Waarom gehoorbescherming?

Geplaatst in: Gehoorbescherming, PBM

9 augustus 2017

Een suizend oor, een pieptoon op de achtergrond of zelfs oorpijn. Gehoorschade is niet terug te draaien. Wat weg is, is weg en komt nooit meer terug. Herstellen kan niet, voorkomen wél!

Soorten gehoorbescherming

Gehoorbescherming is er in veel verschillende uitvoeringen. Het beste is natuurlijk om otoplastieken aan te laten meten. Deze dempen schadelijke frequenties. Ze zorgen ervoor dat je wel hoort wat er om je heen gebeurt. Ook kun je elkaar in gesprek goed blijven verstaan. Otoplastieken kunnen worden geleverd met verschillende filters. Denk hierbij aan muziekfilters (voor concertbezoekers en muzikanten, maar ook voor tijdens het uitgaan) en filters tegen luid omgevingsgeluid.

Natuurlijk zijn er ook universele gehoorbeschermers, zoals oorkappen, oordoppen en gehoorbeugels.

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Waarom gehoorbescherming?

Dempingswaarden gehoorbescherming

Gehoorbescherming wordt vaak gemaakt met de focus op het dempen van een bepaalde geluidsfrequentie. We hebben het dan over hoge (H), middelhoge (M) en lage (L) frequenties. Deze waarden bepalen de demping in de betreffende frequentiegebieden.

Wetgeving

In 1986 werd er in Europees verband de zogenaamde lawaairichtlijn neergelegd. Deze richtlijn heeft betrekking tot schadelijke geluidsniveaus. Medisch gezien mag worden gesteld dat gehoorschade reëel is als iemand gedurende de werkdag continu wordt blootgesteld aan geluidsniveaus vanaf 80 dbA. Vanaf geluidsniveaus vanaf 80 dbA is een werkgever verplicht om toereikende gehoorbescherming aan te bieden. Vanaf 85 dbA is de werknemer verplicht om gehoorbescherming te dragen.

Schadelijke geluidsniveaus

Gehoorbeschadiging is afhankelijk van het geluidsniveau en de duur waaraan het oor aan dit geluidsniveau wordt blootgesteld. In het volgende overzicht wordt dit weergegeven.

80 dbA = 8 uur
83 dbA = 4 uur
86 dbA = 2 uur
89 dbA = 1 uur
92 dbA = 0,5 uur
95 dbA = 15 min.
98 dbA = 7,5 min.
101 dbA = 4 min.
104 dbA = 2 min.
107 dbA = 1 min.
110 dbA = 0,5 min.
120 dbA = directe gehoorschade

Gehoorbescherming in alle soorten en maten

Schipper kan alle soorten gehoorbescherming leveren. Universele oordoppen, gehoorbeugels, oorkappen… Noem het maar op! Ook kunnen wij gehoorbescherming individueel op maat maken. Dit kan ook op locatie. Neem voor otoplastieken op maat contact met ons op via pbm@schippertechniek.nl

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!