NPKA en NPCK: speciale koppelingen voor de voedingsindustrie

Geplaatst in: Festo, Food, Pneumatiek

25 mei 2016

De hygiëne-eisen in de voedingsmiddelenindustrie liegen er niet om. Om die reden voert Festo een aparte groep ‘Clean Design’ producten, waarin uitsluitend producten worden opgenomen die zijn goedgekeurd conform de strenge FDA-regelgeving (EN EC 1935/2004). Daarnaast heeft Festo ook een eigen beoordelingssysteem met betrekking tot corrosiebestendigheid. Onlangs is deze groep producten uitgebreid met de kunststof koppeling NPKA en de koppeling NPCK.

Diverse eigenschappen maken componenten wel of niet geschikt voor de toepassing in hygiënische omgevingen, zoals bijvoorbeeld het materiaalgebruik, of een constructie waarin geen dode ruimtes voorkomen en daardoor bestand is tegen de gangbare reinigingsmiddelen en -methoden.

De kunststof klik-koppeling NPKA
De kunststof klik-koppeling NPKA

Kunststof NPKA

Voor de NPKA klik-koppeling is gebruik gemaakt van lichtgewicht en corrosievaste kunststof (PA of POM). De koppeling beschikt over een ‘één klik’-mechanisme, waarmee leidingen en slangen in een handomdraai zijn te vervangen. Deze verbinding is gegarandeerd lekvrij.

Naast de geschiktheid voor de voedingsindustrie door de FDA-goedgekeurde materialen, zijn deze koppelingen ook geschikt voor toepassing in cleanrooms. Deze koppeling is dus ook ideaal voor de elektronica- en semiconductorindustrie.

De RVS wartelkoppeling NPCK
De RVS wartelkoppeling NPCK

NPCK in roestvaststaal

De metalen variant NPCK is de eerste keuze voor toepassing in ruimtes waarin veel en intensief wordt gereinigd. Ook deze koppeling is gemaakt van FDA-goedgekeurde materialen en voldoet aan alle eisen die Festo Clean Design stelt. Nieuw is bovendien de naadloos aansluitende wartel die zowel de slang aansluit, als het deel waarop de koppeling is bevestigd.

Kwaliteitstesten

Festo test de componenten in eigen huis in het eigen testprogramma. De onderdelen worden tijdens dit programma tot het uiterste belast. Denk hierbij aan zoutsproeitesten, duurtesten, adhesietesten en testen waarin de componenten worden blootgesteld aan diverse media en vocht. Pas wanneer deze testen worden doorstaan, neemt Festo de betreffende componenten op in het Clean Design programma. Daarbij kennen we een eigen ‘corrosiebestendigheidsklasse’ toe, met CRC0 als laagste klasse zonder corrosiebestendigheid en CRC4 als hoogste klasse met extreme weerstand.

Kanttekening

Er is echter één ding waarmee rekening gehouden moet worden: het aantal artikelen van beide types is zeer beperkt. Het leveringsprogramma van NPKA omvat slechts 3 artikelen (Een rechte koppeling G1/8 naar 6 mm slang, een haakse koppeling G1/8 naar 6 mm slang en een T-stuk 6mm). Het leveringsprogramma van NPCK koppelingen is iets groter, in totaal 6 artikelen (Allemaal rechte koppelingen:  M5 naar 4 mm slang, G1/8 naar 6 en 8 mm slang, G1/4 naar 8 en 10 mm slang en G3/8 naar 10 mm slang). De kans is groot dat dit aanbod groter wordt in de toekomst, maar op het moment is dit nog beperkt.

Festo/Schipper werkplaatsposter

Schipper heeft een poster samengesteld met de koppelingen en slangen van Festo. Deze is hieronder te downloaden en een gedrukt exemplaar kunt u gratis bestellen via verkoop@schippertechniek.nl

 

Download: Schipper/Festo Werkplaatsposter

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!