Schipper en de chocoladefabriek – over de samenwerking met Brinkers Food

Geplaatst in: Food, Gehoorbescherming, Klanten, PBM

28 april 2022

Dagelijks start de halve wereld zijn dag met een boterham met chocopasta. Wat velen niet weten, is dat veel van die chocopasta’s in Enschede worden gemaakt. Bij Brinkers Food maken ze namelijk biologische chocopasta’s voor het Brinkers merk en voor een aantal private labelafnemers in binnen- en buitenland. “We werken hier met veel verschillende recepturen”, aldus productiemanager Jan Sligman.

Uitdaging en dynamiek

Dat maakt Brinkers niet alleen een goede en flexibele partner voor de productie van chocopasta’s, het zorgt namelijk ook voor een dynamische en uitdagende werkomgeving. “Je kunt niet zomaar operator worden bij Brinkers”, vertelt Jan. “Voor iedere batch worden machines omgebouwd en afgesteld. Het is van belang gedegen kennis te hebben van het proces en de ingrediënten om een mooi eindproduct te kunnen maken. Uiteraard wordt er ook intensief gereinigd. Hygiëne is natuurlijk van levensbelang in de foodindustrie.”

Voor de functie van operator hebben we laatst 41 taakanalyses gemaakt. Dat geeft wel aan wat de complexiteit is van het werk.

Jan Sligman

Complexiteit

Als procesoperator op de afvulafdeling ben je bij Brinkers geen knoppendrukker. “Je moet het hele proces goed begrijpen. Je moet gevoel hebben voor de machines en weten wat jouw rol is in het grote geheel. Op dit moment zijn we bezig met het standaardiseren van functies en werkzaamheden. Voor de functie van operator hebben we laatst 41 taakanalyses gemaakt. Dat geeft wel aan wat de complexiteit is van het werk. Je hebt aardig wat kennis en ervaring nodig om als operator 100% zelfstandig te zijn.”

Jan Sligman in het magazijn van Brinkers Food
Jan Sligman in het magazijn van Brinkers Food

Het proces

Het productieproces van Brinkers verschilt per batch, maar over het algemeen gaat het om mengen van grondstoffen, verpompen, malen, verpakken en klaarmaken voor logistiek. Jan: “Per batch worden ingrediënten gemengd. Gezien het aantal recepturen dat wij maken is het onmogelijk om dit volledig te automatiseren. Na het mengen wordt het overgepompt naar een kogelmolen. Dat is eigenlijk een groot vat met knikkers. De pasta wordt hier fijngemalen en door de wrijving warmt de pasta op. Hierdoor verandert de viscositeit, waardoor het smeerbaar en smeuïg wordt. Voordat de pasta het vulproces in gaat, wordt het terug gekoeld naar een temperatuur waarbij afgevuld kan worden. Als het te vloeibaar is, dan wordt het een kliederboel. Wanneer de potten gevuld zijn en voorzien van etiketten, worden ze per tray op een pallet gestapeld door een stapelrobot.

De kracht zit hem er in dat de monteurs in alle disciplines inzetbaar zijn en als het ware zelfstandig opereren.

Jan Sligman

Technische Dienst

Bij Brinkers bestaat de technische dienst uit vijf man. “Geloof het of niet, maar we doen met deze ploeg alles in eigen beheer. Van het oplossingen van storingen, tot nieuwbouw en optimalisatie van bestaande processen. De kracht zit in het feit dat de monteurs in alle disciplines inzetbaar zijn en zelfstandig opereren. Indien nodig, wordt uiteraard de kennis en kunde van externen ingeschakeld. Daar schuilt echter ook een gevaar in, want een aantal werknemers gaat richting de pensioengerechtigde leeftijd. De kennis en ervaring van die mannen is vrijwel onmogelijk om te vervangen in de huidige arbeidsmarkt. Daarom zijn we nu in gesprek met partners als Schipper Technische Services.”

Op de hoek

Voor wat betreft het leveren van technische componenten zijn Brinkers en Schipper al jaren partner. Op het bedrijvenpark in Enschede zijn Schipper en Brinkers bijna buren. “Schipper zit hier op de hoek. Ik hoor de naam regelmatig vallen en ik weet dat onze technische dienst vaak onderdelen afhaalt bij Schipper. Een oplossing is altijd binnen handbereik.”

Otoplastieken

Dit geldt ook voor gehoorbescherming. Dit is bij Brinkers namelijk allemaal maatwerk. “Wij vinden veiligheid en het welzijn van onze mensen erg belangrijk. De geluidsniveaus zijn hier aan de hoge kant, dus vinden wij dat iedereen goede gehoorbescherming moet dragen. Mensen mogen zelf bepalen wat ze het comfortabelst vinden: harde of zachte otoplastieken, of externe oor bescherming. Bij otoplastieken gaat het natuurlijk om maatwerk, maar hierin stelt Schipper zich erg flexibel op. Tussen het wisselen van de diensten kunnen de otoplastieken aangemeten worden en vervolgens worden ze snel geleverd. Ook voor enkele stuks komt Dennis Regts (PBM specialist Schipper) wel eens langs om ze gauw aan te meten. Vaak is hij toch in de buurt en kan het snel geregeld worden.”

Otoplastieken laten aanmeten? Neem contact op met onze specialist!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!