V.d. Bosch Beton: Innovator in hoogwaardige en duurzame bestratingsmaterialen

Geplaatst in: Klanten

4 juni 2024

De geelgroene vrachtwagens van V.d. Bosch Beton, afgeladen met bestratingsmateriaal, zijn een vertrouwd gezicht op de Nederlandse wegen. De hoogwaardige bestrating uit Almelo en Vriezenveen siert in het hele land menig straatbeeld. Dat is niet voor niets; V.d. Bosch is een van de meest innoverende bedrijven in de branche.

Een leven in de techniek

We hebben de eer om te spreken met Koos Wopken. Hij zit zijn hele werkzame leven al in de techniek en sinds 2016 is hij Technisch Projectleider bij V.d. Bosch. “Bij V.d. Bosch mag ik mij bezighouden met het onderhoud, de optimalisatie en de innovatie van het machinepark. Ook ondersteun ik de monteurs met o.a. het inkopen van producten en diensten. Daarnaast help ik hen om het onderhoud te optimaliseren.”

Heavy duty

Als we het hebben over heavy duty, dan gaat het zeker over de betonindustrie. Koos is het hiermee eens. “Hier hebben we te maken met zware en robuuste machines die te maken hebben met zware belasting. Bovendien is het onvermijdelijk stoffig in de productieomgeving bij iedere betonfabrikant. Dat heeft ook zijn weerslag op de techniek en het onderhoud.”

Er zijn maar een aantal bedrijven in Nederland die onder licentie cementloos beton mogen maken. Wij waren de eerste licentiehouder voor de productie hiervan. Dat zegt denk ik veel over het innovatieve karakter van ons bedrijf.

Koos Wopken, V.d. Bosch Beton

Zware belasting

“De grondstoffen worden namelijk op een trilplaat in een vorm geperst. Dit is een hydraulische installatie en het werkt met een druk van 80 bar. Je kunt je voorstellen dat dit uitdagingen oplevert voor het onderhoud. De aandrijving is bijvoorbeeld een hoogtoerige toepassing. De tandriempoelies kunnen daardoor erg warm worden, dat vraagt om constante smering. Bovendien moet zo’n installatie compleet in balans zijn, anders gaan er onderdelen kapot. Een bout draaien wij niet zomaar aan; dat gaat met veel kracht tot het echt niet strakker kan. Wij weten uit ervaring dat het anders lostrilt.”

Kevin Ruiterkamp en Koos Wopken
Kevin Ruiterkamp en Koos Wopken

Innovatie

De betonindustrie lijkt misschien een conservatieve sector, maar niets is minder waar. Zeker niet in het geval van V.d. Bosch, want hier wordt flink geïnnoveerd. “Er zijn maar een aantal bedrijven in Nederland die onder licentie cementloos beton mogen maken. Wij waren de eerste licentiehouder voor de productie hiervan. Dat zegt denk ik veel over het innovatieve karakter van ons bedrijf.”

Reduton

Reduton is de productnaam van het cementloze beton dat wordt geproduceerd in Almelo. “Wij werken voornamelijk voor overheden en deze werken met een MKI-waarde. Dat is de milieubelasting van een product. De productie van Reduton leidt tot wel 80% minder CO2-uitstoot dan een traditioneel bestratingsproduct. Cement is namelijk gebrande kalk, dat spreekt natuurlijk voor zich. In plaats van cement gebruiken wij vervangende grondstoffen die circulair zijn en tot dezelfde verharding leiden. Het Reduton hebben wij zodanig doorontwikkeld dat het in kwaliteit niet onderdoet voor het traditionele bestratingsproduct.”

Ondersteuning

Gelukkig mag V.d. Bosch rekenen op een kundig technisch team. “Onze TD bestaat uit zeven man. Al het onderhoud doen we in eigen beheer, met soms wat ondersteuning van desbetreffende machinebouwers of gespecialiseerde partijen”, aldus de techneut. “Schipper levert hier een breed pakket aan gereedschap, bevestigingsmiddelen, pneumatiek, lagers, aandrijftechniek en nog veel meer. Ook houden ze hier grijpvoorraden bij. Dat is enorm handig, want we grijpen daardoor nooit mis en het scheelt nogal wat ritjes naar de technische groothandel. Ook voorziet Schipper Technische Services ons in gespecialiseerd draai- en freeswerk in enkele stuks of kleine series.”

Afbeelding Schipper Technische Groothandel V.d. Bosch Beton: Innovator in hoogwaardige en duurzame bestratingsmaterialen

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!