Kennis delen en vermenigvuldigen op Twente Safety Campus

Geplaatst in: Klanten, PBM

7 november 2022

Op Twente Airport bevindt zich de Twente Safety Campus. Een unieke ontmoetingsplek voor alles op het gebied van veiligheid. “Eigenlijk is het een compleet geconditioneerd ‘dorp’. Hier worden calamiteiten in scene gezet om handelingsperspectieven te ontwikkelen en te oefenen. Alles is hier ingericht voor het valideren van veiligheid”, vertelt David Bornebroek. “Dit doen we op basis van vier peilers: veiligheid, denken, doen en beleven.”

Reality check

De directeur van de Safety Campus steekt van wal: “Jaarlijks worden er hier ruim 10.000 professionals getraind op onze training factory Troned. Denk aan brandweerkorpsen, die komen hier vanuit het hele land en daarnaast ook korpsen uit Duitsland.”

Net als defensie is een brandweerkorps voornamelijk een oefenorganisatie, aangezien er gelukkig niet continu branden zijn. “Maar in geval van calamiteit moet een korps er klaar voor zijn. Verschillende situaties worden hier in scene gezet. Dit is voor brandweerlieden een goede reality check. Door in een geconditioneerde omgeving oefeningen te doen en situaties te beleven, blijven deze professionals scherp.”

Safety Field Lab

“Onder de noemer van ‘denken’ hebben wij het Safety Field Lab opgericht. Hiervoor werken we samen met instanties als Universiteit Twente, Saxion en verschillende kennisbedrijven en eindgebruikers. We doen samen onderzoek en zetten tests op om handelingsperspectieven te genereren.”

Dat vraagt natuurlijk om een voorbeeld. Uiteraard kan David er een paar opnoemen: “Zo hebben wij hier een proeftuin voor automatische drones. We ontwikkelen hier systemen en onderzoeken hoe wij de drones automatisch kunnen inzetten bij calamiteiten. Daar hebben wij op dit enorme terrein alle ruimte en faciliteiten voor.”

Energietransitie

De energietransitie zorgt daarbij ook voor veel vraagstukken. “Overal worden tegenwoordig accupakketten gebruikt. Het beste voorbeeld is natuurlijk een elektrische auto. Maar wat doe je als zo’n accu in brand staat? Op de Twente Safety Campus kunnen we dit soort situaties nabootsen en analyseren. Op die manier kunnen we hulpverleners helpen met het creëren van een handelingsperspectief. Uiteraard faciliteren we die kennisoverdracht ook.”

En wat te denken van waterstof? In de nabije toekomst zal ons gasnetwerk ook hiervoor gebruikt worden. “Waterstof is een medium dat zich anders gedraagt dan aardgas. Daar moeten we op voorbereid zijn. Wij kunnen hiervoor onderzoeken faciliteren om tot veiligheidskaders te komen.”

75% van de jongeren neemt persoonlijke veiligheidsmaatregelen. Zo vragen ze bijvoorbeeld aan ouders om rookmelders te installeren, als ze die thuis niet zien hangen.

David Bornebroek, directeur Veiligheidsregio Twente en Twente Safety Campus

Risk Factory Twente

Om ook een jongere doelgroep bewust te maken van veiligheidsrisico’s, heeft de Safety Campus de Risk Factory in het leven geroepen. “In een dagdeel beleven jongeren uit groep acht verschillende veiligheidssituaties. Door calamiteiten te simuleren, leren we ze risico’s te herkennen. Dit levert aangetoond resultaat op: 75% van de jongeren neemt persoonlijke veiligheidsmaatregelen. Zo vragen ze bijvoorbeeld aan ouders om rookmelders te installeren, als ze die thuis niet zien hangen.”

De Risk Factory is dus een doorslaand succes te noemen. Een tweede risicofabriek wordt binnenkort geopend. “Met een tweede faciliteit kunnen we ook een oudere doelgroep onderwijzen. Dit gaat veel breder, we kijken dan bijvoorbeeld ook naar online veiligheid.”

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Kennis delen en vermenigvuldigen op Twente Safety Campus

De batterij gaat lang mee. Ze zijn comfortabel genoeg om er langdurig mee te werken. De filters werken ook goed, er komt echt niks doorheen.

Dion, Schoonmaker Twente Safety Campus

Beademingssysteem

De testlocaties op de Safety Campus worden intensief gebruikt en moeten uiteraard ook schoongemaakt worden na brandoefeningen. Dit is geen standaard schoonmaakklus. Schoonmakers hebben te maken met fijne asdeeltjes en andere stoffen. Dennis Regts, PBM-specialist bij Schipper, werd daarom ingeschakeld om de schoonmakers van de juiste bescherming te voorzien. “De keuze viel al snel op Sundström”, vertelt Dennis. “Uiteraard moest dit wel uitvoerig getest worden. Bij de Safety Campus gaan ze heel ver op het gebied van veiligheid. Als dit beademingssysteem goed genoeg is voor de Safety Campus, dan durf ik te stellen dat het overal goed genoeg voor is. Het is toch een beetje de benchmark op het gebied van veiligheid.”

Schoonmaker Dyon is ook erg te spreken over de beademingssystemen van Sundström. “De batterij gaat lang mee. Ze zijn comfortabel genoeg om er langdurig mee te werken. De filters werken ook goed, er komt echt niks doorheen.”

Meer weten over beademingssystemen?

Wij leveren oplossingen voor adembescherming bij veel bedrijven in de regio. Dennis helpt je graag verder!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!