Festo Solenoid VSNC ventiel: de nieuwe NAMUR generatie

Geplaatst in: Festo, Pneumatiek

10 mei 2016

Maak kennis met de nieuwe generatie Namur ventielen uit de VSNC Solenoid serie van Festo. Deze zijn geconstrueerd op basis van het IEC-EX certificaat, daarom zijn de componenten wereldwijd toepasbaar in explosiegevaarlijke omgevingen. Verder verandert het 3/2-weg ventiel eenvoudig in een 5/2-weg variant door het draaien van de afdichting. Zo is één ventiel toe te passen voor zowel enkelvoudig-, als dubbel werkende actuatoren.

De Festo VSNC Solenoid ventielenserie is om verschillende redenen geschikt voor toepassing in de procesindustrie, zoals de chemische-, biotechnologisch-e en voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast zijn ze te gebruiken in de water- en afvalwaterbehandeling, bijvoorbeeld voor het aansturen van actuators (DFPB & DAPS). In dergelijke toepassingen stuurt de VSNC de beweging van de actuator pneumatisch aan.

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Festo Solenoid VSNC ventiel: de nieuwe NAMUR generatie

Enkel- en dubbelwerkende actuator

Maar waarom zijn juist de VSNC ventielen zo geschikt voor dit type toepassing? Ten eerste gaat het hier om een efficiënt en betrouwbaar ventiel dat is afgestemd op de toepassing in continue- of batchprocessen. Daarbij hebben ze  verschillende ventielfuncties en werken ze binnen een temperatuurbereik van -20 tot 60 °C.

Verder is het modulaire ventiel geschikt voor zowel enkel- als dubbel werkende actuatoren. De transformatie van een 3/2- naar een 5/2-weg ventiel gebeurt door het 180° draaien van de afdichting. In de 3/2 modus wordt voorkomen dat de veerkamer vervuild raakt met omgevingslucht, doordat deze wordt gespoeld door geconditioneerde perslucht.

IEC-EX

Tot slot is het VSNC ventiel IEC-EX gecertificeerd. Dit betekent dat het ventiel is toe te passen in explosiegevaarlijke omgevingen, zoals deze veelvuldig voorkomen in de proces- en (petro)chemische industrie. De verschillende uitvoeringen bieden daarbij verschillende beschermingsmechanismen zoals EX-IA (intrinsiek veilig), EX-M (ingekapseld) en EX-NA (niet vonkend).

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Festo Solenoid VSNC ventiel: de nieuwe NAMUR generatie

Ventielfunctie enkelvoudige solenoid
Ventielfunctie dubbele solenoid
Pneumatische poorten 1, 3, 5
Pneumatische poorten 2, 4
Terugkeer
Handbediening
Temperatuurrange (°C)
Bedrijfsdruk (bar)
5/2- of 3/2 weg instelbaar
5/2- of 5/3 weg (belucht, ontlucht, gesloten)
G 1/4, NPT ¼
VDI/VDE 3845 (Namur)
Via mechanische veer
Met of zonder vergrendeling, afgedekt
-20 … +60
2,5 … 10

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!