Hiermee vergroot je de levensduur van lagers, voorkom je stilstand en bespaar je veel geld

Geplaatst in: Lagertechniek, SKF

7 november 2016

Lageruitval is een veel voorkomend probleem in de Twentse industrie. Mijn collega Ernst schreef er al eerder een blog over. Als wij binnen aanzienlijke tijd meerdere keren hetzelfde lager verkopen aan een klant, dan gaat er bij ons een belletje rinkelen. Lageruitval is meestal de oorzaak en in veel gevallen kan dit voorkomen (of uitgesteld) worden. SKF biedt hier verschillende oplossingen voor.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Franklin Heinsen, onderhoudsspecialist van SKF

Nieuwe technologie van SKF

SKF heeft een breed programma aan producten en diensten om de conditie van lagers van kritische roterende machines te monitoren. Sinds enige tijd heeft SKF ook een handige tool in hun assortiment om de conditie van lagers te monitoren op afstand. Het apparaatje heeft een handig formaat en is makkelijk te gebruiken. Het kan gemakkelijk aan een machine bevestigd worden en functioneert volledig draadloos. Wel zo makkelijk voor de lagers op slecht bereikbare plaatsen of in gevaarlijke omgevingen.

Relatief eenvoudig

Om eerlijk te zijn, is het wat ingewikkelder dan het in eerste oogopslag lijkt. Het is relatief eenvoudig, begrijp ons niet verkeerd, maar het is niet zo makkelijk als SKF het laat lijken in sommige advertenties.

De SKF Wireless Machine Condition Sensor communiceert met een WirelessHart netwerk. Dit is te vergelijken met een draadloos systeem als WiFi. Het systeem heeft zijn eigen gateway. Middels deze gateway kunnen meerdere sensoren communiceren met het DCS systeem en met de SKF’s @ptitude Analyst software.

Bekijk het maar!

Nee, zo bedoelen wij dat niet. Zoiets zullen we nooit tegen een klant roepen. Hoe het draadloze monitorsysteem werkt, kun je hier bekijken. Zó bedoelen wij dat. Kijk en leer…

Voordelen

  • U kunt hiermee op afstand uw lagers monitoren
  • Geeft een vroegtijdige indicatie van mogelijke lageruitval
  • ‘Slaap/opstaan’-functie zorgt ervoor dat de batterij jaren meegaat
  • De numeriek waarden van de temperatuur wordt elke 10 minuten gemeten en de trillings- en lagerconditie waarden eens per uur
  • Standaard eens per dag een tijdsignaal en FFT meting van de trillings- en lagerconditie
  • Beschikt over ingebouwde intelligentie om vals alarm te voorkomen
  • Schipper en SKF kunnen er samen voor zorgen dat kritieke lagers altijd op voorraad zijn en snel worden geleverd in kritieke situaties

 

SKF heeft ook een compleet programma met handheld meetapparatuur
SKF heeft ook een compleet programma met handheld meetapparatuur

Lageruitval voorkomen is beter dan genezen

Onderhoud en andere preventieve maatregelen kunnen nauwkeuriger worden gepland aan de hand van vergaarde data, wat op zijn beurt kan zorgen voor een langere levensduur van de lagers. Misschien wel belangrijker: productiestilstand kan worden voorkomen en een mogelijke revisie kan worden gepland op een moment wanneer het wél uitkomt.

Het kan ook anders. In de praktijk blijkt dat er ook veel lagers onterecht worden vervangen. Een lager kan in dit soort gevallen veel langer mee. Met behulp van de monitoring van SKF kan het juiste moment van revisie worden vastgesteld. Op deze manier kan er veel geld bespaard worden.

Meer mogelijkheden

SKF heeft meer meetsystemen, -oplossingen en -programma’s in hun aanbod. Zowel online, met monitoring assistentie van SKF op afstand, als offline. Het draadloze systeem is met name erg interessant voor explosiegevaarlijke omgevingen en voor moeilijk bereikbare plaatsen. SKF heeft echter ook bekabelde systemen voor monitoring op afstand dit met behulp van GPRS en Cloud technologieën. Daarnaast zijn er ook handheld tools om zelf de conditie van lagers te meten en om offline te monitoren, maar SKF biedt hiermee ook verschillende meet- en inspectiediensten aan.

Diagnose

Een slecht functionerend lager is vaak het gevolg van slechte montage, verkeerde smering, slechte uitlijning of een instabiele fundering waarop de machine is gemonteerd. De specialisten van SKF kunnen u samen met Schipper helpen om een diagnose te stellen en deze factoren te verbeteren. Samen kan er veel geld worden bespaard.

Prijzen

Door dit systeem kunnen veel ongewenste en onnodige kosten voorkomen worden. De investering kan zichzelf met gemak terugverdienen; dit kan al het geval zijn wanneer één productiestilstand wordt voorkomen. Meer weten over prijzen, of bijvoorbeeld de installatie en implementatie van verschillende systemen in uw productielijn(en), of wilt u meer weten over andere tools of diensten? Neem gerust contact met ons op, we kunnen je er alles over vertellen.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!