Lageruitval voorkomen? Smeer ‘m!

Geplaatst in: Aandrijftechniek, Lagertechniek, smeren & reinigen

12 april 2016

Velen zullen het wel herkennen, bij het openen van het doosje valt het lager eruit. Dat is echter niet wat we bedoelen met lageruitval, al is dit wel een mogelijke oorzaak. Doordat het lager op de grond valt, kan er door de druk van een kogel een putje ontstaan in de loopring, waardoor het lager niet meer zuiver is. Bij dit putje zal tijdens gebruik elke kogel gaan ‘stuiteren’ en zo wordt de schade al snel groter. Op een bepaald moment breekt er materiaal uit, het putje wordt groter en dan is het gauw afgelopen met het lager. Uitval! Dit is één van de mogelijke oorzaken waarom een lager zijn geplande levensduur niet haalt.

Voor dit valprobleem heeft SKF geen oplossing. Voor vele andere problemen wel.

Maar liefst 36% van de lagers valt uit door slechte smering!

 

SKF heeft verschillende oplossingen voor de smering van uw lager. Zo ook deze automatische smeermiddeldispenser.
SKF heeft verschillende oplossingen voor de smering van uw lager. Zo ook deze automatische smeermiddeldispenser.

Hetzelfde probleem kan namelijk ook ontstaan bij verkeerde montage van lagers. Wanneer montagekrachten van de binnenring via de kogels op de buitenring worden overgebracht, kan namelijk precies hetzelfde gebeuren. Daarom is er dus speciaal montagegereedschap voor lagers, dat zowel de binnen als de buitenring gelijktijdig verplaatst.

Piepen en gillen

Een heel groot deel van de lagers die vroegtijdig uitvallen hebben slechte smering als oorzaak. In veel bedrijven wachten men gewoon tot de lagers beginnen te piepen, of erger nog, te gillen. Net als bij de meeste vrouwen ben je dan toch echt te laat! Maar liefst 36% van de lagers valt uit door slechte smering (bij vrouwen ligt dat overigens anders).

SKF LubeSelect

Volgens SKF is dat niet nodig, want ze hebben een heleboel mogelijkheden om dat te voorkomen. Naast een breed pakket aan smeermiddelen en apparatuur daarvoor hebben ze namelijk ook een paar leuke digitale hulpmiddelen, in de vorm van computerprogramma’s en app’s. Een leuk voorbeeld daarvan is SKF LubeSelect. Met dit gratis programma kunt u door het invullen van de lagergegevens en de bedrijfsomstandigheden bepalen hoe u het lager het beste kunt smeren en vooral waarmee.

SKF Lubrication Planner

Voor degenen die nog een stapje verder willen is er de SKF Lubrication Planner. Hiermee is het mogelijk om voor een heel machine park een smeerschema op te stellen, bijvoorbeeld door het invullen van bovenstaande gegevens. Op deze manier kunt u dus een boel lagers, reparatiekosten en stilstand besparen. Handig toch?

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!