Wet- en regelgeving omtrent werkkleding voor de foodindustrie

Geplaatst in: Food, PBM

22 maart 2018

Hygiëne is leidend in de voedingsmiddelenindustrie. Letterlijk alles moet voldoen aan strenge wet- en regelgeving. HACCP en BRC zijn hierin leidend, maar het opmerkelijke is dat hierin geen doordachte voorschriften voor kleding staan vermeld.

Specificaties voor werkkleding

In de HACCP staan wel richtlijnen over het dragen van werkkleding. Dit beschrijft hoe men met werkkleding om dient te gaan. In zowel de HACCP, als de BRC, staat niet aan welke specificaties werkkleding moet doen. En dan komt de DIN10524-norm in beeld.

DIN10524

De DIN10524 norm is een Duitse norm die leidend is in de Duitse foodindustrie. Deze norm is ook belangrijk voor Nederlandse producenten die voedingsmiddelen produceren voor de Duitse markt. In deze normering staat omschreven aan welke specificaties kleding moet voldoen om maximale hygiëne te garanderen. Denk hierbij aan:

  • Doek en materiaal eisen zoals trek- en scheurweerstanden/pilling (pluizen of rafelen)
  • Comfort: dampdoorlatendheid/thermofisische eigenschappen/huidvriendelijkheid
  • Chloreren/bleken (t.b.v. het steriel maken van de kleding)
  • Modeleisen:
    • Geen externe zakken of indien nodig voorzien van een vaste klep
    • Lange mouwen met manchet, korte mouwen mogen
    • Bedekte sluitingen en hoog te sluiten kraag
  • Lichte kleuren te gebruiken bij high care afdelingen
  • Kleding moet voldoen aan het passende industriële wasproces incl. desinfecterend en finishdrogend
  • Richtlijnen over de reiniging en de nabehandeling in het wasproces zijn vastgelegd in de ISO 15797 normering.

 

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Wet- en regelgeving omtrent werkkleding voor de foodindustrie

Toeleverende industrieën

De foodindustrie wordt beleverd door de verpakkingsindustrie. Vanwege de ketenaansprakelijkheid worden er ook steeds strengere eisen gesteld aan de toeleverende industrieën. Dit zal betekenen dat bijvoorbeeld de verpakkingsindustrie zich steeds meer zal moeten gedragen als de foodindustrie.

Deze toeleverende industrieën hebben ook te maken met hygiëne protocollen en dit geldt ook voor de werkkleding. Hiervoor gelden uiteraard niet dezelfde strenge eisen als in de foodindustrie zelf. De hygiëne eisen zijn minder streng, witte kleding is niet draagbaar (wordt te snel vies) en zakloze kleding is ontzettend onhandig. Daarom is er ook voor deze industrie speciale werkkleding. 

RIE

Aan de hand van de risico inventarisatie evaluatie (RIE) kan worden bepaald welke werkkleding moet worden ingezet om aan de gestelde eisen te voldoen. Dit geldt voor zowel de foodindustrie, als voor toeleverende industrieën.

BP Workwear

Voor de foodindustrie heeft Schipper de werkkleding van BP in het assortiment. BP is een Duitse producent van werkkleding en de foodkleding voldoet daarom aan de Duitse industriële normen (o.a. DIN10524). Het kledingmerk heeft zijn oorsprong in de industrie en dat is terug te zien in de kwaliteit. Alle kledingstukken hebben het PRO-8 waslabel, wat betekent dat het bestand is tegen de zwaarste industriële wasprocessen (75°C). De kwaliteit van de kleding is daardoor gedurende de economische levensduur gewaarborgd.

Comfort & Voedselveiligheid

Een ander kenmerk van de werkkleding van BP is het draagcomfort. Alle kledingstukken worden in drie lengtematen geleverd, zodat voor ieder postuur passende en comfortabele kleding te krijgen is. Dit komt niet alleen het draagcomfort ten goede. Goed passende kleding draagt ook actief bij aan de voedselveiligheid. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat het niet hygiënisch is als de broekspijpen van een medewerker over de grond slepen…

Omdat BP hun foodkleding levert in meerdere kleuren, kunnen alle bedrijven en afdelingen passend worden gekleed.

MVO

Ook voor bedrijven die MVO hoog in het vaandel hebben staan is BP een goede keuze. BP is al 4 jaar op rij gekwalificeerd als beste presterende bedrijfskledingproducent bij de Fair Wear Foundation (FWF). De FWF houdt toezicht op de werkomstandigheden in de productiefaciliteiten. BP maakt gebruik van het Fair Trade Cotton Program, dat betekend dat 10% van het totale verbruik in katoen door BP conform Fair Trade condities wordt aangekocht en verbouwd.

BP is Öko-tex STeP gecertificeerd.

Download: Certificaat Kleding
Download: Certificaat Kleding (vervolg)

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!