Een schonere wereld begint bij De Paauw
6 mei 2024
Bij de Paauw in Hengelo krijgt plastic een tweede leven. Kunststof met een verleden krijgt zo een nieuwe toekomst. Op deze manier is afval geen probleem, maar een oplossing. Uit gebruikt kunststof wordt er in Hengelo wekelijks 800.000 kilo regranulaat geproduceerd. Dit bespaart de wereld heel veel aardolie, afval en CO2 uitstoot.
Het proces
Jeroen Tangenberg is productieleider bij het recyclebedrijf. “Wij produceren hier 24/7 in vijf ploegen. De techniek wordt daardoor flink belast, maar daar zijn we inmiddels goed op ingericht.” Het productieproces is niet enorm complex, maar zorgt wel voor technische uitdagingen. “In onze moderne recyclingfabrieken worden harde kunststoffen geshredderd of komen gemalen en gewassen binnen. De verschillende soorten zijn geschikt voor productie van regranulaten, maar ook direct in te zetten in het vervaardigen van bepaalde kunststofproducten. We verwerken veel verschillende soorten kunststoffen, zowel de redelijk standaard Polymeren als PP en HDPE, maar ook een grote variatie aan technische kunststoffen,” vertelt Jeroen. “Deze gemalen grondstoffen worden hier geëxtrudeerd.”
Circulaire grondstof
Het regranulaat dat hierdoor ontstaat is een circulaire grondstof voor de kunststofverwerkende industrie. “Wij leveren ons product aan fabrikanten van tuinmeubelen, bloempotten, maar ook aan producenten van kunststofdelen voor de auto-industrie. Iedere klant vraagt daarbij om een andere kwaliteit. Wij mengen daarom verschillende soorten kunststof om tot de ideale samenstelling te komen voor onze klant.”
Ontwikkeling
De Paauw is volop in ontwikkeling. Achter de schermen zijn ze met interessante zaken bezig. “Op dit moment zijn we bezig met een project waarmee we het energieverbruik en de uitstoot per geproduceerde batch in kaart kunnen brengen. Hiervoor ontwikkelen we een monitorsysteem op basis van sensortechniek. We hopen op deze manier bewustzijn te creëren op het gebied van uitstoot. Uiteraard willen we daarmee ook onze eigen processen efficiënter maken.”
Preventief
Het recyclebedrijf heeft een technische dienst van vier monteurs. “Deze heren zijn momenteel volop in opleiding. We willen alles naar een hoger plan tillen. We doen ons eigen onderhoud en uiteraard verzorgen we ook 24/7 storingsdiensten. Het is natuurlijk de uitdaging om ongeplande productiestilstand te voorkomen. Daarom voeren we preventieve revisies uit tijdens geplande productiestilstanden. Natuurlijk kunnen we niet alles voorkomen, gelukkig hebben we bij calamiteiten Schipper achter de hand.”
Onbetaalbaar
De productieleider vervolgt zijn verhaal. “Schipper zorgt ervoor dat we niet stilstaan door ontbrekende onderdelen. Hiervoor hebben zij ons complete magazijn ingericht, waarvan Dinand de voorraden beheert. Hij neemt ons een hoop zorgen uit handen; sinds hij namens Schipper onze voorraden bijhoudt hebben we geen stilstand meer gehad om technische onderdelen. Dit scheelt mij veel tijd en afleiding, ik kan me nu op mijn hoofdwerkzaamheden concentreren. Dat is voor mij niet in goud uit te drukken, dat is onbetaalbaar.”
Ontzorgen
Dat was in het verleden anders. “Ik ben hier nu anderhalf jaar in dienst. Voorheen was er sprake van een wildgroei aan leveranciers. Dit heb ik teruggebracht tot een minimum. Schipper is hier totaalleverancier. Dat scheelt ook administratief in kosten, omdat we alles op één weekfactuur krijgen, in plaats van een hele papierwinkel van verschillende orders door verschillende leveranciers. De korte lijnen bevallen mij goed, we kunnen samen snel schakelen. Dinand denkt ook goed mee. Ik word compleet ontzorgd.”
Vending machine
Een goed voorbeeld hiervan is de inzet van een uitgifteautomaat. “Voorheen moest ik altijd zaken voorbereiden voor de weekend- of avondploeg. Als ik dan iets vergat, of iets was niet op voorraad, dan zaten zij met een probleem. Nu zitten al hun benodigdheden in een vending machine, waardoor deze producten 24/7 beschikbaar zijn. Mijn collega’s hebben hiervoor een druppel, zodat we ook het verbruik van bijvoorbeeld werkhandschoenen per gebruiker kunnen monitoren. Zo krijgen we inzicht en grip op de kosten.”