Hoe vergroot je de duurzaamheid van een transportband?

Geplaatst in: transportbanden

9 januari 2017

Het op maat maken en monteren van transportbanden is ons werk. Dagelijks vervangen wij meerdere transportbanden die aan revisie toe zijn. In sommige gevallen gebeurt dat met de nodige spoed, omdat een band al geknapt of gescheurd is.

(Video: Zó maken wij transportbanden!)

Wij helpen onze klanten natuurlijk graag, maar in veel gevallen kan de levensduur van een transportband met een aantal simpele ingrepen worden verlengd. Het knappen of scheuren van een band kan ook in veel gevallen worden voorkomen. Een transportband heeft niet het eeuwige leven, maar het is natuurlijk wel zo handig als de revisie kan plaatsvinden op een moment waarop het jou zélf goed uitkomt.

Oorzaak, gevolg en oplossing

In de praktijk lopen wij vaak tegen dezelfde oorzaken aan als het gaat om een slecht functionerende transportband. De oorzaken, gevolgen en oplossingen hebben wij hieronder op een rijtje gezet. Het lijken voor de hand liggende zaken, maar toch lopen wij in de meeste gevallen tegen dezelfde problemen aan.

1. Lagers

Als een lager niet meer goed functioneert kan de band gaan ‘lopen’. Een transportband zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Het gevolg is dat de band aan de zijkant gaat aanlopen. Controleer periodiek de lagers in de aandrijfwals en de rollers. Vervang een lager als deze sporen van slijtage vertoont.

Maak gebruik van goede lagers. Voor iedere toepassing kunnen wij het juiste lager leveren. Onderhoud de lagers goed en doe dit met de juiste producten. Uit ervaring blijkt dat regelmatig verkeerde smeermiddelen worden gebruikt voor dergelijke lagers. Vraag onze medewerkers gerust welke smeermiddelen geschikt zijn voor jouw toepassing. 

Onze specialisten zijn dag en nacht bereikbaar voor het vervangen en op maat maken van transportbanden. Ook geven ze graag tips voor het vergroten van de duurzaamheid van hun product.
Onze specialisten zijn dag en nacht bereikbaar voor het vervangen en op maat maken van transportbanden. Ook geven ze graag tips voor het vergroten van de duurzaamheid van hun product.

2. Schrapers

In de voeding komt het ook vaak voor dat een schraper vol zit met resten van productiemateriaal. Als dit materiaal zich ophoopt, zet het druk op de transportband en gaat het ‘vreten’ aan de band. Scheuren zijn vaak het gevolg. Controleer daarom regelmatig de schrapers en zorg ervoor dat deze altijd schoon zijn.

3. Let op: ‘bolle’ band

Als een band bol gaat staan, dan moet er direct actie worden ondernomen. De band loopt niet meer in het juiste spoor en gaat aanlopen aan de zijkant. Door deze zijwaartse druk gaat de band bol staan. Dit heeft als gevolg dat de band gaat rafelen. Controleer lagers, walsen, rollers en schrapers, vaak vind je hier de oorzaak van het probleem.

4. Slechte kwaliteit transportband

Er zit een groot verschil tussen een transportband en een transportband, als je snapt wat wij bedoelen. De dichtheid van de deklaag is bij de goedkopere banden onvoldoende. Als je het door een microscoop zou bekijken, dan kun je zien dat een band op plekken poreus kan zijn. Hier blijft vocht en vuil in zitten, waardoor de band kan gaan schimmelen. Ook slijt een dergelijke band vanzelfsprekend harder dan een kwalitatieve band met een goede deklaag.

Een goedkope band is op de lange termijn een dure band. Om deze reden kiezen wij er bewust voor om alleen kwaliteit te leveren waar wij zelf achter staan, zoals de banden van Forbo en Volta.

5. Menselijke fouten

Waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. In het geval van transportbanden kan echter veel worden voorkomen. Zo lopen wij in de praktijk tegen de gekste dingen aan, bijvoorbeeld dat medewerkers een machine, machineonderdeel of iets anders tegen een transportband aan zetten. Binnen enkele ogenblikken kan de band schade oplopen en aan vervanging toe zijn.

Maak medewerkers hiervan bewust. Als medewerkers begrijpen hoe een transportband werkt en weten van welke factoren het goed functioneren van de band afhankelijk is, dan kunnen dergelijke fouten makkelijk worden voorkomen.

6. Slippende band

Als een band slipt, wil dit niet zeggen dat het directe gevolgen heeft voor de levensduur van de transportband. Het heeft wél gevolgen voor zijn prestaties. De oorzaak van een slippende band is dat de transportband te weinig grip krijgt op de aandrijfwals. Dit kan komen doordat er geen walsbekleding is aangebracht, of doordat de schrapers niet goed werken of vol zitten. Er komt hierdoor vuil op de aandrijfwals en dat vermindert de grip.

Het gevolg van een slippende band is dat producten te laat aankomen in het volgende onderdeel van het productieproces. Dit is op te lossen door de aandrijfwals te laten bekleden en schrapers regelmatig te controleren en schoon te maken.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!