De stille, drijvende kracht achter de Nederlandse foodindustrie
13 januari 2025
FrieslandCampina in Lochem is de grootste boterverwerkende installatie van Nederland. Hier wordt tussen de tien en vijftien procent van de totale melkplas van het concern verwerkt tot verschillende producten. Deze vinden niet alleen direct hun weg naar de supermarkt, maar dienen ook als grondstof voor andere voedselproducenten.
Bescheiden
“De kans is klein dat je als Nederlander nog nooit iets hebt gegeten waar een product van ons in zit. Je ontkomt er bijna niet aan. En hoewel we hier in Lochem bescheiden zijn, durf ik wel te zeggen dat wij één van de stille motoren achter de Nederlandse voedingsindustrie zijn,” vertelt Erwin van Holten, Teamleader Maintenance bij de technische dienst van het bedrijf.
Technische Dienst
Bij een imposante productiefaciliteit als deze hoort ook een technische dienst van formaat. “Onze technische dienst (TD) bestaat uit vijftien monteurs. Dit zijn vakmensen met een brede expertise. Het zijn allrounders die met zowel mechanische als elektrische systemen uit de voeten kunnen. Daarnaast vullen we ons team projectmatig aan met ongeveer evenveel externe monteurs, engineers en werkvoorbereiders.”
Schipper denkt echt met ons mee en zorgt ervoor dat alles snel wordt geregeld of geleverd. Met de producten en diensten van de technische groothandel én het vakmanschap van STS ondersteunen ze ons in de volle breedte.

Projecten
Zo werd er onlangs een dergelijk project afgerond die in samenwerking met STS werd uitgevoerd. “Dit ging om een buffertoepassing voor één van onze verpakkingslijnen voor melkpoeder. We bleven tegen bepaalde problemen aanlopen. Met STS werd er een verbetervoorstel van onze monteurs besproken, geëngineerd en gerealiseerd. Dat verliep soepel.”
Productieproces
Het melkpoeder is misschien wel het meest herkenbare product van FrieslandCampina in Lochem. Het productieproces is uniek en geeft een goed beeld van de wereld waarin de technische dienst opereert.
“Het proces begint met de ontvangst van de melk, die vervolgens wordt ingedampt. Onder vacuüm ligt het kookpunt lager, namelijk rond de 60 graden. De verdikte melk gaat daarna naar wat wij de ‘dikmelkwereld’ noemen. Hier wordt het gebatcht en voorbereid voor de toren, waar het verder wordt verwerkt.
In de toren wordt de melk bovenin verstoven en vallen de druppels naar beneden. Onderweg worden ze blootgesteld aan warme luchtstromen, waardoor het vocht verdampt en er poeder ontstaat.”
Hoewel het proces eenvoudig klinkt, is het dat allerminst. “Het is een zeer delicaat proces waarbij verschillende parameters heel nauwkeurig moeten worden ingesteld. Denk aan de luchtafvoer, temperatuur, druk, het aanvoervolume van de melk en de afvoer van het poeder uit de toren. Alles moet exact kloppen.”
Noaberschap en vakmanschap
Erwin werkt inmiddels al ruim vijftien jaar bij FrieslandCampina. “En dat is niet voor niks. Ik ben hier begonnen als monteur en het is een fijne plek om te werken. De mentaliteit is goed; het is no-nonsense. Hier heerst echt een gevoel van noaberschap, zowel onder collega’s als bij onze partners.
We doen het met elkaar en zetten samen de schouders eronder. Alles draait om vertrouwen en we zijn recht door zee. De samenwerking met Schipper is daar een mooi voorbeeld van. Zij denken echt met ons mee en zorgen ervoor dat alles snel wordt geregeld of geleverd. Met de producten en diensten van de technische groothandel én het vakmanschap van STS ondersteunen ze ons in de volle breedte.”
