Pepernoten, spitsen en keepers bij Bolletje

Geplaatst in: Klanten, Lichttechniek

24 april 2018

Bijna onherkenbaar loopt hij door de werkplaats. Alleen zijn ogen zijn nog zichtbaar tussen het verplichte haar- en baardnetje. Jeroen Huitema is druk, want Bolletje zit weer in de aanloop naar het pepernotenseizoen. Het is een zonnige lentedag, maar de zoete geur van speculaas brengt ons in winterse sferen…

Roggebrood

“Ik heb net mijn 25-jarig jubileum gevierd bij Bolletje”, vertelt Jeroen. Bij Schipper kennen we hem ongeveer net zo lang. “Ik ben begonnen als ‘roggebroodmonteur’. Zo noemden ze dat hier. Ik was verantwoordelijk voor de productielijn van het roggebrood”.

Mooie tijd

Op het moment dat hij gevraagd werd om mee te werken aan een nieuwe productielijn, hoefde Jeroen niet lang na te denken. “Dat leek me een mooie uitdaging. En het was een mooie tijd. Na een dag werken aten we met elkaar. We werkten dan ’s avonds door om vrachtwagens te lossen. Overdag kon dit namelijk niet in verband met het expeditieverkeer. Vervolgens stonden we er iedere ochtend weer om half zeven!”

De kans is zeer aanwezig dat je ooit een plak Bolletje roggebrood hebt gegeten dat onder supervisie van Jeroen is geproduceerd...
De kans is zeer aanwezig dat je ooit een plak Bolletje roggebrood hebt gegeten dat onder supervisie van Jeroen is geproduceerd...

Werkvoorbereider

Nadat de nieuwe productielijn werd opgeleverd besloot het management van Bolletje dat ze meer technische zaken in eigen beheer wilde houden. Jeroen kreeg de kans om zich te bewijzen als werkvoorbereider voor de technische dienst. Hij is nog altijd werkzaam in deze functie en dat doet hij met plezier. Jeroen wil nog steeds Bolletje.

Over het algemeen moet je een behoorlijke allrounder zijn om hier te kunnen werken.

Jeroen Huitema, Bolletje

Uitdaging

“Het is natuurlijk de uitdaging om de productie onafgebroken te laten draaien. Uiteraard hebben we te maken met strenge hygiëne eisen. Dat is een bepalende factor in ons werk”, aldus Jeroen.
Als medewerker van de technische dienst van Bolletje heb je een uitdagende en afwisselende baan. “Iedereen heeft hier zijn specialisme, maar over het algemeen moet je een behoorlijke allrounder zijn om hier te kunnen werken. We hebben productielijnen die vrijwel geheel mechanisch functioneren. Daar moet je mechanisch sterk voor onderlegd zijn. Daarnaast hebben we compleet digitaal aangestuurde productielijnen. Dat vraagt om elektrotechnische kwaliteiten”.

Je moet het zo bekijken: als je een elftal hebt dat alleen maar uit spitsen bestaat, dan win je geen wedstrijden.

Jeroen Huitema, Bolletje

Spitsen en keepers

De TD van Bolletje bestaat uit acht monteurs die twee-aan-twee werken. “De jonge jongens lopen met de ervaren monteurs mee. We wisselen de werkzaamheden af, zo krijgt iedereen de kans om zich te ontwikkelen op meerdere vlakken. Bovendien leert iedereen zo de hele fabriek kennen”, vertelt Jeroen. “Het is belangrijk dat je het proces snapt en de machines kent. Het werkt niet om een externe monteur storingsdiensten te laten draaien. Ook al ben je de beste monteur van de wereld, je redt het hier niet als je de productielijnen niet kent.”

Naast deze acht monteurs, zijn er ook twee programmeurs, een elektricien en een mechanisch monteur in dienst. Jeroen: “Je moet het zo bekijken: als je een elftal hebt dat alleen maar uit spitsen bestaat, dan win je geen wedstrijden. Je hebt ook een keeper, verdedigers en middenvelders nodig”.

De TD-ruimte van Bolletje is onlangs weer strak in de verf gezet. Zo netjes zie je een werkplaats zelden!
De TD-ruimte van Bolletje is onlangs weer strak in de verf gezet. Zo netjes zie je een werkplaats zelden!

Verlichting

Onlangs leverde Schipper bij Bolletje een groot verlichtingsproject op. Uiteraard moest de verlichting aan strenge hygiëne eisen voldoen. Daarom werd er voor voedselveilige HACCP armaturen van Osram gekozen met geïntegreerde LED-module. Deze armaturen zijn ook bestand tegen hoge temperaturen, wat belangrijk is voor de toepassing in een bakkerij omgeving. Harmonische vervorming werd daarbij vermeden, zodat PLC’s en andere elektronische apparatuur hier geen hinder van ondervinden.

Jeroen: “Veel TL-buizen begonnen uit te vallen. We wilden overstappen op LED om energie te besparen en uitval te voorkomen. Zo dragen we ook een steentje bij aan het milieu. MVO is voor ons belangrijk. Schipper verzorgde dit project van lichtplan tot oplevering. De lichtopbrengst is verbeterd en het energieniveau is gedaald, dat verschil kun je goed merken”.

De lichtopbrengst is verbeterd en het energieniveau is gedaald, dat verschil kun je goed merken

Jeroen Huitema, Bolletje

Noaberschap

“95% van de technische goederen bestellen we bij Schipper Technisch Handelsburo. Ook als het ad-hoc moet, heb ik alles snel in huis. Voor technische dienstverlening, verspaning en engineering werken we samen met STS”. Jeroen vervolgt zijn verhaal. “Wanneer ik ook bel, en wie ik ook aan de lijn heb, iedereen bij Schipper doet z’n best om zo snel mogelijk een oplossing te bieden. Dat stukje noaberschap vind ik erg belangrijk. Laatst heeft STS ons uit de brand geholpen met een onverwachtse machinestop. Zes jongens van STS hebben een heel weekend doorgewerkt om deze toepassing zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.”

Wanneer ik ook bel, en wie ik ook aan de lijn heb, iedereen bij Schipper doet z’n best om zo snel mogelijk een oplossing te bieden.

Jeroen Huitema, Bolletje

Bij Schipper zijn wij ook een enorme aanhanger van Bolletje!
Bij Schipper zijn wij ook een enorme aanhanger van Bolletje!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!