Twentse Bedrijven scoren mega-project voor Japanse multinational

Geplaatst in: Projecten

2 mei 2016

Bij Sekisui Plastics in Almelo verwerken ze grondstoffen uit Japan. Hier maken ze een soort hoogwaardig polystyreen van, genaamd ‘Piocelan’. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt voor diverse vormdelen in de autoindustrie, in de verpakkingsindustrie en voor de distributie van voedsel, huisvesting en engineering.

Met onze Twentse partners is er een oplossing binnen het uur!

Altijd dichtbij

Vanuit Japan werd bepaald dat de productiecapaciteit vergroot moest worden en hiervoor nam Jan Leo Jansen Smit, bedrijfsleider van Sekisui Almelo, een aantal Twentse partners in de arm. Dat was niet makkelijk, want het Japanse management van het bedrijf geeft niet graag zaken uit handen. Het liefst had het management het hele project bij een Aziatische partij neergelegd. Jansen-Smit dacht daar anders over. “Als er dan problemen zijn, is een oplossing ook ver weg. Met onze Twentse partners is er een oplossing binnen het uur.”

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Twentse Bedrijven scoren mega-project voor Japanse multinational

Het project

De huidige lijn is in 2008 gebouwd, maar de techniek kan in potentie verder geautomatiseerd en doorontwikkeld worden. Produceren kan daardoor efficiënter, goedkoper en nog belangrijker: veiliger.

Voor het ontwikkelen van deze nieuwe productielijn werden Bouman Process Technology en Schipper Technisch Serviceburo (STS) ingeschakeld. Ewald Kosters, Business Unit Manager van Bouman: “We zijn begonnen met basic design. Dit houdt in dat we samen met STS een inventarisatie hebben gemaakt van de huidige installatie. We hebben gekeken waar we het proces kunnen verbeteren en veiliger konden maken. Op basis hiervan zijn de plannen gemaakt voor de nieuwe installatie.”

STS is onderdeel van het Almelose Schipper Techniek, een typisch Twents familiebedrijf.

 

Het proces

Vervolgens legt Ewald uit hoe het productieproces (globaal) in elkaar steekt. “Het basisproduct uit Japan wordt in de eerste fase van het project geïmpregneerd met butaangas. Dit deel van het proces was voor ons het intensiefst om te engineren. We hebben het chemische proces niet veranderd, we hebben het vooral geautomatiseerd. Bovendien is deze fase van het totale proces een stuk veiliger geworden.”

Ook werd er gekeken naar de hoeveelheid menselijke handelingen die moeten worden verricht in deze fase van de productie. “We hebben dit significant weten terug te dringen, wat automatisch bijdraagt aan de veiligheid en ergonomie van het productieproces”, aldus Kosters.

Vergelijk het maar met popcorn!

 

Het proces is grofweg op te delen in twee fases. De tweede fase is het expanderen van de bewerkte grondstof. Dit houdt in dat het product wordt verwarmd, waardoor het uitzet. “Vergelijk het maar met popcorn!”, aldus Ewald Kosters.

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Twentse Bedrijven scoren mega-project voor Japanse multinational

Synergie

Bouman heeft samen met STS intensief gekeken naar de integratie van deze twee fases in het proces. “De lijn telt veel voorzienende systemen, wij noemen dit ‘utilities’. Denk hierbij aan gastoevoer, (pers)luchttoevoer, watertoevoer, elektra en automatisering. STS en Bouman zijn specialist op het gebied van het aanleggen, aansluiten en integreren van dit soort voorzienende systemen”, vertelt Kosters. Erik Smelt, technisch accountmanager van STS, voegt hieraan toe: “Hierin vinden wij de synergie. Met dit soort projecten vullen onze bedrijven elkaar goed aan.”

Het klinkt misschien cliché, maar in ons geval geldt: 1 + 1 = 3.

 

STS is onderdeel van het Almelose Schipper Techniek, een typisch Twents familiebedrijf. STS en Bouman zijn gespecialiseerd in machinebouw, procestechnologie, aanleggen van voorzienende installaties, verspaning, externe montages en verhuizingen van complete machineparken. Smelt benadrukt dat het moeilijk was om het vertrouwen van de Japanners te winnen. “We mogen er echt trots op zijn dat we dit voor zo’n groot concern mogen doen. Als dit goed gaat, en daar heb ik alle vertrouwen in, dan ligt er meer werk in het verschiet.”

Erik Smelt voegt hieraan toe: “We maken gebruik van elkaars expertise en kwaliteiten.” In deze combinatie zijn beide bedrijven in staat om dit soort enorme klussen aan te vliegen. “Samen sta je sterk en ik denk dat deze combinatie meer slagkracht heeft dan sommige ‘grote jongens’ in onze sector. We kennen elkaar van vroeger en er is veel vertrouwen. Het klinkt misschien cliché, maar in ons geval geldt: 1 + 1 = 3.”

Uitdaging

De verwachting is dat de nieuwe productielijn medio juli in gebruik kan worden genomen. Bouman en STS verwachten dat het Japanse bedrijf in de toekomst de productie verder wil opschalen. De kans dat de techniek van deze Twentse bedrijven dan wordt gebruikt lijkt aanwezig te zijn. “Maar eerst verdient dit project onze volledige aandacht, iedere klus is en blijft een uitdaging”, aldus Erik Smelt en Ewald Kosters.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!