Noodverlichting: wat zijn de regels, normen en gevaren?

Geplaatst in: Lichttechniek

13 december 2016

Noodverlichting is er in de eerste plaats om bij een calamiteit (waardoor een stroomstoring ontstaat) een gebouw veilig te kunnen verlaten. Het stelt mensen in staat gevaarlijke processen te beëindigen, zich te oriënteren op hun omgeving en de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden. Als er door een calamiteit de stroom uitvalt en het ineens donker is, kan dat leiden tot verwarring, desoriëntatie en vaak angst. Hierdoor kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. In dat geval zorgt een goede noodverlichtingsinstallatie ervoor dat iedereen het gebouw rustig en via de kortst mogelijke route kan verlaten.

Noodverlichting is een verzamelnaam en omvat verschillende functies en toepassingen. Voor elke toepassing is een geschikt armatuur verkrijgbaar. De armaturen die je bij ons kan bestellen zijn voorzien van de laatste norm UNE EN 60598-2.22.

Er zijn vier types noodverlichting te onderscheiden. Deze worden hieronder toegelicht.

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Noodverlichting: wat zijn de regels, normen en gevaren?

Vluchtrouteverlichting zorgt ervoor dat vluchtwegen en eventuele obstakels op de route goed zijn te herkennen, zodat een gebouw op een veilige manier kan worden verlaten.

Vluchtrouteaanduiding markeert de vluchtroute, is permanent verlicht en is te herkennen aan pictogrammen en kleuren waaruit blijkt hoe een gebouw kan worden verlaten.

Anti-paniekverlichting stelt mensen bij calamiteiten in staat een plaats te bereiken vanwaar ze verder gebruik kunnen maken van een vluchtroute.

Hoge risico taakgebieden is er voor de veiligheid van personen die als onderdeel van hun werk verantwoordelijk zijn voor (gevaarlijke) processen of in een gevaarlijke situatie kunnen verkeren. De verlichting stelt hen in staat een juiste afsluit procedure uit te voeren, zodat de veiligheid van andere mensen in het gebouw niet in het geding komt.

 

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Noodverlichting: wat zijn de regels, normen en gevaren?

Normen en regels noodverlichting

Noodverlichting moet voldoen aan veel verschillende normeringen en regels. Hieronder staan een aantal belangrijke punten waar een noodsysteem aan moet voldoen volgens de NEN-EN 1838 norm in samenhang met het bouwbesluit en de Arbowet.

  • Noodverlichting biedt het noodzakelijk minimum lichtniveau om de beschikbare vluchtwegen correct te identificeren en te gebruiken. Dit type noodverlichting biedt ten minste 1 lux op de vloer en in de as van de vluchtweg.
  • Bij alle elektrische verdeelkasten en te gebruiken brandveiligheidshulpmiddelen is er een vereiste minimale verlichtingssterkte van 5 lux gemeten op vloerniveau.
  • Noodverlichting bij gevaarlijke werkplekken moet minimaal 15 lux zijn of 10% van de normale lichtopbrengst, afhankelijk van welke waarde hoger is.
  • Wanneer de netvoeding minder dan 70% bereikt van de nominale waarde, verzorgt de noodverlichting de vereiste minimale verlichtingssterkte gedurende ten minste 1 uur.

 

Uiteraard is het bovenstaande maar een kleine greep uit de criteria waaraan een noodverlichtingsinstallatie moet voldoen. Wij adviseren dan ook om een preventieve keuring uit te laten voeren. Zo kom je te weten of je noodverlichting nog in deugdelijke staat is, zodat het aan de Arbo-wet, het bouwbesluit en aan de normbladen voldoet.

 

 

Bron: NVFN

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!