Hydraulische koppelingen: dít moet je weten!

Geplaatst in: Hydrauliek

10 oktober 2022

Een hydraulische koppeling (ook wel fitting genoemd) wordt gebruikt om een hydraulische slang aan te sluiten op andere componenten. Denk hierbij aan buizen, slangen, ventielen of andere componenten in een hydraulisch systeem. Dit type koppeling moet lekkage voorkomen en een een goede afdichting realiseren. In hydraulische installaties wordt er namelijk met hoge druk gewerkt.

Verschillende types hydraulische koppeling

Er zijn verschillende soorten koppelingen. Internationale normen liggen hier o.a. aan ten grondslag, zoals bijvoorbeeld DIN en BSP. Deze normeringen bestaan om voor uitwisselbaarheid onder verschillende merken koppelingen te garanderen.

DIN en BSP hydraulische koppelingen

Din staat voor Deutsches Institut für Normung en BSP voor British Standard Pipe. Koppelingen die aan deze normen voldoen worden veel gebruikt in Europa.

DIN: Metrische aansluitingen met 24°-afdichtingskegel

Dit aansluittype vond in Duitsland een zeer grote verspreiding. De afdichtingskoppen van deze armaturen zijn compatibel met de conform DIN 2353 resp. DIN EN ISO 8434-1 genormeerde snijringkoppelingen voor hydraulische buizen.

 • Bij deze koppelingen maakt men zoals bij de snijringkoppelingen een onderscheid tussen de lichte en de zware serie.
 • Zoals bij het onderscheid tussen de lichte en de zware serie is er altijd een indeling volgens de telkens overeenkomstige buis-buitendiameter en de daarbij horende druktrap.
 • De schroefdraden van dit armatuurtype worden als metrische geproduceerd.

 

BSP

 • BSP-koppelingen hebben schroefdraad die voldoen aan de geldende BSP-normen. Dit type koppeling wordt vaak gebruikt voor het verbinden slangen met de hydraulische componenten (cilinders,stuurventielen, etc). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten:
 • Koppeling die door een 60°-conus worden afgedicht en een rechte BSP of conische BSPT inschroefdraad.
 • Koppelingen hebben geen afdichtingsconus en worden als vlakdichtende toegepast.

 

Hoe kies je een hydraulische koppeling?

Wanneer je een hydraulische koppeling of fitting kiest voor een toepassing, dan moet je rekening houden met de volgende zaken:

 1. Montage: Wanneer buizen of slangen met enige regelmaat moeten worden afgekoppeld, gebruik dan een hydraulische snelkoppeling. Wanneer je liever niet last of soldeert, gebruik dan een (compressie) snijringkoppeling. Bij dit type hydraulische koppeling wordt er een moer tegen een snijring aangedraaid. Hierdoor ontstaat er een strakke afdichting. Gebruik deze compressiekoppelingen bij hoge temperaturen. Gelaste verbindingen kunnen bij hogere temperaturen namelijk gaan lekken.
 2. Afmeting: Het belangrijkst is om de juiste binnen- en buitendiameter te selecteren. Deze diameters moeten ook overeenkomen met die van de slang. Wanneer dit niet klopt, is de kans op lekkages groot.
 3. Druk: een hydraulische koppeling moet bestand zijn tegen de algemene druk en de drukpieken van de toepassing. Als een verbinding de druk niet aan kan, dan kan dit leiden tot gevaarlijke situaties.
 4. Temperatuur: In dit kader is het ook belangrijk dat de koppeling bestand is tegen de temperaturen van de toepassing.
 5. Materiaal: Het materiaal waarvan de koppeling of verbinding gemaakt is, moet bestand zijn tegen het medium dat gebruikt wordt in de toepassing. Ook de bedrijfsomgeving en de gebruikte reinigingsmiddelen spelen hierin een rol. De meeste koppelingen worden gemaakt van RVS of staal. De meeste O-ringen in hydraulische koppelingen zijn van nitril.

 

Download: Gids voor het herkennen van inwendige en uitwendige schroefdraad van hydrauliek koppelingen

ORFS Hydraulische koppelingen

ORFS staat voor ‘O-ring Face Seal’. Een ORFS-koppeling sluit men af door de kant met O-ring aan te sluiten op een vrouwelijke connector. Door de O-ring wordt er een lekvrije verbinding  gerealiseerd. Daarom is dit type koppeling ideaal voor hogedruktoepassingen. Er zijn verschillende soorten ORFS-koppelingen:

Rechte ORFS-koppeling

Dit is een rechte schroefverbinding. Het heeft een mannelijk ORSF-aansluiting  naar een mannelijke schroefdraad (NPT, G of metrisch).

Haakse ORFS-koppeling

Dit is een haakse schroefverbinding. Deze ‘elleboog’ verbinding heeft een  vrouwelijke en een ORFS-aansluiting in een hoek.

ORFS-kruiskoppeling

Dit is een koppeling met vier mannelijke aansluitingen in een kruis. Dit is een  handige koppeling voor het verdelen of mengen van hydraulische vloeistoffen.

ORFS T-koppeling

Deze T-vormige hydraulische koppeling heeft één vrouwelijke en twee mannelijke-ORFS aansluitingen.

ORFS-koppelingen

Productspecialist Hydrauliek

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!