Liever Kips leverworst, dan gewone leverworst

Geplaatst in: Food, Klanten, VMI, Voorraadbeheer

20 augustus 2024

Iedereen kent die slogan. Een moderne klassieker uit het rijke Nederlandse reclamelandschap. In gedachten zing je het mee op de bijbehorende melodie. Hoewel deze pay-off op één specifiek product slaat, kunnen we het als metaforisch beschouwen voor het hele assortiment van Zwanenberg. Dagelijks produceren zij vleesproducten van de allerhoogste kwaliteit. Waarom zou je dan kiezen voor minder?

Technische Dienst

Marco Walters en Erik Rijpkema zijn onderdeel van de technische dienst op de productielocatie in Almelo. Met hun team waarborgen ze het belangrijkste proces: de productie van kwalitatief hoogwaardige vleesproducten. Marco Walters, werkvoorbereider, steekt van wal: “Onze TD bestaat uit 16 man. Hiervan zijn er tien monteur. Onze jongens zijn allround mechatronisch, maar uiteraard heeft iedereen zijn voorkeur en specialisme. Daar worden ze dan ook zoveel mogelijk op ingezet.”

Producten

In Almelo worden vier soorten producten gemaakt: leverworst, paté’s, snacks (zoals mini kipspiesjes en gehaktballetjes), halal (geproduceerd volgens islamitische wensen) en conserven (vlees in blik). Van al deze producten wordt er ook een vega-variant gemaakt. “Iedere productgroep en ieder afzonderlijk product vraagt om een andere productiemethode. Dat is echter te veel om op te noemen, dus ik zal de snacks wel even als voorbeeld nemen,” legt Marco uit.

Proces

Hij vervolgt zijn verhaal. “Voor de productie van onze mini kipspiesjes wordt er eerst verse kip gemengd met kruiden. Als deze zijn gemarineerd in de menger, worden ze in vormen geperst en voorzien van het stokje. Sommige producten moeten bijvoorbeeld eerst gemalen worden tot een soort gehakt voordat ze in de vorm geperst worden, maar dat is in dit geval niet zo. Vervolgens gaan de spiesjes de frituur in. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met de frituurpan bij de snackbar; we hebben het hier over een heet oliebad van een meter of vijftien lang met twee grillbanden erin. Na het frituren volgt de koeltunnel, hier worden de producten teruggebracht naar een graad of vier, waarna ze worden verpakt.”

Uitdaging

Bij Zwanenberg staat hygiëne op één. Hoewel dit natuurlijk het allerbelangrijkst is, zorgt dit voor de nodige uitdagingen bij de technische dienst. “Iedere nacht wordt alles grondig gereinigd. Dit gebeurt met veel water en schoonmaakmiddelen. Dit zorgt voor uitstekende condities voor de producten, maar het zijn zware omstandigheden voor de techniek. Ook is zo’n frituurlijn uitdagend om te onderhouden; het gaat om olie van hoge temperaturen waar een transportsysteem doorheen loopt. Het is aan ons om de techniek in optima forma te houden in de zware omstandigheden van de foodsector.”
Ook voor de productieplanning zijn er veel uitdagingen. “Je kunt niet zomaar alle soorten vlees door elkaar produceren; dit geldt ook voor allergenen en halal. Hiervoor moet je zaken strikt gescheiden houden en dat vraagt ook om een goede planning. Daar heb je als TD ook mee te maken.”

Kevin (Schipper), Erik, Dick (STS) en Marco
Kevin (Schipper), Erik, Dick (STS) en Marco

Voorraadbeheer

Erik Rijpkema is verantwoordelijk voor inkoop en magazijnbeheer. “Het is mijn taak om de juiste producten in de juiste hoeveelheden (min/max) en op de juiste plek op voorraad te houden. Systeemtechnisch wil ik het ook perfect hebben staan: alle producten moeten zijn voorzien van de juiste beschrijving, specificaties en fabrikant. Ze moeten allemaal aan de juiste installatie worden gekoppeld. Op die manier krijgen we ook een goed overzicht in de kosten en is het makkelijk om de voorraad aan te passen als een installatie wordt vervangen.”

Dat dit niet altijd even makkelijk is, spreekt voor zich. “Vaak is het zo dat onderdelen die wij als spare part op voorraad houden, worden uitgefaseerd bij de leverancier. Het is dan altijd een uitdaging om het vervangende product in de techniek te integreren. Onze toepassing blijft hetzelfde, maar de technische markt is constant in beweging. Gelukkig kunnen we hierbij altijd terugvallen op Schipper.”

Ontzorgen in de breedte

Schipper ontzorgt de TD van Zwanenberg in Almelo in brede zin. Marco: “Eigenlijk zijn hier constant twee jongens van STS aan het werk. Zij zijn onderdeel van ons team van monteurs. Ben en Dick zijn echte vakmannen, je kunt ze overal voor inzetten. Ook zijn ze fantastische lassers; daar sta ik keer op keer van te kijken. We zijn erg blij met ze. Ook voor verspaning en constructiewerk weten we STS te vinden.”

Erik vult aan: “Schipper houdt hier de grijpvoorraden bij, dat bevalt goed. Eigenlijk leveren ze hier bijna alles. Ze blinken uit in service en snelheid: ik heb alles snel in huis en heb goed contact met de heren op de vestiging in Almelo. Ik word altijd goed geholpen en ben er zeer tevreden over.”

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!