Uitlijning: voorkom stilstand en verhoog de beschikbaarheid van machines

Geplaatst in: Lagertechniek, SKF

2 januari 2019

Productiestilstand door lageruitval is in meer dan de helft van de gevallen het gevolg van slechte uitlijning. Het correct uitlijnen van assen kan ongeplande stilstand voorkomen. Er kan dus veel geld mee worden bespaard. Het uitlijnen vraagt om nauwkeurigheid, maar met de uitlijntools van SKF is dit eenvoudiger dan ooit.

Foutief uitlijnen

De assen van machines moeten zowel horizontaal als verticaal worden uitgelijnd. De assen mogen vanzelfsprekend niet in een hoek staan ten opzichte van elkaar. Foutieve uitlijning is meestal het gevolg van zowel een parallelle- als een hoekuitlijnfout.

Fouten in de uitlijning van assen hebben nadelige gevolgen. Deze gevolgen kunnen leiden tot:

  • Hogere wrijving. Een hogere weerstand zorgt voor hoger energieverbruik.
  • Vroegtijdige lageruitval
  • Storingen in afdichtingen
  • Storingen in assen en koppelingen
  • Lekkage van smeermiddel
  • Toename geluidsoverlast door trillingen en wrijving

 

Uitlijngereedschap

Zet voor jezelf op een rij wat je nodig hebt om de toepassingen in jouw machinepark uit te lijnen, voordat je overgaat tot aankoop van een uitlijnsysteem. De aankoop van de meest uitgebreide systemen kunnen een dure vergissing zijn. Vaak is er niet genoeg kennis aanwezig om een dergelijk systeem te hanteren. Bovendien bestaan de meeste uitlijnwerkzaamheden uit relatief eenvoudige horizontale koppelingen van elektromotoren en andere toepassingen.

Lasersystemen

Uitlijnsystemen die gebruik maken van lasertechniek zijn veruit het meest nauwkeurig. Ook zijn deze systemen eenvoudig in gebruik, waardoor men sneller kan uitlijnen. SKF heeft hiervoor handige en eenvoudige systemen in het assortiment.

Laseruitlijning
Laseruitlijning

Vulplaten

Bij het uitlijnen moet een elektromotor vaak in de hoogte als opzij versteld worden. Dit wordt vaak gedaan met RVS vulplaten. Ook hiervoor heeft SKF een uitgebreid assortiment en deze zijn bij ons verkrijgbaar.

Kunnen we je helpen?

Hulp of advies nodig bij het uitlijnen van toepassingen? Op zoek naar uitlijngereedschap? Laat het ons weten, we helpen je graag. Onze specialisten staan voor je klaar!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!