Verder dan vlees

Geplaatst in: Eurol, Food, Klanten

11 maart 2024

Drie jaar geleden begon het Amerikaanse Beyond Meat met een nieuwe ‘plant’ in Enschede. Het bedrijf, onder leiding van Ethan Brown, ontwikkelt al meer dan een decennium revolutionair plantaardig vlees. Het kent enorme successen, en dat is niet voor niets. Alleen het beste is goed genoeg voor Beyond Meat, dat nooit en te nimmer afwijkt van zijn idealen.

Revolutie

“Het is mooi om deel uit te maken van zo’n revolutie”, vertelt Jan Bijlsma. Dat is een behoorlijk statement voor een nuchtere techneut uit het oosten des lands. Jan staat met beide benen op de grond, maar is zich bewust van waar ze aan werken. Het toont de mentaliteit bij Beyond Meat. “Ik ben ervan overtuigd dat de wereld er over een paar jaar heel anders uitziet op het gebied van vleesconsumptie. Daar zal Beyond Meat een groot aandeel in hebben.”

McPlant

Als Engineering Maintenance Coördinator is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van de fabriek in Enschede. “In drie jaar tijd hebben we hier een succesvolle fabriek neergezet. We zijn inmiddels al bezig met een tweede plant. Hier in Enschede maken we verschillende vleesvervangers, waaronder de crumble waar de McPlant van wordt gemaakt. Deze crumble zorgt voor de bite en structuur die een echte vleesbeleving creëert. De smaak is dan ook heel nauwkeurig geëngineerd.”

Het meest veelzijdige stukje ‘vlees’

“Naast deze crumble maken we ook plantaardige kipschnitzels en kipnuggets. Deze liggen onder onze eigen merknaam in de meeste supermarkten. Ze smaken ongelooflijk goed; je hebt echt niet door dat het geen echt vlees is.”

Edwin ter Braak, technisch accountmanager bij Schipper, haakt hierop in. “Dat is inderdaad waar. Van Jan kreeg ik ooit een portie plantaardige kip en deze heb ik klaargemaakt voor mijn collega’s op onze vestiging in Enschede. Toen ze het op hadden, vroeg ik of hen iets was opgevallen. Ze hadden totaal niet in de gaten dat het plantaardig was.”

Jan Bijlsma en Edwin ter Braak
Jan Bijlsma en Edwin ter Braak

Het proces

Hoe maken ze dan zulke hoogwaardige producten op zo’n grote schaal? Jan legt het uit: “Het proces van de crumble is eigenlijk heel eenvoudig. De ingrediënten worden gemixt en met water geëxtrudeerd. Vervolgens wordt het gesneden tot crumble, maar daar zit juist het geheim achter het grote succes. Hier kan ik dan ook niets over zeggen.”

Een ogenschijnlijk eenvoudig proces betekent echter niet dat de technische dienst geen uitdagingen kent. “De afstelling luistert heel nauw. De temperatuur moet precies goed zijn, de mix van ingrediënten moet perfect zijn, en zelfs de luchtvochtigheid wordt hier geconditioneerd voor bepaalde grondstoffen.”

Schipper is kennisdrager; ze kunnen goed met ons meedenken in het optimaliseren van onze processen. Bovendien is het de beste partij voor het oplossen van problemen en calamiteiten.

Jan Bijlsma – Beyond Meat

De McPlant wordt in Enschede gemaakt
De McPlant wordt in Enschede gemaakt

Hygiëne

Beyond Meat wil niet alleen de lekkerste vleesvervangers maken. Het product moet ook integer zijn. Het moet volledig veganistisch zijn, maar ook kosjer, halal en vrij van allergenen. Dit levert op zijn beurt ook extra uitdagingen op. “Het beleid omtrent hygiëne is hier heel erg streng. Het lijkt soms wel een high care-omgeving en het is mooi om te zien dat iedereen hier die discipline heeft. Door die mindset ontstaat het beste resultaat. Alle producten die we gebruiken moeten de juiste certificaten hebben. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor smeermiddelen. Daarom gebruiken wij Eurol. Dit heeft Schipper bij ons geïntroduceerd, zelfs in combinatie met een smeermiddelencursus voor de voedingsmiddelenindustrie. Eurol heeft zijn certificaten perfect op orde en alles voldoet aan onze eisen. De kwaliteit van de smeermiddelen is ook bijzonder goed.”

Partner

“Dit is een goed voorbeeld van hoe we samenwerken. Schipper is kennisdrager; ze kunnen goed met ons meedenken in het optimaliseren van onze processen. Bovendien is het de beste partij voor het oplossen van problemen en calamiteiten. Ik zou hier nog veel meer over kunnen vertellen, maar dan ben ik bang dat we hier morgen nog zitten,” aldus de tevreden techneut.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!