Samen werken aan een duurzame toekomst

Geplaatst in: Klanten

18 mei 2022

Vorig jaar werd Schipper na een aanbestedingstraject voorkeursleverancier van Waterschap Vechtstromen. Het waterschap is een interessante organisatie die enorm ambitieus is op het gebied van duurzaamheid. De Energiefabriek aan de Wegtersweg in Hengelo is daar een prachtig voorbeeld van.

Waterzuivering

Dit maakte ons erg nieuwsgierig, daarom spraken we af met Gerrit ten Damme, Harry Stokkers en oude bekende Marcel Keizer. Eerstgenoemde steekt van wal. Als zuiveringsbeheerder is hij verantwoordelijk voor de Energiefabriek in Hengelo. “Hier wordt niet alleen energie opgewekt. Hier zuiveren we het afvalwater van 30.000 huishoudens in Hengelo en omstreken. Op een gemiddelde dag gaat dat om 30.000 m3 afvalwater. Op een regenachtige dag kunnen we tot maximaal 9400 m3 per uur zuiveren.”

Ik zeg altijd: we maken van vies water viswater!

Harry en Marcel met de vergistingstanks op de achtergrond
Harry en Marcel met de vergistingstanks op de achtergrond

Proces

Het is een lang en ingewikkeld proces, daarom vat Gerrit het even samen: “Als het water hier binnenkomt, dan wordt eerst het grove vuil eruit gefilterd. Daarna volgt het proces om slib te onttrekken uit het afvalwater. Dit slib wordt vervolgens door de Thermische Druk Hydrolyse installatie (TDH) op temperatuur gebracht en overgepompt in de drie grote vergistingtanks. Dit gebeurt allemaal middels eigen opgewekte warmte en energie.
Het slib wordt verwarmd voor een optimaal vergistingsproces. Het is ook belangrijk om te vermelden dat hier niet alleen het slib van deze waterzuivering wordt verwerkt, maar ook dat van bijna alle andere waterzuiveringen van Waterschap Vechtstromen.”

Biogas

De drie enorme eivormige vergistingtanks zijn een bekende landmark in Hengelo en omstreken. “Iedere tank heeft een inhoud van 4000 m3. In deze tanks vindt een biologisch proces plaats, waardoor het slib wordt omgezet in biogas. Op deze manier produceren wij dagelijks gemiddeld 20.000 m3 biogas. Hiermee wekken we elektriciteit op, waarmee we niet alleen de hele waterzuivering in Hengelo van energie voorzien, maar ook dat van 3.500 huishoudens in de regio.”

Viswater

Uiteraard blijft er een restproduct over, vertelt Gerrit. “Het slib dat overblijft wordt ingedikt en elders verwerkt. Uiteindelijk wordt het gezuiverde water geloosd op het oppervlakte water en zo milieubestendig teruggegeven aan de natuur. Dit gaat echter niet om drinkwater. Ik zeg altijd: we maken van vies water viswater!”

We zijn hier bezig met kritieke toepassingen. Niet alleen in operationele zin, maar ook voor het milieu en de toekomst.

Oude bekende

Voor de techneuten bij het waterschap zorgen dergelijke processen voor een mooie uitdaging. Oude bekende Marcel Keizer werkte 14 jaar bij STS voordat hij zijn droomtransfer maakte naar deze grote club in Hengelo. Bij Waterschap Vechtstromen kent iedereen dezelfde drijfveer volgens Marcel: “Je bent hier met iets duurzaams bezig en dat geeft gewoon een goed gevoel. We zijn hier bezig met kritieke toepassingen. Niet alleen in operationele zin, maar ook voor het milieu en de toekomst.”

Uitdaging

Volgens Marcel brengt dit uitdagingen met zich mee. “Je bent hier veel bezig met pomptechniek, dus dat vraagt om specialisme van onze collega’s. Alles staat hier in dienst van het proces dat 24/7 draaiende moet worden gehouden. Uiteraard hebben we de nodige buffercapaciteit voor pompen, gemalen en de waterzuivering, maar die capaciteit is natuurlijk niet oneindig. Er staat daarom altijd een gezonde druk op het werk.” Deze gedachte is volgens de voormalig STS’er niet het enige dat voor uitdaging zorgt. “We zijn ook erg bezig met veiligheid. Je werkt hier veel in putten en met water, dat brengt risico’s met zich mee. Ook moeten we veilig werken in verband met zwavel waterstof gassen (H2S).”

Ik zie Schipper als een verlenging van onze werkvoorbereiding. De medewerkers van Schipper zijn in staat om met ons mee te denken. Dat is enorm handig.

Het uitzicht vanaf de vergistingstanks
Het uitzicht vanaf de vergistingstanks

Samenwerking

Harry Stokkers kreeg de taak om een aanbesteding op te stellen. Volgens hem is het belangrijk dat ze samenwerken met een leverancier in de regio. Hij stelde in het aanbestedingstraject daarom ook eisen aan lokale en fysieke aanwezigheid van een leverancier. “Als de jongens in het veld ergens tegenaan lopen, dan is het belangrijk dat ze een oplossing binnen handbereik hebben. Daarom kozen we voor Schipper. Hun zes vestigingen zorgen voor een perfecte dekking van ons werkgebied. Bovendien doet Schipper hier het beheer van de grijpvoorraad. Het is voor ons ook enorm handig dat we snel en eenvoudig kunnen bestellen met de Scanner App van Schipper.”

Het is fijn dat we op die manier ontzorgd worden, want dan kunnen wij ons focussen op onze eigen prioriteiten.”

Meedenken

De samenwerking gaat echter nog verder, vertelt Harry. “Ik zie Schipper als een verlenging van onze werkvoorbereiding. De medewerkers van Schipper zijn in staat om met ons mee te denken. Dat is enorm handig. Wat voor ons ook makkelijk is, is de Whatsapp-service. Soms kom je een onderdeel tegen waarvan je niet precies weet wat het is. Dan sturen we gewoon een foto en vervolgens wordt het juiste product geleverd. Het is fijn dat we op die manier ontzorgd worden, want dan kunnen wij ons focussen op onze eigen prioriteiten.”

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!