Hoe kies ik de juiste werkschoen?

Geplaatst in: PBM, Schoenen

30 september 2018

Schoenen komen voor  in allerlei vormen en maten en niemand heeft dezelfde voeten. De één heeft ‘normale’ voeten, de ander heeft brede- of juist smalle voeten. Daarnaast spelen de werkomstandigheden ook een rol tijdens het kiezen van de juiste werkschoen.

Verschillende werkomstandigheden vereisen verschillende eigenschappen van een werkschoen. Moet de schoen waterbestendig zijn? Moet de schoen zijn voorzien van een stalen tussenzool? Dit zijn zomaar een paar eigenschappen die het verschil kunnen maken.

Voetomvang

Voor optimaal loopcomfort is, naast de maat van de schoen, ook de breedtemaat belangrijk. Een te smalle schoen kan zorgen voor een zeurend gevoel of zelfs zere voeten. Om dit te voorkomen zijn bijna alle schoenen in verschillende breedtematen te verkrijgen. 

De Atlas veiligheidssneaker. Hip én veilig!
De Atlas veiligheidssneaker. Hip én veilig!

Werkomstandigheden

Het belangrijkste waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een werkschoen, zijn de veiligheidsklasses. Deze worden vaak gekozen aan de hand van de omstandigheden waarin wordt gewerkt. Maar wat houden deze veiligheidsklasses precies in? We zetten het even voor je op een rijtje:

S1: Werkschoen met stalen neus, niet waterdicht.

  • Voor mensen die werkzaam zijn in een warme omgeving en/of hebben last van zweterige voeten
  • Er bestaat geen mogelijkheid dat vocht of andere schadelijke stoffen op de voeten komen
  • Er bestaat geen mogelijkheid dat de schoen van onderuit geperforeerd wordt door spijkers of ander scherp materiaal

 

S2:  Werkschoen met stalen neus, waterdicht

  • Voor mensen die werkzaam zijn in een omgeving waar de mogelijkheid bestaat dat er vloeistof, metaalsplinters of dergelijke materialen op de voeten kunnen komen.
  • Er bestaat geen mogelijkheid dat de schoen onderuit geperforeerd wordt met spijkers of ander scherp materiaal.

 

S3: Werkschoen met stalen neus, waterdicht , stalen tussenzool

  • Voor mensen die werkzaam zijn in een omgeving waar de mogelijkheid bestaat dat er vloeistof, metaalsplinters of iets dergelijks op de voeten kan komen
  • Er bestaat de mogelijkheid dat de schoen van onderuit geperforeerd wordt met spijkers of ander scherp materiaal.

 

Stalen tussenzool

Zodra de mogelijkheid bestaat dat je tijdens het werken per ongeluk op een spijker of ander scherp voorwerp stapt, is een schoen met een stalen tussenzool de best mogelijke bescherming. De tussenzool zorgt ervoor dat scherpe voorwerpen niet doordringen in de schoen. Schoenen met stalen tussenzolen zijn vaak verplicht op de bouw en in de metaalsector.

Model

Werkschoenen zijn te verkrijgen in lage- of hoge modellen. Het voordeel van hoge werkschoenen is dat deze meer steun bieden. Eigenlijk komt dit aan op persoonlijke voorkeur. Wat vind jij het fijnst?

Bata Cool LS sokken: oplossing tegen zweetvoeten
Bata Cool LS sokken: oplossing tegen zweetvoeten

Wat adviseren wij?

Eigenlijk adviseren wij altijd om voor een goede S3 schoen te kiezen. Je kunt nooit genoeg veiligheidsmaatregelen nemen. Een S1 schoen ademt over het algemeen beter en in een dergelijke schoen zou je minder snel last hebben van zweetvoeten, maar een goede S3 schoen levert hetzelfde comfort. De S3 schoenen van Atlas zijn bijvoorbeeld zo goed ontwikkeld dat deze schoenen goed ademen. Deze schoenen zijn erg licht en ondanks de stalen tussenzool, lopen ze erg soepel. De Atlas SL525 is hier een goed voorbeeld van. Erg comfortabel en super veilig; deze schoen kent praktisch geen nadelen. Dit model werd onlangs geïntroduceerd als opvolger van de populaire SL500.

Extra mogelijkheden tegen zweetvoeten

Erg vervelend, vooral tijdens de zomer: zweetvoeten. Niet alleen vanwege de, laten we zeggen, ‘minder frisse’ luchtjes, maar ook voor het welzijn van je voeten. Zweetvoeten creëeren een fijn klimaat voor ongemakken als voetschimmel. Om zweetvoeten tegen te gaan is het aan te raden om twee paar schoenen te gebruiken en deze elke dag af te wisselen. Ook zijn er speciale sokken verkrijgbaar tegen zweetvoeten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Bata Cool LS sokken. Daarnaast zijn er ook speciale inlegzolen ontwikkeld voor een verbeterde vochtregulatie. De Bata Superior Fit zolen zijn hier een goed voorbeeld van.

Extra Steun

Voelen je voeten na een dag werken vermoeid aan, of doen ze zelfs zeer? Dat kan betekenen dat je voeten te weinig steun krijgen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen. Het is natuurlijk altijd een goed idee om eens een afspraak te maken met een orthopeed om steunzolen op maat te laten maken. Een alternatief hiervoor zijn de ErgoMed-inlegzolen van Atlas, deze zolen bieden goede ondersteuning voor je voeten en een comfortabel, zacht voetbed. Ze zijn er in drie varianten:

ErgoMed Groen: lage ondersteuning

Ergomed Blauw: medium ondersteuning

Ergomed Rood: hoge ondersteuning

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Hoe kies ik de juiste werkschoen?

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!