SKF Explorer eenrijige hoekcontact kogellagers voor hoge snelheden

Geplaatst in: Lagertechniek, SKF

15 juni 2017

Nieuwe SKF lagers uit de Explorer-klasse bieden hogere snelheden, grotere robuustheid en nog betere betrouwbaarheid.

Levensduurkosten beperken

SKF’s Explorer lagerassortiment met hoge prestaties en lange levensduur heeft nu een verbeterde eenrijige hoekcontactkogellager die een aantal voordelen biedt aan ontwerpers en ingenieurs van schroefcompressoren, pompen en versnellingsbakken die de totale levensduurkosten van deze apparatuur zal reduceren door een betere betrouwbaarheid en energiebesparingen.

De nieuwe 40°-hoekcontactlagers, met een nieuw-ontworpen messing kooi voor minder lawaai, minder trillingen en een betere robuustheid, hebben een 30% hogere maximale snelheid vergeleken met het vorige model.

De nieuwe vorm van de kooi en het sterkere messing materiaal verlagen de contactkrachten op de kooi en verhogen de sterkte van de kooi waardoor het lager beter bestand is tegen schokbelastingen en trillingen en aanzienlijk hogere snelheden aankan, zelfs onder zware bedrijfsomstandigheden.

Afbeelding Schipper Technische Groothandel SKF Explorer eenrijige hoekcontact kogellagers voor hoge snelheden

Nieuwe contacthoek

Naast de herontworpen 40°-contacthoek, is er nu ook een nieuwe contacthoek van 25° leverbaar. Het lager wordt nog eens 20% sneller dan de 40°-uitvoering en kan een hogere radiale belasting aan. Bij beide modellen zorgt de interne opstelling van het kogel-op-kooi-contact voor koeler draaien en een grotere temperatuurstabiliteit, terwijl de geluids- en trillingsniveaus voor beide uitvoeringen 15% lager zijn. Er zijn ook afgedichte varianten van deze lagers leverbaar voor toepassingen die lastiger in onderhoud zijn. De afdichting voorkomt dat er verontreiniging in het lager kan komen tijdens installatie en gebruik.

Lageropstellingen waarbij de unit met de 40°-contacthoek de hoofdbelasting opneemt en de 25°-unit als backup-lager fungeert, hebben een betere robuustheid bij toepassingen waarbij de axiale belasting hoofdzakelijk in één richting is. Als gevolg daarvan neemt de levensduur toe.

SKF Explorer lagers zijn het resultaat van jaren van ontwikkeling en opgedane ervaring in lagerontwerp, tribologie, metallurgie, smerings- en bewerkingstechnieken. De nieuwe 40° en 25° SKF Explorer eenrijige hoekcontactkogellagers zijn een aantrekkelijke optie voor operators van schroefcompressoren, pompen en versnellingsbakken die op zoek zijn naar lagers die koeler blijven, energiezuiniger zijn en een langere levensduur hebben, zodat hun producten zich kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!