Ondernemen als topsport

Geplaatst in: Klanten, PBM

3 november 2023

Eerlijk is eerlijk, we zitten niet iedere dag aan tafel bij een ex-wereldkampioen en een succesvol ondernemer. Voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over twee afzonderlijke personen. Matthieu Tanke reeg namelijk de prijzen aaneen als BMX’er in de jaren negentig. Daarnaast is hij de drijvende kracht achter de snel groeiende TMI Group.

Gretig

Tanke heeft inmiddels Abraham al gezien, maar dat maakt hem niet minder gretig. Als ondernemer en als sportman heeft hij nog steeds honger naar succes. “Sinds 2010 ben ik fanatiek mountainbiker en draai ik mee in de internationale top van mijn leeftijdscategorie. Ik mag me dan in een deelnemersveld met bekende ex-profs uit het wielrennen en de mtb. Ieder jaar fietsen we ook met een team de Cape Epic in Zuid-Afrika. Dat is de grootste uitdaging die er voor een mountainbiker bestaat”, vertelt hij trots, maar bescheiden tegelijk.

”Ondernemen doe ik met dezelfde mentaliteit als dat ik mijn sport bedrijf. Ik ben gewoon bloedfanatiek.”

Matthieu Tanke, TMI Group

Matthieu Tanke
Matthieu Tanke

Fundament

Zijn bedrijf groeide in het afgelopen decennium enorm. Zijn geheim? ”Ondernemen doe ik met dezelfde mentaliteit als dat ik mijn sport bedrijf. Ik ben gewoon bloedfanatiek.”
Ondernemen is natuurlijk ook gewoon topsport. Geen sprintwedstrijd, maar een marathon. Het fundament voor Matthieu’s onderneming werd gelegd in de vorige eeuw. “In 1991 kwam ik van de MTS. Ik besloot om het voorbeeld van mijn opa te volgen en voor mijzelf te beginnen. Met een conventionele draai- en een freesbank begon ik als zelfstandig ondernemer. Al snel zag ik in dat ik de overstap moest maken naar CNC-machines. Het bedrijf groeide in de jaren die volgden en ik had zo’n tien tot twaalf werknemers in dienst.”

Bedrijfsovernames

In het vorige decennium groeide de TMI Group explosief door een aantal bedrijfsovernames. “Ik kreeg de mogelijkheid om TB Steel over te nemen en vervolgens kocht ik Knobbe Metaal Industrie in 2017. Twee jaar geleden nam ik Lasto Roestvaststaal over. Deze overnames zorgden niet alleen voor schaalvergroting. Daar geloof ik niet in. Als ik een bedrijf overneem, dan moet het wat toevoegen in de diepte. Door die overnames zijn we namelijk in korte tijd uitgegroeid van verspaner tot totaalleverancier met ruim zestig man op de loonlijst.”

Nieuw pand

Deze groei dwong Tanke ook om in een korte periode meermaals op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. “Na de overnames van TB Steel en Knobbe Metaal Industrie betrokken we een bestaand pand in Hengelo. Dit pand was niet helemaal naar onze wens. Ook groeiden we hier in een jaar tijd bijna uit, dat hadden we niet kunnen voorzien. Er was interesse in het pand en we konden het goed verkopen. Uiteindelijk hebben we in 2018 gekozen voor een nieuw te bouwen pand aan de Oosterveldsingel te Hengelo, zo konden we een pand realiseren die aan al onze eisen voldeed. De naastgelegen bouwkavel kochten we er meteen bij, zodat we kunnen uitbreiden en toekomstig niet meer hoeven te verhuizen.”

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Ondernemen als topsport

Totaalleverancier

De TMI Group mag zich met recht een totaalleverancier noemen. Ze voorzien in verspaning, machinebouw en zijn leverancier van metalen halffabricaten. “We verspanen voornamelijk voor grote bedrijven in de hoogspanning en offshore. We produceren enkele stuks en grote series. Waar wij goed in zijn is het produceren van aluminiumkernen die worden omgoten met zilver. Dit wordt in de hoogspanningswereld vaak toegepast in bijvoorbeeld koppelingen en schakelkasten. Hiervoor hebben wij een goede samenwerking met Mekufa en Galvano. Samen kunnen wij iets aanbieden dat vrij uniek is in de internationale markt. We ontvangen regelmatig delegaties uit het buitenland. We stellen dan met drie bedrijven een complete rondleiding samen.”

Ik ben erg gelukkig met een groep loyale werknemers, dat is iets waar ik enorm trots op ben.

Matthieu Tanke, TMI Group

Machinebouw

Door de overname van Lasto Roestvaststaal heeft TMI ook machinebouw toegevoegd aan het dienstenpakket. “Met Lasto kunnen we een integrale oplossing aanbieden op het gebied van machinebouw. Van engineering tot oplevering, we kunnen het in eigen huis realiseren. Momenteel zijn we bezig met een enorm project met een totale waarde van €4,9 miljoen. We maken namelijk een productielijn voor één van de grootste notenfabrikanten ter wereld. Het is de bedoeling dat deze lijn in Polen borrelnootjes gaat produceren. In de komende maanden wordt deze machine opgebouwd in onze hal voor de nodige testprocedures.”

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Ondernemen als topsport

Twents familiebedrijf

Ondanks de internationale aspiraties is en blijft TMI een Twents familiebedrijf. “We hebben hier een open bedrijfscultuur. De sfeer is goed en de deur van mijn kantoor staat altijd open. Ook hebben we oog voor de privé situatie van werknemers. Als er problemen zijn dan lossen we dat samen op. Ik ben erg gelukkig met een groep loyale werknemers, dat is iets waar ik enorm trots op ben.” Daarbij doet Tanke het liefst zaken in de regio. “We zoeken onze toeleveranciers in de regio. Hier in Twente spreekt iedereen dezelfde taal en we delen dezelfde mentaliteit. Waarom zou je het dan verder weg gaan zoeken?”

We werken hier ook met het kleding managementsysteem van Schipper. Zo kunnen we werken met een persoonlijk budget voor iedere werknemer en houden we grip op de kosten en het verbruik.

Matthieu Tanke, TMI Group

Toeleverancier

Schipper is om deze reden ook toeleverancier van TMI. “Met name op het gebied van bedrijfskleding en PBM’s doen we veel met Schipper. We waren over onze vorige leverancier ontevreden. Lasto deed al zaken met Schipper voor de overname en zij waren erg enthousiast. Schipper levert hier nu het hele pakket. We werken hier ook met het kleding managementsysteem (KMS, red.) van Schipper. Zo kunnen we werken met een persoonlijk budget voor iedere werknemer en houden we grip op de kosten en het verbruik.”

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Ondernemen als topsport

Meer weten over werkkleding of ons KMS?

Dennis Regts helpt je graag verder. Neem gerust contact met hem op.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!