Hoe vergroot je de levensduur van toepassingen die te maken hebben met vuil, hitte, corrosie of zware belasting?

Geplaatst in: Eurol, Lagertechniek, smeren & reinigen

5 september 2022

Lageruitval is iets waar menig technische dienst zijn hoofd over breekt. Vaak is de oplossing om het lager preventief te vervangen tijdens een vroegtijdige revisie. Dit is een dure maatregel. Met het juiste smeermiddel kan de standtijd van een lager worden vergroot. Dit levert niet alleen besparing op, maar ook meer ruimte in de overvolle planning van een technische dienst.

In dit artikel leggen we uit hoe de juiste smeermiddelen hun werk doen. De vier hoofdoorzaken van lageruitval zijn vuil, hitte, corrosie en een zware belasting. Hieronder kun je lezen hoe smeermiddelen een toepassing kunnen beschermen tegen deze vier factoren.

In een goed smeervet zitten additieven die de schurende werking van vuildeeltjes neutraliseren.

Vuil

Smeervet bestaat uit olie, een verdikker en additieven. De meeste smeervetten bloeden olie. Dit kun je zien als je een emmer smeervet opent, want vaak staat er dan een laagje olie op. Het bloeden van olie is niet te voorkomen, maar bij goede smeervetten komt dit verschijnsel in mindere mate voor.

Als een smeervet olie bloedt, dan lekt deze olie uit het lager. Vuil- en stofdeeltjes blijven hieraan kleven. Het wordt dan niet alleen een enorme smeerboel, maar uiteindelijk kunnen deze vuildeeltjes in het lager terecht komen. Dit verhoogt de wrijving.

Bovendien kunnen zanddeeltjes een schurende effect creëren. Slijtage is hiervan het gevolg. In een goed smeervet (zoals die van Eurol Specialty) zitten additieven die de schurende werking van vuildeeltjes neutraliseren. Vuildeeltjes worden dan actief voorzien van een coating en dit reduceert de mogelijke wrijving.

Met het juiste smeervet kan dit worden voorkomen. Foto: Bart van Hoorn
Met het juiste smeervet kan dit worden voorkomen. Foto: Bart van Hoorn

Hitte

Een smeervet dat niet goed bestand is tegen hitte kan verbranden. Er treedt dan een verkolende werking op. Verkoold vet is geen vloeibare substantie, waardoor er meer wrijving ontstaat. De smerende werking van het vet wordt daardoor verminderd. Het lager zal sneller symptomen van slijtage vertonen.

De basisolie in een standaard EP2 vet is gebaseerd op minerale olie dat minder bestand is tegen hitte.

Een veelgemaakte fout is dat een regulier EP2 vet wordt gebruikt voor toepassingen die te maken hebben met hogere temperaturen. Een EP2 vet is hiervoor niet geschikt. De basisolie in een standaard EP2 vet is gebaseerd op minerale olie dat minder bestand is tegen hitte. De olie kan verbranden, waardoor het zijn smerende werking deels verliest. Ook wordt deze olie dunner, waardoor het smeervet meer olie gaat bloeden.

Een smeervet dat is ontwikkeld voor gebruik onder hoge temperaturen heeft een speciale, synthetische olie. Dit verbrandt niet en wordt minder dun. Daardoor behoudt het zijn smerende kwaliteit.

Corrosie

De ingrediënten in een smeermiddel kunnen vanzelfsprekend geen roest veroorzaken. Een smeermiddel hoort een toepassing tegen roest te beschermen. Niet alle smeermiddelen doen dit even goed.

Een druppel water kan vrij eenvoudig binnendringen in een lager. Een smeervet kan hier op twee manieren mee omgaan:

  1. Een vet kan water afstoten. Het water wordt niet opgenomen door het vet. Het nadeel is dat een druppel water vervolgens kan gaan zwerven door het lager. Het water kan corrosie veroorzaken als het de kans krijgt om zich te hechten aan een metalen oppervlak.
  2. En vet kan ook water opnemen. In de juiste smeermiddelen wordt een druppel water als het ware uit elkaar getrokken en opgenomen in het smeermiddel. Vocht wordt op deze manier geneutraliseerd.

 

Vocht kan overigens niet alleen corrosie veroorzaken. Water kan ook het smeermiddel uit een toepassing spoelen. Dit is te zien in onderstaande video.

Weliswaar een extreem voorbeeld, maar hier is duidelijk te zien hoe water het smeervet uit een lager spoelt.

Belasting

Toepassingen die te maken hebben met zware belasting hebben baat bij smeermiddelen met maximale smerende eigenschappen. Zoals we hierboven al schreven bestaat een smeermiddel uit olie, een verdikker en specifieke additieven. De combinatie van deze additieven zijn doorslaggevend voor de uiteindelijke smeercapaciteit van het smeermiddel.

Het is de kunst om bestanddelen te vinden die elkaars werking versterken.

Voor de producent van smeermiddelen is het de uitdaging om de juiste cocktail van additieven samen te stellen. Het is de kunst om bestanddelen te vinden die elkaars werking versterken. De zoektocht naar dit synergetische effect is een intensief R&D proces. Eurol heeft dit kunstje goed in de vingers, hun Specialty productlijn met SYNGIS-technologie is hiervan het bewijs.

Eurol Specialty

Voor industriële smeermiddelen hebben wij een goede partner gevonden in Eurol. Dit Twentse merk is erg vooruitstrevend en constant in ontwikkeling. Inmiddels hebben wij met de specialisten van Eurol oplossingen gevonden voor uiteenlopende problemen. Onderstaande video levert voldoende bewijzen. Er bestaat namelijk geen zwaardere test dan de Dakar rally!

Eurol heeft zich bewezen in de Dakar rally. Dezelfde technologie kan ook worden toegepast in de industrie.

Besparing

Het gebruik van de juiste smeermiddelen kan fikse besparingen opleveren. Smeerintervallen kunnen worden verlengd en preventieve revisies kunnen worden uitgesteld. Ook resulteert het gebruik van een goed smeermiddel in een efficiëntere werking van de toepassing. Daarmee wordt ook energie bespaard. Onderstaande cases bij beschrijven de voordelen van Eurol Specialty in de praktijk.

Groen

De smeermiddelen van Eurol Specialty zijn vrij van teflon. Teflon is een microplastic en daarom erg onvriendelijk voor het milieu. In geen enkel product van Eurol Specialty is teflon te vinden. Ben je op zoek naar een ‘groener’ smeermiddel in het kader van MVO? Overweeg dan om de producten van Eurol in gebruik te nemen.

Teflon is een microplastic en daarom erg onvriendelijk voor het milieu.

Veiligheid

Wanneer je de verpakking van een willekeurig Eurol Specialty product bekijkt, dan zal het je misschien opvallen dat er weinig gevarensymbolen op de verpakking staat. Dit is de vormgever niet vergeten; de producten van Eurol zijn gewoon veiliger dan andere alternatieven op de markt. Veiligheid is leidend in de ontwikkeling van de producten. Gevaarlijke bestanddelen worden zoveel mogelijk vermeden.

Producten met een NSF keurmerk zijn niet standaard geschikt voor het gebruik in toepassingen die in aanraking kunnen komen met voedingsmiddelen.

HACCP en NSF

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie zijn erg gefocust op hygiëne. Daarom verbaast het ons dat er vaak smeermiddelen worden gebruikt die absoluut niet in aanraking mogen komen met voedingsmiddelen. Dit is het gevolg van een misvatting.

Producten met een NSF keurmerk zijn niet standaard geschikt voor het gebruik in toepassingen die in aanraking kunnen komen met voedingsmiddelen. Dit geldt alleen voor de producten met een INS H1 of 3H approval. De foodgrade producten van Eurol zijn allemaal voorzien van een H1 keurmerk. Dit is iets wat we niet altijd zien bij alternatieven op de markt en het is daarom de reden dat wij Eurol adviseren voor de foodindustrie.

Download: Infographic Eurol smeermiddelen voor de industrie
Download: Infographic Eurol foodgrade smeermiddelen
NSF en INS Keurmerken
NSF en INS Keurmerken

OEM approvals

De opvatting heerst dat OEM garantie vervalt als een ander smeermiddel wordt gebruikt dan voorgeschreven. Dit klopt deels, maar wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Een OEM’er moet voorschrijven aan welke specificaties een smeermiddel moet voldoen en dit is NIET afhankelijk van merk. Op basis van deze specificaties kan een equivalent worden vastgesteld. Bij het juiste equivalent blijft OEM garantie geldig en kan de situatie ten opzichte van het voorgeschreven middel verbeterd worden.

Een OEM’er moet voorschrijven aan welke specificaties een smeermiddel moet voldoen en dit is NIET afhankelijk van merk.

Meer weten?

Wil je meer weten over Eurol Specialty, of heb je een probleem met de smering van bepaalde toepassingen? Neem dan contact met ons op. Samen met de specialisten van Eurol kunnen we jouw probleem oplossen.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!