Stalen zenuwen: blog over staal en RVS
13 april 2016
In ons technische wereldje moet ik soms over stalen zenuwen beschikken, zeker als ik vragen krijg over RVS- of staalproducten. Het blijkt dat het met de kennis hiervan (ook bij de gebruikers) soms droevig is gesteld. Daarom een hééél klein stukje uitleg over deze veelgebruikte ‘ijzermengsels’, waarbij we ons beperken tot de materialen die standaard bij Schipper op voorraad zijn.
Ongelegeerd constructiestaal
Zoals gezegd zijn staalproducten, waaronder roestvast (en niet roestvrij) staal, mengsels van ijzer met koolstof en andere metalen. De samenstelling er van bepaalt waar het materiaal geschikt voor is. Ongelegeerd constructiestaal is een staalsoort die geen andere metalen en relatief weinig koolstof bevat. Hierdoor is het goed lasbaar en te vervormen. In de codering van de staalsoort wordt een relatie gemaakt met de sterkte. S235 (vroeger werd dat staal 37 genoemd) is de meest gebruikte soort. S275 (staal 44) en S355 (staal 52) komen ook voor en dit zijn ‘sterkere’ soorten. Bij de codering van deze staalsoorten kunnen nog een heleboel toevoegingen worden gebruikt die staan voor specifieke eigenschappen waarmee we u niet zullen vervelen. S235 is leverbaar als strip, profiel, buis en plaat.
In ons technische wereldje moet ik soms over stalen zenuwen beschikken, zeker als ik vragen krijg over RVS- of staalproducten.
Automatenstaal
Dan gaan we nu verder met automatenstaal. Deze staalsoort is, zoals de naam misschien al doet vermoeden, geschikt voor verspaning. De toevoeging van zwavel en soms lood zorgt voor deze eigenschap. Ook zijn er staalsoorten waar andere metalen aan toegevoegd zijn. C45 is een bekende soort, verkrijgbaar in stafmateriaal rond, vierkant, zeskant en dikwandige buis.
RVS
Nu buizen we nog even verder over RVS. Dit is voor vele toepassingen een geliefd materiaal. Logisch, want oude liefde roest niet. Verkrijgbaar in vele verschillende samenstellingen en structuren met bijbehorende toepassingen. Allereerst even het fabeltje uit de weg ruimen dat RVS niet magnetisch is. Er zijn RVS-soorten die gewoon blijven plakken. Zelfs het veelgebruikte RVS304 kan licht magnetisch zijn.
De werking van RVS is simpel. Er ontstaat een laagje over het basismateriaal, dat zorgt dat het materiaal daaronder niet in aanraking komt met de lucht en daardoor niet verder kan ‘roesten’. Wanneer dit laagje beschadigt, bijvoorbeeld door lassen of door normaal staal (slijpsel) gaat RVS alsnog roesten! Daarom is beitsen na het lassen ook zo belangrijk.
Veelgebruikte RVS soorten zijn 304 en 316. Tegenwoordig staat daar vaak een L achter wat betekent dat de soort beter lasbaar is door minder koolstof. 304L (bij bouten en moeren vergelijkbaar met A2) is een materiaal dat geschikt is voor constructie- en leidingwerk voor niet agressieve stoffen. Wanneer er agressieve stoffen als zouten en zuren (schoonmaakmiddelen) worden gebruikt, is 316 (vergelijkbaar met A4 bij bouten) veel beter geschikt. Vandaar dat deze in de levensmiddelenbranche het meest wordt toegepast.
Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen, dan kunt u daarvoor altijd bij mij (of één van mijn collega’s) terecht.