Subsidie: Energie-investeringsaftrek (EIA)

Geplaatst in: Lichttechniek

15 maart 2018

Wat veel mensen niet weten, is dat lichtrenovatie (deels) gesubsidieerd kan worden. LED-verlichting levert een forse energiebesparing op, maar het kan dus ook goedkoop worden gerealiseerd. In dit blog geven wij meer informatie over deze subsidieregelingen. Wij kunnen je helpen met besparen.

Energieakkoord

Om de doelen uit het Energieakkoord te halen, heeft de overheid de bewijslast omgedraaid. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom, of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken, moeten aantonen welke maatregelen ze hebben genomen om energie te besparen.

100 Petajoule

Over twee jaar moeten we in ons land honderd petajoule minder energie verbruiken dan in 1990. Voor de beeldvorming: 1 petajoule is 277.777.777,77778 kWh. Dat zie je thuis niet snel op de meter staan…

Naar schatting gaan we echter maar 75 petajoule bezuinigen in Nederland. Om de laatste 25 petajoule veilig te stellen, wordt de wetgeving aangescherpt.

54,5% van de investeringskosten mag worden afgetrokken van de fiscale winst

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Bedrijven kunnen een fiscaal voordeel behalen als ze energiezuinige maatregelen nemen. 54,5% van de investeringskosten mag worden afgetrokken van de fiscale winst. Voor 2018 is hiervoor €147 miljoen beschikbaar gesteld.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de energie-investeringsaftrek, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent ondernemer in Nederland
  • Je bent geen particulier
  • Je betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting
  • Je doet een investering die op de Energielijst staat
  • Het middel voldoet aan de wettelijke eisen
  • Het middel is nieuw en niet eerder gebruikt
  • De investering wordt binnen drie maanden na opdracht gemeld
  • Het bedrag van de investering moet minimaal €2500 zijn

 

Deze LED-panelen hebben meer lichtopbrengst en zorgen voor een flinke energiebesparing
Deze LED-panelen hebben meer lichtopbrengst en zorgen voor een flinke energiebesparing

LED-verlichting

Het vervangen van conventionele verlichting door LED-verlichting is een goede manier om energiekosten te drukken. De investering in LED-verlichting en dynamische verlichting komen daarom in aanmerking voor de EIA. Daarvoor geldt echter wel dat de meest zuinige systemen en methodes worden ondersteund door de EIA.

Onze LED-panelen komen in aanmerking voor subsidie

LED-verlichtingssysteem (code 210506)

De omschrijving van de code voor LED-verlichtingssystemen (210506) is aangepast. In 2018 komen alleen LED-armaturen in aanmerking voor de EIA, mits deze een specifieke lichtstroom van minimaal 100 lm/W en een powerfactor van 0,90 leveren.

Let op: een LED-verlichtingssysteem is anders dan een LED-buissysteem. Denk hierbij aan producten als bijvoorbeeld LED-panelen. Onze LED-panelen zijn op dit moment in de aanbieding. Deze panelen voldoen aan de voorwaarden van de IEA.

Voor wat betreft code 210506 is er sprake van een maximum bedrag voor de IEA. Dit bedraagt €25,- per 1000 lumen. Het investeringsbedrag is te berekenen aan de hand van het totaal aantal lumen dat door armaturen wordt geleverd die aan de eisen voldoen.

LED-buis systeem (code 210509)

Alleen LED-buizen met een externe driver die minimaal 130 lumen per Watt leveren, komen voor de EIA in aanmerking. De powerfactor moet minimaal 0,90 zijn. Het maximum bedrag dat in aanmerking komt voor de IEA is €20 per buis.

Bij renovatieprojecten, waarbij TL-verlichting wordt vervangen door LED-verlichting, wordt vaak geen externe driver toegepast. Dus wanneer er enkel buizen worden vervangen, komt dit niet in aanmerking voor de IEA.

Besparingssysteem (210502)

Bij besparingssystemen kun je denken aan dynamische verlichting, maar ook aan eenvoudiger toepassingen, zoals aanwezigheidssensoren. Hierdoor brandt er alleen licht in een ruimte wanneer er activiteit is. Op deze manier kan er energie worden bespaard.

Voor dit soort apparatuur geldt een aftopping van €150 per sensor. Het is daarom erg aantrekkelijk om investeringen in regelapparatuur voor licht te melden onder code 210502.

Kortom: er is veel mogelijk op het gebied van besparing en subsidie. Wij helpen je graag!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!