Let op! Controleer approvals voor smeermiddelen en reinigers in de voedingsmiddelenindustrie!

Geplaatst in: Eurol, Food, smeren & reinigen

6 juli 2018

In de voedingsmiddelenindustrie is hygiëne leidend. Alle producten die in deze productieomgeving worden gebruikt moeten aan strenge eisen voldoen. Dit geldt natuurlijk ook voor smeermiddelen en reinigers. In het werkveld merken we echter dat hiermee nog (te) vaak fouten worden gemaakt.

Een InS of NSF keurmerk betekent niet direct betekent dat een product zonder restricties gebruikt mag worden in de voedingsmiddelenindustrie.

NSF

NSF is één van de instanties die keurmerken ontwikkelen voor de voedingsmiddelenindustrie. Dit is een onafhankelijke instantie die internationaal wordt erkend. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet zo dat een product met een NSF keurmerk blind gebruikt mag worden in de foodindustrie. In dit artikel vertellen we daar meer over.

InS

Een andere instantie is InS. Deze instantie doet in feite hetzelfde als NSF en zijn concurrenten van elkaar. Ook hier geldt dat een keurmerk niet direct betekent dat een product zonder restricties gebruikt mag worden in de voedingsmiddelenindustrie.

Contact met voeding

Als er een InS of NSF logo op de verpakking van een smeermiddel of reiniger staat, dan mag het middel gebruikt worden in de voedingsmiddelenindustrie. Het betekent echter niet dat het in contact mag komen met voedingsmiddelen. En dat is het cruciale punt dat het verschil maakt.

Middelen die wél in aanraking mogen komen met voedingsmiddelen hebben een NSF 3H of een InS H1 approval. Heeft een product dit niet, dan mag het alleen worden gebruikt in toepassingen waar er geen contact is met grondstoffen, halfproducten of eindproducten van voedingsmiddelen.

Ons advies is om alle smeermiddelen en reinigers goed te controleren.

Controleer smeermiddelen en reinigers

Ons advies is om alle smeermiddelen en reinigers goed te controleren. Wordt het gebruikt in een toepassing die in contact kan komen met voedingsmiddelen? Zorg er dan voor dat er een product wordt gebruikt met een InS H1 of NSF 3H approval.

Schaars

Deze producten zijn echter schaars op de huidige markt. Reinigers mogen vrijwel nooit in aanraking komen met voedsel. Eurol heeft hiervoor een uitzondering in haar assortiment. Zij hebben een reiniger met InS H1 approval. Dit is uitzonderlijk, omdat dit een reiniger is met een approval dat eigenlijk voor smeermiddelen is ontwikkeld. Ook heeft Eurol lagervet, kettingolie en andere smeermiddelen met een H1 approval in het assortiment.

Discussie

Het lijkt allemaal erg misleidend. Dat vinden wij ook. Het is dan ook een discutabel punt: waarom zijn er NSF en InS keurmerken voor producten die niet in aanraking mogen komen met voedsel? Het is namelijk wel mogelijk om deze producten te ontwikkelen, dat heeft Eurol al bewezen. Wij raden in ieder geval aan om alle smeermiddelen en reinigers te controleren. Uiteraard staan wij voor je klaar met deskundig advies als er vragen zijn.

Deze reiniger van Eurol heeft een InS H1 approval en is dus geschikt voor incidenteel contact met voedingsmiddelen
Deze reiniger van Eurol heeft een InS H1 approval en is dus geschikt voor incidenteel contact met voedingsmiddelen

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!