Loctite: hoe werkt dat?

Geplaatst in: Lijmen, Loctite

17 april 2016

Wie kent ze niet in de technische wereld: de alom bekende flesjes Loctite. Vaak gezien, die rode flesjes met schroefdraadborgmiddel, montagemiddel en de transparante flesjes met ‘secondenlijm’. Loctite is al sinds 1953 een fabrikant van anearobe (metaal)lijmen. Anaeroob betekent dat de lijmen uitharden zonder dat er zuurstof aanwezig is. Wat is het en hoe werkt het eigenlijk? Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van een klein beetje (vereenvoudigde) chemie.

Schipper heeft een speciale werkplaatsposter ontwikkeld met alle informatie over Loctite die u nodig heeft. Deze kunt u hieronder downloaden!

 

Het 'klassieke rode flesje': Loctite 243 schroefdraadborging
Het 'klassieke rode flesje': Loctite 243 schroefdraadborging

Cyanoacrylaten

De snellijmen bestaan uit korte ketens cyanoacrylaten. Hier zijn er verschillende van, elk met hun specifieke kenmerken. Onder invloed van water uit de lucht of het te verlijmen oppervlak, worden deze korte ketens samen hele lange ketens, met vaak een enorme kleefkracht. Omdat het uithardingproces in de hele lijmlaag door moet dringen (en er op een bepaald moment onvoldoende water zou kunnen zijn), is het belangrijk dat de lijm zo dun mogelijk wordt aangebracht. Natuurlijk moeten de te verlijmen delen ook zo nauwkeurig mogelijk op elkaar passen. Vanuit deze gedachte is het ook logisch dat rubber erg goed verlijmd kan worden, want als je maar hard genoeg drukt past het oppervlak bijna altijd en wordt het laagje lijm vanzelf minimaal.

Om de lijmen specifieke eigenschappen te geven worden er ook nog stoffen toegevoegd. Welke dat zijn geeft Loctite nauwelijks vrij, maar het zijn vaak stoffen die als vuller worden gebruikt of zorgen voor een betere hechting aan bepaalde materialen.

Metaalionen

Bij de borg-, afdichtings- en montagemiddelen werkt het ongeveer hetzelfde. Het middel begint onder invloed van metaalionen (i.p.v. water) aan het vormen van lange ketens. Er ontstaat een (thermo-hardende) kunststof die aan beide delen van de schroefdraad hecht en deze opvult. Het zal duidelijk zijn dat door het ontbreken van metaal-ionen deze middelen niet werken bij kunststoffen. De eigenschappen van het middel zijn sterk afhankelijk van het soort kunststof dat ontstaat. Er zijn extreem sterke of hoogtemperatuur geschikte middelen. Er zijn ook middelen die beter opvullen en oliebestendig zijn. Deze laatste zijn bijvoorbeeld goed geschikt voor schroefdraadafdichting.

Aanvullende informatie

Al met al zijn er dus vele verschillende mogelijkheden en is het belangrijk om het juiste middel voor de juiste toepassing te selecteren. Wij kunnen u hierin uitgebreid adviseren. Op de website van Loctite is uitgebreide documentatie voorhanden. Wij van Schipper hebben dit samengevat op onze werkplaatsposter. Deze kun je hieronder downloaden of bij ons bestellen! Uiteraard is de poster helemaal gratis.

Download: Werkplaatsposter Loctite/Dormer

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!