Waterpret in Slagharen

Geplaatst in: Aandrijftechniek, Hardenberg, Klanten, Service

27 november 2017

Het contrast tussen het trieste weer en het altijd vrolijke Attractiepark in Slagharen is bijna ironisch te noemen. Het park lijkt in een diepe winterslaap te verkeren, maar niet is minder waar. De technische dienst van het voormalige Ponypark is met man en macht aan het werk om het park klaar te maken voor het komende seizoen. Een beetje water mag de pret niet drukken.

De diversiteit van het werk is enorm. Dat vraagt veel van je, maar houdt het ook interessant.

Fred Doldersum, technisch inkoper/werkvoorbereider Attractiepark Slagharen

Technische Dienst

“Onze TD bestaat uit 26 mensen. Dat is ook wel nodig, want we doen hier alles”, vertelt Fred Doldersum. Enthousiast laat hij het park zien, het deprimerende novemberweer lijkt hem niets te doen. “De jongens zijn niet alleen verantwoordelijk voor de attracties, maar ook voor alle faciliteiten en accommodaties. Van installatietechniek tot schilderwerk, de technische dienst is overal verantwoordelijk voor.”

Leuke baan

Als je bij Slagharen werkt, dan heb je een leuke baan. Fred benadrukt dit: “De diversiteit van het werk is enorm. Dat vraagt veel van je, maar houdt het ook interessant. Veel monteurs hebben hier een dienstverband van meer dan 25 jaar, dat zegt toch wel iets!”

De achtbaan 'Gold Rush' is niet alleen een publiekstrekker, maar ook een technisch hoogstandje
De achtbaan 'Gold Rush' is niet alleen een publiekstrekker, maar ook een technisch hoogstandje

Overname

Fred Doldersum is al 15 jaar technisch inkoper/werkvoorbereider bij het park. Daarvoor was hij werkzaam in een zelfde soort functie bij een metaalbedrijf. “De techniek stond daar in het teken van productie en rendement. Hier gaat het om vertier en veiligheid, dat is nét even iets anders.” Het park werd een tijd terug overgenomen door een Spaanse investeringsmaatschappij die o.a. ook WB Movie World en Bobbejaanland bezit. “Sinds de overname is het hard gegaan. Het park wordt uitgebreid. Naast de vele stacaravans, cottages en wigwams, worden er nu ook Raccoon chalets bijgebouwd ter vervanging van 60 Buffalo cottages.”

Bij mijn vorige werkgever werd er zaken gedaan met Schipper. Dat beviel altijd prima, dus heb ik jullie ook geïntroduceerd in Slagharen.

Fred Doldersum, technisch inkoper/werkvoorbereider Attractiepark Slagharen

Veiligheid

Ook de bedrijfsvoering veranderde in sommige opzichten. Zo is er de laatste jaren ook iemand die de functie van veiligheidsmanager vervult. “Dat viel vroeger ook onder de TD, maar veiligheid is een vak op zich. Het gaat niet alleen om de veiligheid van de attracties, maar ook om de accommodaties en het welzijn van de medewerkers. Dat staat hier hoog in het vaandel.”

Spin in het web

Fred is de spin in het web. Hij onderhoudt het contact met de vele toeleveranciers en service partijen. “Bij mijn vorige werkgever werd er zaken gedaan met Schipper. Dat beviel altijd prima, dus heb ik jullie ook geïntroduceerd in Slagharen. Ik werk niet alleen samen met de technische groothandel, maar ook met STS. Voorheen hadden we hier regelmatig wat jongens van STS rondlopen om onze eigen TD te ondersteunen. Ze konden hier ook meedraaien in de storingsdiensten, omdat ze het park goed kennen.”

De Apollo

Opschalen

“Sinds de overname mochten we opschalen met onze eigen TD. Partijen als STS komen nu alleen in beeld voor grootschalig onderhoud en grotere projecten. “Zo hebben jullie bij ons de opstelling en bevestiging van de twee grote SEW aandrijvingen van de Apollo vernieuwd”, vertelt Fred. “Ook werd bij de revisie van ‘The Pirate’ vorig jaar gebruik gemaakt van de diensten van STS. Zo zijn er meer van die projecten geweest.”

Schipper is een verlengstuk van onze organisatie.

Fred Doldersum, technisch inkoper/werkvoorbereider Attractiepark Slagharen

Verlengstuk

Voor wat betreft de groothandel heeft Fred het meeste contact met Jan Vogelzang van de vestiging in Hardenberg. “Die jongens denken altijd goed met mij mee. In een nieuwe attractie werden door de fabrikant keerringen voorgeschreven die erg lastig verkrijgbaar waren. Omdat deze nog wel eens vervangen moesten worden, wilde we graag een oplossing voor dit probleem. Dit hebben ze toen op de vestiging in Hardenberg uitgezocht en nu gebruiken we hiervoor een beter product als alternatief. Schipper is op die manier een verlengstuk van onze organisatie.”

Op rolletjes

Ook voor andere toepassingen wisten de heren van de vestiging in Hardenberg een duurzame oplossing te vinden. “De rollers die we eerst gebruikten voor de Ripsaw Falls (wildwaterbaan) waren van staal en slecht demontabel door alle roest. Als het lager versleten was, gooiden we een complete rol weg. We vonden het zonde dat deze rollen werden weggegooid. Samen zijn we toen gaan kijken naar een demontabele rol van RVS. Tegenwoordig zijn de lagers en keerringen te vervangen en doordat de assen en rollers niet zo hard slijten, hebben ze een langere standtijd”, aldus Fred.

We willen 100% van onze attracties kunnen aanbieden aan onze gasten.

Fred Doldersum, technisch inkoper/werkvoorbereider Attractiepark Slagharen

Transportbanden

Attracties als de Ripsaw Falls zijn publiekstrekkers. Kinderen, maar natuurlijk ook volwassenen, zijn er dol op. Het is dus van groot belang dat alle attracties open zijn tijdens een parkdag. “We willen 100% van onze attracties kunnen aanbieden aan onze gasten. Dan wil je niet tijdens een parkdag een transportband moeten vervangen, want dan is zo’n attractie zeker een dag uit de running. Timing van het onderhoud is belangrijk en dus ook de duurzaamheid van de producten”, vertelt Fred. Dit luistert nauw, benadrukt hij. “Een transportband moet dus een heel jaar, of twee jaar meegaan. Anderhalf jaar is geen optie, want dat houdt in dat ik tijdens het hoogseizoen een band moet vervangen. Samen met Nick Gringhuis van jullie afdeling transportsystemen zijn wij in de afgelopen jaren op zoek gegaan naar de juiste band. De band die er nu op zit gaat twee jaar mee.”

Ik beoordeel jullie met een 8,5!

Fred Doldersum, technisch inkoper/werkvoorbereider Attractiepark Slagharen

Tevreden

Fred geeft aan tevreden te zijn over de samenwerking. Met een knipoog: “Het kan natuurlijk altijd goedkoper en beter, maar over het algemeen beoordeel ik jullie met een 8.5!”

Kunnen we je helpen?

Op zoek naar een technische partner voor een dergelijke samenwerking? Wij staan voor je klaar! Neem voor meer informatie (of een kop koffie) contact met ons op via info@schippertechniek.nl, of bel naar 0546 574 800. We helpen je graag.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!