De kwaliteit van perslucht (en de gevolgen van verwaarlozing)

Geplaatst in: Festo, Perslucht, Pneumatiek

6 juni 2022

Lucht is gratis, maar perslucht niet. Sterker nog: perslucht is best duur. Het kost namelijk erg veel energie om perslucht op te wekken. Als de kwaliteit van de perslucht slecht is, dan lopen deze energiekosten verder op. Bovendien gaat het ten koste van de levensduur van componenten en wordt de kans op lekkages groter. Maar hoe weet je wanneer de kwaliteit van je perslucht slecht is? Je kunt het immers niet direct zien. In dit blog leren we je een aantal symptomen te herkennen.

1. Compressorruimte

1.1 Aanzuigfilter

De controle begint altijd bij de compressorruimte. Dit is het hart van je pneumatische installatie. Het is erg belangrijk dat er schone lucht wordt aangezogen. Zorg er dus voor dat er een goede aanzuigfilter geïnstalleerd is en dat deze schoon blijft.

Als de temperatuur in de compressorruimte boven de 25 graden ligt, dan gaat dit ten koste van het rendement van de compressor en dat van de koeldroger.

1.2 Temperatuur

Ook is de temperatuur van de aangezogen perslucht belangrijk. Daarom is het van belang dat de compressoren hun warmte goed kwijt kunnen. Als de temperatuur in de compressorruimte boven de 25 graden ligt, dan gaat dit ten koste van het rendement van de compressor en dat van de koeldroger. Bij 35 graden omgevingstemperatuur is dit rendement nog maar 60%. De kans dat er water in het systeem komt is dan groter. Dit kan ervoor zorgen dat het smeermiddel uit cilinders wordt gespoeld en dat er roest optreedt. Ook wordt de kans op lekkage groter. Zorg er dus voor dat een koeldroger optimaal zijn werk kan doen. Het uitvallen van een koeldroger kan rampzalige gevolgen hebben voor de installatie.

Omgevingstemperatuur vs. het rendement van een koeldroger
Omgevingstemperatuur vs. het rendement van een koeldroger

1.3 Oliedamp

Een hoge temperatuur kan er ook voor zorgen dat olie verdampt en in de perslucht komt. Het grote nadeel hiervan is dat olie niet te filteren is. Olie trekt vuil aan en kan zorgen voor verstoppingen en lekkages.

Als er eenmaal olie in je systeem zit, dan krijg je dit er nagenoeg niet meer uit.

Als er eenmaal olie in je systeem zit, dan krijg je dit er nagenoeg niet meer uit. Het enige wat je dan kan doen is microfilters en actiefkoolfilters plaatsen op de ‘point of use’. Water is daarentegen relatief makkelijk uit het systeem te krijgen door schone perslucht door het systeem te laten stromen.

2. Filters en dempers

2.1 Filters

Controleer alle filters, deze horen wit te zijn. Vertonen ze enige verkleuring, vervang ze dan met nieuwe, schone filters. Dit zijn goedkope componenten waarmee snelle winst te behalen valt.

Als de afblaasdempers vies en vol zijn, dan kan de installatie minder goed zijn druk kwijt. Hierdoor ontstaat er tegendruk.

2.2 Afblaasdempers

Controleer ook de afblaasdempers. Als de afblaasdempers vies en vol zijn, dan kan de installatie minder goed zijn druk kwijt. Hierdoor ontstaat er tegendruk. Het gevolg hiervan is dat zuigers en cilinders minder efficiënt werken. Dit resulteert in een hoger energieverbruik doordat het systeem hierdoor op een hogere druk moet werken. Vervang daarom vieze afblaasdempers. Dit zijn ook ook goedkope onderdelen waarmee snelle winst te behalen valt. Stel de machine na het vervangen weer in op de juiste druk (meestal 6 bar).

2.3 Geluidsdempers

Ook is het belangrijk om de geluidsdempers te controleren. Als deze geel zijn, dan zit er olie in de perslucht. De geluidsdempers kun je vervangen terwijl de installatie zijn werk blijft doen.

3. Lekkage

3.1 Sissend geluid

Gebruik je oren. Hoor je een sissend geluid? Dan is er in de meeste gevallen sprake van lekkage. Gemiddeld gaat er 25% van de opgewekte perslucht verloren door lekkage. 70% van deze lekkages bevinden zich in koppelingen en slangen, 30% in cilinders, ventielen en dergelijke componenten. Hulp nodig bij het detecteren van lekkages? Wij kunnen je helpen met een lekdetectie!

Gemiddeld gaat er 25% van de opgewekte perslucht verloren door lekkage.

3.2 Omgevingsinvloeden

Controleer de installatie op lekkages en repareer deze. Vraag jezelf ook af hoe deze lekkages zijn ontstaan. Vaak komt dit door omgevingsinvloeden. Temperatuur is een belangrijke factor. Vaak worden er slangen gebruikt die niet geschikt zijn voor de temperatuur waarin het functioneert. Een PUN-slang is bijvoorbeeld geschikt voor temperaturen tot 60 graden.

Ook zijn vocht en reinigingsmiddelen belangrijke boosdoeners. Controleer of de slang die wordt gebruikt geschikt is voor de omstandigheden waarin het zijn werk moet doen.

3.3 Let op!

Verder is het belangrijk dat koppelingen en slangen van hetzelfde merk worden gebruikt. Wanneer merken worden gecombineerd, is de kans op lekkages groter.

Festo luchtlekdetectie
Festo luchtlekdetectie

4. Vragen?

Zijn er vragen omtrent persluchtkwaliteit? Laat het ons weten, onze specialisten en partners kunnen je helpen om de kwaliteit van perslucht te verbeteren. Voor de foodindustrie gelden uiteraard andere normen. Hiermee zijn we ook graag van dienst.

5. Aanvullende documentatie

Download: Luchtverzorging - de basics
Download: MS componenten uitgelicht
Download: MS portfolio overzicht
Download: Zo werkt een filterdrukregelaar

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!