Zo werken EMC kabels

Geplaatst in: Elektro

2 juni 2022

Het aantal elektronische apparaten is in de afgelopen vier decennia enorm gegroeid. In deze decennia groeide daarmee ook het bewustzijn van problemen gerelateerd aan elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Tegenwoordig is dit natuurlijk een algemeen bekend fenomeen in de elektrotechniek, inclusief de bijbehorende Europese wet- en regelgeving.

EMC kabels beschermen tegen storing

Harmonische storingen worden vaak geproduceerd door faseaansnijding en frequentieregeling. Veel EMC kabels zijn daarom voorzien van een speciale beschermingslaag van ferriet. Dit is wel een ferromagnetisch materiaal met hysterese, maar het geleidt geen elektriciteit.

EMC kabels (de)magnetiseren

Doordat het ferriet in een EMC kabel constant magnetiseert en demagnetiseert, verliezen magnetische velden hun energie. Dit energieverlies wordt automatisch omgezet in warmte.

EMC kabels dempen storingen

De aders in een EMC kabel zijn daarom voorzien van een ferriet coating. Harmonische storingen (hoogfrequent) worden daarom flink gedempt. Door deze ferriet coating hoeft er minder storing afgevoerd te worden door de koperen afscherming van de EMC kabel. Deze afscherming is alleen niet voldoende. Zonder ferriet coating kan een afgevoerde storing elders voor problemen zorgen.

EMC kabel
EMC kabel

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!