Hydraulische cilinders
10 oktober 2022
Een hydraulische cilinder is in de meeste gevallen de eindbestemming van een hydraulisch systeem. Natuurlijk is het de cilinder die de uiteindelijke beweging genereert. Iedere toepassing gebruikt daarom zijn eigen cilinder. Hydraulische cilinders zijn er in allerlei soorten en maten. Hierbij geldt de vuistregel dat een grotere diameter van de zuiger resulteert in een grotere kracht. Echter wordt de beweging over het algemeen langzamer naarmate de diameter van een zuiger groter wordt.
We verdelen hydraulische cilinders grofweg in drie categorieën:
- Telescoopcilinders
- Enkelwerkende hydrauliekcilinders
- Dubbelwerkende hydrauliekcilinders
Telescoopcilinder
In sommige situaties is het niet mogelijk om een cilinder met een enkele stang te gebruiken, terwijl er wel een lange slag nodig is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een heftruck. Voor deze toepassingen wordt er vaak voor een telescoopcilinder gekozen.
Enkelwerkende hydraulische cilinders
Een enkelwerkende cilinder werken slechts één kant op. Enkelwerkende hydrauliekcilinders hebben slechts één slangaansluiting.
Dubbelwerkende hydraulische cilinders
Een dubbelwerkende cilinder werkt twee kanten op. Hiervoor hebben ze twee slangaansluitingen. Let op: het drukoppervlak bij het uitschuiven van de cilinder is groter dan bij het inschuiven (zuigeroppervlak – stangoppervlak). Een dubbelwerkende hydraulische cilinder heeft daarom altijd een grotere duwkracht, dan dat het trekkracht heeft.
Berekenen kracht hydraulische cilinder
De druk- en trekkracht van een cilinder zijn afhankelijk van het oppervlak van de zuiger en de stang. Uiteraard geldt dit in combinatie met de oliedruk. De drukkracht kan worden berekend door het oppervlak van de zuiger (cm2) te vermenigvuldigen met de werkdruk (bar).
Productspecialist Hydrauliek
- Wim ter Keurs
- Hydrauliekspecialist
- Bel: 06 30 97 34 00
- E-mail: w.terkeurs@schippertechniek.nl