Wat is een UTP kabel?

Geplaatst in: Elektro

1 maart 2021

Een UTP kabel is een netwerkkabel die wordt gebruikt om een vaste netwerk- en internetverbinding te realiseren. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Een UTP kabel bestaat uit vier paren van twee aders, dus acht aders in totaal.

Aderparen in een UTP kabel

Binnen ieder paar heeft elk van de twee aders een eigen functie: één draagt het signaal naar een netwerkpoort en de ander draat het signaal weer terug. De aders zijn getorst (gedraaid) om elektromagnetische interferentie te voorkomen.

UTP kabels en RJ45 connectoren

UTP kabels worden vrijwel altijd voorzien van RJ45 connectoren. Dit is de standaard aansluiting voor bijvoorbeeld PC’s en laptops.

UTP kabels in een netwerk van computers

Voor de vaste verbinding van computernetwerken worden ethernetkabels gebruikt. Twee uiteinden van een netwerkkabel worden hierbij verbonden met netwerkpoorten, zoals een computer of een router. Hierbij is het niet mogelijk om het signaal te splitten met een standaard RJ45 of ISDN splitter, aangezien er dan geen internet kan worden ontvangen.

UTP kabel
UTP kabel

Soorten UTP kabels

Er zijn veel verschillende opties als je een UTP kabel wil bestellen. Uiteraard zijn er standaard zaken als kleur en lengte, maar er zijn ook andere specificaties die een verschil maken in een UTP kabel. Dit betreft de snelheid van dataoverdracht en de maximale bandbreedte. Voor standaard toepassingen bevelen wij altijd een CAT6 of CAT6a aan, maar er zijn verschillende kabels verkrijgbaar van CAT5 t/m CAT8.1.

Daarnaast is er ook de keuze tussen solid (vast) en stranded (soepel) UTP kabel. Bij een stranded kabel bestaat iedere ader uit dunne koperdraden, waardoor de kabel soepeler is. Bij solid heeft iedere ader een vaste kern. Hierdoor voelt een solid UTP kabel stugger aan.

Voor normaal gebruik raden wij een stranded UTP kabel aan. Als het gaat om kabel met een permanente ligplek, dan raden wij de solid UTP kabel aan.

RJ45 connector
RJ45 connector

UTP en FTP kabels

Naast UTP kabels, zijn er ook FTP kabels. Ze dienen hetzelfde doel, alleen is er één verschil: een UTP kabel is Unshielded; de aderparen zijn niet afgeschermd. De FTP kabel is Foiled; dat wil zeggen dat ieder aderpaar is afgeschermd. Deze afscherming is van een soort aluminiumfolie.

FTP kabel
FTP kabel

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!