Gehoorschade, wat is dat?

Geplaatst in: Gehoorbescherming, PBM

19 oktober 2017

Sinds kort kunnen we bij Schipper otoplastieken aanmeten. Deze gehoorbeschermers op maat zijn het ultieme compromis tussen horen en beschermen. Tegenwoordig zijn we ons veel bewuster van ons gehoor, want gehoorschade ligt overal op de loer. Wij willen bijdragen aan deze bewustwording, want gehoorschade is onomkeerbaar.

Om te kunnen begrijpen wat gehoorschade is en hoe het ontstaat, zou er eerst gekeken moeten worden naar de werking van het oor. Ook zou je moeten weten hoe geluid precies werkt. In dit blog gaan we het allemaal uitleggen.

Het gehoor

Het gehoor zet trillingen in de lucht om in signalen die via zenuwen je hersenen bereiken. Het bestaat globaal uit drie onderdelen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Als één of enkele onderdelen in de keten beschadigd raken, dan zul je minder goed kunnen horen. In het ergste geval kan iemand doof worden.

Tegenwoordig zijn we ons veel bewuster van ons gehoor, want gehoorschade ligt overal op de loer.

Geluid

In feite is geluid bewegende lucht. Dat is wind ook, maar dat hoor je pas als het ergens tegenaan blaast. Maar hoe werkt het dan met geluid?

Geluid heeft te maken met het verplaatsen van luchtdruk. Een luidspreker produceert geluid door de conus te laten trillen. Wanneer de conus naar voren beweegt, drukt het lucht samen en creëert het een soort onzichtbare schokgolf. De conus van een luidspreker beweegt heen en weer en daardoor ontstaan er golven van afwisselend hoge en lage druk.

Hoe groter druk waaronder de lucht wordt verplaatst, hoe harder het geluid. Dit meten we in decibel (dB). In een vorig blog schreven we hier ook over. Daarin stond een tabel waarin je kunt zien hoe schadelijk bepaalde geluidsniveaus zijn.

Naast het volume van het geluid, is ook de frequentie van het geluid van invloed op de schadelijkheid. De snelheid waarmee golven van hoge en lage druk elkaar afwisselen bepalen of een geluid hoog of laag klinkt. Deze trillingssnelheid wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Hoge tonen zijn door de regel schadelijker dan lage tonen.

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Gehoorschade, wat is dat?

Zo werkt het oor

De trillingen in de lucht worden opgevangen door de oorschelpen en deze zorgen ervoor dat de trillingen ook in de gehoorgang terechtkomen.

De geluidsgolven vinden hun weg door de gehoorgang en komen bij het trommelvlies. Het trommelvlies komt in beweging en geeft de trillingen door aan de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld, stijgbeugel).

Vervolgens worden de trillingen verwerkt in het binnenoor. Hier zit het slakkenhuis. Daarin zit een soort vloeistof dat door het trillen van de gehoorbeentjes in beweging wordt gezet. De haarcellen vangen deze trillingen ook op en deze zetten deze om in signalen. Via de gehoorzenuw komen deze signalen aan in de hersenen, waardoor het geluid ‘herkend’ kan worden.

Kort samengevat: gehoorschade is het gevolg van beschadigde trilharen in het binnenoor.

Wat is gehoorschade?

Kort samengevat: gehoorschade is het gevolg van beschadigde trilharen in het binnenoor. Natuurlijk is dit ook inherent aan ouder worden, maar trilharen raken ook beschadigd door blootstelling aan geluid.

Door de geluidsdruk raken trilharen overbelast en kunnen daardoor kapot gaan. Dit kan gebeuren bij geluiden vanaf 80 decibel. Gehoorschade kan optreden na bijvoorbeeld één harde knal, maar in de meeste gevallen ontstaat gehoorschade bij langdurige blootstelling aan harde geluiden. Een avondje stappen of een weekendje festival kunnen al blijvende schade aanrichten.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!