Festo luchtlekdetectie

Geplaatst in: Festo, Pneumatiek

7 november 2017

Lucht is gratis, maar perslucht niet. We weten allemaal hoeveel energie het kost om lucht te comprimeren. Het is dus zonde als deze kostbare perslucht verloren gaat. Energieverspilling is namelijk niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Opsporing verzocht

Schipper helpt daarom met het opsporen van deze lekken. Bij een toepassing met een vloeistof is lekkage natuurlijk makkelijk te lokaliseren, maar bij perslucht is een lekkage onzichtbaar. Daar heeft Festo wat slims op bedacht!

Door middel van een speciale richtmicrofoon zijn wij in staat om luchtlekkages op te sporen
Door middel van een speciale richtmicrofoon zijn wij in staat om luchtlekkages op te sporen

Luchtlekdetectie: zo werkt het

Met een speciale richtmicrofoon kunnen lekkages in een productiehal worden opgespoord. Het apparaat filtert omgevingsgeluid weg en versterkt het frequentiegebied waarin de geluiden van luchtlekkages zich bevinden. Met het opzetstuk dat hierboven is afgebeeld kan de globale locatie van een lekkage worden vastgesteld. Door het opzetstuk te wisselen kan het exacte lek worden opgespoord.

Met het andere opzetstuk kan de exacte locatie van het lek worden vastgesteld
Met het andere opzetstuk kan de exacte locatie van het lek worden vastgesteld

Rapportage

Het aantal decibel dat de microfoon meet, wordt gekoppeld aan een x-hoeveelheid perslucht dat per uur verloren gaat. Dit wordt genoteerd in de Festo Energy Saving app. De locatie van de lekkage wordt genoteerd, evenals de verwachte reparatietijd. Ook wordt het (mogelijk) te vervangen onderdeel genoteerd.

Op deze manier ontstaat een rapport waarin de totale verwachte luchtlekkage staat, welke onderdelen vervangen moeten worden, waar de lekkages zich bevinden, hoe lang dit duurt en wat het je oplevert. Best handig, toch?

Wil jij ook direct beginnen met besparen?

Wij helpen je graag met besparen. In één dagdeel kan er al een groot deel van een productielijn in kaart gebracht worden. Vervangende onderdelen kunnen snel geleverd en eventueel ook gemonteerd worden, zodat je direct kan beginnen met besparen. Neem gerust contact met me op via k.ruiterkamp@schippertechniek.nl of bel mij op 0546 574 800!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!