Hydraulische slangen: dít moet je weten!
10 oktober 2022
Daar waar flexibiliteit gewenst is, zijn slangen niet weg te denken uit de hydrauliek. Zo’n hydraulische slang lijkt een eenvoudig product. Echter zitten hier veel haken en ogen aan. Het is belangrijk om te kiezen voor een slang met de juiste specificaties. Zo presteert een toepassing beter en is er minder risico op barsten, lekken of losschieten van de slang.
Wat is een hydraulische slang?
Hydraulische slangen zijn opgebouwd uit lagen van rubber en staal. Ze zijn gemaakt om hydraulische vloeistoffen te verplaatsen tussen de verschillende componenten van een hydraulisch systeem. Hydraulische slangen hebben te maken met hoge druk en zijn daarom sterk én flexibel tegelijk. Hierdoor kunnen ze worden toegepast op plaatsen waar een vaste leiding of buizen niet bruikbaar zijn.
Buigradius hydraulische slangen
De belangrijkste specificaties van een hydraulische slang zijn de diameter van de binnen- en buitenkant, de werkdruk, het aantal lagen en de buigradius. Deze laatste is van groot belang. De buigradius bepaalt in hoeverre de slang kan buigen, voordat hij beschadigd raakt.
Werkdruk hydraulische slangen
De werkdruk is uiteraard ook een belangrijke specificatie, want dit bepaald onder welke druk de slang het beste presteert. Uiteraard zitten hier ook veiligheidsrisico’s aan vast, want een hydraulische slang mag natuurlijk niet onder de werkdruk bezwijken. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. De werkdruk wordt bepaald door de diameter, aantal en materiaal van inlagen van de slang. Op de buitenzijde wordt dit weergegeven.
Lagen hydraulische slangen
Het aantal lagen van een hydraulische slang is ook een doorslaggevende factor. Een hydrauliek slang bestaat uit lagen van rubber, textiel en/of staaldraad. Normaal gesproken bevat een hydraulische slang een binnenlaag van gevlochten staaldraad, maar ook een spiraalvormige gewonden draad kan worden toegepast voor toepassingen met zeer hoge druk. Hieronder vind je een overzicht van slangsoorten die het meest gebruikt worden.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een hydraulische slang?
- De slang moet bestand zijn tegen het medium. Denk hierbij ook aan de reinigingsprocedures en reinigingsmiddelen
- De slang moet bestand zijn tegen de werkdruk, inclusief de veiligheidseisen (vacuümgedrag)
- De slang moet geschikt zijn voor de temperaturen waarin het moet functioneren (temperatuur-drukgedrag)
- Buigradius
- De slang moet bestand zijn tegen externe krachten en/of drukimpulsen
- Veilige afdichtvormen
- Beschikbaarheid van slangen en koppelingen
- Montagespecificaties, zoals knikken, torsiehoek, bewegingsverloop, pijplengtes en dergelijke factoren
Wat is de levensduur van een hydraulische slang?
Wanneer een slang goed wordt onderhouden, kan deze tot wel 8-10 jaar meegaan. Dit is echter afhankelijk van veel factoren. Wanneer een slang veel buigt, draait, rekt, knikt of geplet wordt, dan gaat dit ten koste van de levensduur. Ook de zon (Ozon) kan het verouderen van de slang bespoedigen. Vaak kan het falen van een slang herleid worden tot fouten elders in de installatie.
Belangrijk: Elektrische laswerkzaamheden geven hoge ozonbelasting af, daarom moet er bij laswerkzaamheden altijd voor een goede luchtafzuiging worden gezorgd.
Veiligheid hydraulische slang
Een hydraulische slang staat vaak onder hoge druk. Ook is er bij veel toepassingen ook sprake van een hoge temperatuur. Wanneer een slang kapot gaat kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor medewerkers in de buurt van de betreffende machine. Het is daarom van groot belang om hydraulische slangen regelmatig te controleren en om deze preventief te vervangen.
Belangrijk: zorg ervoor dat bij demontage van hydraulische componenten het systeem drukloos is. Denk hierbij ook aan cilinders en accumulatoren!
Productspecialist Hydrauliek
- Wim ter Keurs
- Hydrauliekspecialist
- Bel: 06 30 97 34 00
- E-mail: w.terkeurs@schippertechniek.nl