Vakmanschap is Meesterschap
9 januari 2024
Niet alleen de wijzen komen uit het Oosten. Ook het bier dat voor velen heilig is komt uit dezelfde windrichting. Voor de gemiddelde Tukker is het Twentse gerstenat een primaire levensbehoefte. Het moet dan ook een eervolle baan zijn om voor Grolsch te werken. Dennis kan dit beamen; hij is namelijk al ruim twintig jaar werkzaam voor de Twentse bierbrouwer.
Tukker en techneut
Als Maintenance Planner/Controller is Dennis verantwoordelijk voor de technische dienst voor de afdeling Bierbereiding en Energiegebouw. Als rasechte Tukker en techneut is dit op zijn lijf geschreven. “Bier is een mooi product. Er komt veel bij kijken om het op deze schaal te produceren. We brouwen circa 2,5 miljoen hectoliter per jaar in Enschede.”
Het is moeilijk om voor te stellen hoeveel bier dat is en hoeveel kelen er jaarlijks mee worden gesmeerd. Het is echter vanzelfsprekend dat dit voor een technische dienst uitdagingen met zich meebrengt.
Bier en energie
“De afdeling bierbereiding is verantwoordelijk voor het proces van moutkorrel tot bier. Er is daarnaast ook nog een technische dienst voor de afdeling Bierverwerking. Deze afdeling heeft als taak om het bier in een fles, beugel, blik, of fust af te vullen.”
Het Energiegebouw is misschien wel de belangrijkste afdeling, want zonder energie drinken wij natuurlijk geen Grolsch. Dennis: “In het energiegebouw zit de energievoorziening voor de hele brouwerij, zoals de ketels voor stoom en heetwater, perslucht, koeling, CO2 behandeling, waterbehandeling voor het product, proceswater en de waterzuivering.”
“We zijn in staat om bijna al het onderhoud en alle revisies in eigen beheer uit te voeren. Schipper ondersteunt ons hierin als technische leverancier.”
Dennis – Grolsch
Het proces
“Het brouwen van bier begint met het malen van mout in de moutmolen. Samen met water wordt het beslag in de beslagkuip verwarmd tot 68°C. Vervolgens wordt het beslag naar de klaringskuip gepompt. Deze werkt als zeef, zodat vast en vloeibaar gescheiden worden. Het brouwsel vervolgt zijn weg naar de wortketel. De overgebleven moutkaft, bierbostel genoemd, gaat richting het vee op de boerderij. Zo gooien we niets weg en het vee smult ervan. Duurzaam en verantwoord ondernemen zit in ons DNA, in alles wat we doen. Omdat we geloven dat dat ons – én de wereld om ons heen – verder brengt.”
Dennis gaat verder: “Met toevoeging van hop wordt het brouwsel in de wortketel gekookt. Via de wortkoeler wordt het brouwsel terug gekoeld naar 4°C en kan na toevoeging van gist het vergistingsproces beginnen, hierbij ontstaat de alcohol in het bier. Daarna wordt het bier terug gekoeld naar -1,5°C en begint het lagerings proces. Via de filterkelder is het inmiddels heldere bier gereed voor afvulling.”
Uitdaging
“Als producent van bier zijn we erg bezig met hygiëne. Dit is natuurlijk een constante uitdaging. Daarnaast is veiligheid één van onze grootste prioriteiten. Grolsch is hier als werkgever erg mee bezig; we worden constant bewust gemaakt van risico’s en hieraan herinnerd.”
Met een technische dienst van tien man heeft Dennis een sterk team. “We zijn in staat om bijna al het onderhoud en alle revisies in eigen beheer uit te voeren. Schipper ondersteunt ons hierin als technische leverancier. Ze kunnen veel proces technische onderdelen uit voorraad leveren en we hoeven nooit lang op onderdelen te wachten. We zijn erg tevreden over de samenwerking.”
Werken bij Grolsch
Velen zullen dromen van een baan bij de populaire bierbrouwer. Dennis kan zich dat goed voorstellen. “Grolsch is een goede werkgever. Het werk is leuk, er is constant uitdaging en variatie. Het is een echt Twents bedrijf, dus de sfeer is goed op de werkvloer. We zijn erg collegiaal. Het is natuurlijk niet voor niets dat ik er al zo lang werk!”