Smeersystemen en -gereedschappen

Geplaatst in: smeren & reinigen

3 september 2018

Goede smering van onderdelen en machines is enorm belangrijk. Het voorkomt stilstand en het vergroot de levensduur van toepassingen. Bovendien kan het ook een besparing opleveren in het energieverbruik.

We hebben in de afgelopen tijd een aantal artikelen gepubliceerd over smeermiddelen. Echter hebben we het tot nu toe nog niet gehad over de benodigde gereedschappen. Tussen het smeermiddel en de toepassing komt natuurlijk de nodige hardware kijken. In dit artikel zetten we een aantal smeertools op een rijtje.

Handmatig smeren

Hoewel er tegenwoordig veel automatische smeersystemen op de markt zijn, wordt er nog steeds het meest met de hand gesmeerd. Het meest handzame is natuurlijk het gebruik van het vetpatroon.

Alemite schaarvetspuit
Alemite schaarvetspuit

Schaarvetspuit

De meest eenvoudige smeertool is de schaarvetspuit. Wij leveren bij voorkeur de vestpuiten van Alemite. Dit Amerikaanse merk produceert robuuste smeergereedschappen van uitstekende kwaliteit. De schaarvetspuit is met twee handen te bedienen en het vetpatroon is eenvoudig te plaatsten. Van alle merken zijn de vetpatronen te gebruiken. Past het niet, dan zijn er verloopstukken te verkrijgen.

Alemite éénhands vetspuit
Alemite éénhands vetspuit

Éénhands vetspuit

Sommige toepassingen zijn moeilijker te bereiken. In dat soort gevallen is het misschien niet mogelijk om een vetspuit met twee handen te bedienen. Voor deze situaties is er de éénhands vetspuit.

Alemite accuvetspuit: nauwkeurig doseren
Alemite accuvetspuit: nauwkeurig doseren

Accuvetspuit

Als het smeren moeiteloos en precies moet, dan hebben we daarvoor de Alemite accuvetspuit. Met de accuvetspuit kun je nauwkeurig doseren, tot op het gram nauwkeurig. Het is dus eenvoudig om met een accuvetspuit te besparen op smeervetten. Met name bij de dure vetten is dit significant.

Door nauwkeurig te doseren, is de kans dat het vet uit het lager gaat lekken ook vele malen kleiner. Op deze manier ontstaat er minder vervuiling. Dit is met name voor de voedingsindustrie interessant.

Vetpatronen zijn eenvoudig te plaatsen in de Alemite accuvetspuit
Vetpatronen zijn eenvoudig te plaatsen in de Alemite accuvetspuit

Grootverpakkingen: emmers en vaten

Voor de grootverbruikers van smeermiddelen zijn er uiteraard ook oplossingen. Om uit vaten of emmers te tappen, zijn er pneumatische pompen verkrijgbaar. Bovendien leveren wij ook smeerkarren voor emmers en vaten. Hierbij horen ook de slanghaspels die ervoor kunnen zorgen dat je tot wel 30 meter rondom het vat of de smeerkar kunt smeren.

De Alemite 343510: een compacte en veelzijdige smeerkar
De Alemite 343510: een compacte en veelzijdige smeerkar

Automatisch smeren

Voor toepassingen die slecht te bereiken zijn of veel smering nodig hebben, zijn er ook automatische smeersystemen. Het is ook een middel om een technische dienst meer bewegingsruimte te geven; het kan monteurs een hoop tijd besparen als ze bepaalde toepassingen niet meer zelf hoeven te smeren.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!