De grootste vacuümlift ter wereld komt uit Hengevelde

Geplaatst in: Klanten, VMI, Voorraadbeheer

3 april 2023

Hengevelde is een bescheiden dorpje in Twente. Het zal niemand verbazen dat hier geen grote multinationals gehuisvest zijn. Echter vinden we er wel een machinebouwer die in hun markt een grote internationale speler is. In hun werkplaats worden indrukwekkende projecten gerealiseerd. Deze gaan de hele wereld over.

Saucijzenbroodjes

We spreken met werkvoorbereiders Erik Bruinewoud en Mart Steenstra. In ruil voor een doos warme saucijzenbroodjes van de plaatselijke bakker wilden ze graag even tijd maken. Zo gaat dat in Twente. Mart steekt van wal: “MHZ staat voor Machinefabriek Henk Zwieneberg. Hij begon 53 jaar geleden met het bedrijf. Zijn zoon Tom staat nu aan het roer. Het bedrijf is in staat om complete machines van A tot Z te produceren.

Werkvoorbereiders

MHZ maakt deel uit van dezelfde holding als Aerolift. “Aerolift maakt op maat gemaakte vacuüm en mechanische hefoplossingen voor uiteenlopende industrieën. MHZ bouwt eigenlijk wat ze bij Aerolift ontwikkelen. Dit doen we ook voor diverse andere bedrijven uit de regio.”

Als werkvoorbereiders staan Mart en Erik tussen deze bedrijven en de werkplaats in. Dat maakt hun functie erg uitdagend, al probeert Erik dit met een grap te nuanceren. “Ach, ik gooi gewoon een tekening de werkplaats in en dan zeg ik: red oew d’r met!”

Al het laswerk is ISO3834-2 gecertificeerd. Dit wordt dan ook nauwkeurig voorbereid.

Erik Bruinewoud, MHZ

Afbeelding Schipper Technische Groothandel De grootste vacuümlift ter wereld komt uit Hengevelde

In eigen huis

Uiteraard is niets minder waar. De processen zijn er gestroomlijnd en ze kunnen bijna alles in eigen huis maken. Erik: “Het proces begint bij het op maat maken van het materiaal. Kokers zagen we zelf. Al het plaatwerk wordt op maat geleverd. Hier hebben wij goede partners voor. We hebben ook onze eigen verspaningsafdeling. Hier staan meerdere draaibanken, freesbanken en bewerkingscentra. Hierdoor zijn we in staat om alle maatdelen voor alle mogelijke machines zelf te maken.”

Laswerk

“Daarnaast hebben we ook een lasafdeling waar zes vakmensen werken. Al het laswerk is ISO3834-2 gecertificeerd. Dit wordt dan ook nauwkeurig voorbereid; alle lassen en lasmethodes staan in de tekeningen die ze van ons ontvangen.”

Montage

Als alle onderdelen gespoten en/of verzinkt zijn, dan wordt het eindproduct gemonteerd op de montageafdeling, waar vijf monteurs werkzaam zijn. “Sommige collega’s zijn allrounders en zo kunnen meerdere mensen bijspringen in de montage als dit nodig is”, aldus Mart.

Eigenlijk vinden wij machines pas interessant vanaf 10 ton.

Erik Bruinewoud, MHZ

Papiergrijpers

Op het moment wordt er gewerkt aan een tweetal papiergrijpers in de werkplaats. “Deze worden als bovenlooptoepassing gebruikt in een op- en overslagmagazijn van een papierfabriek. In dit volautomatische magazijn kunnen de grijpers op bestelling rollen papier van 7,5 ton oppakken en verplaatsen”, vertelt Mart. Erik haakt hierop in: “Eigenlijk vinden wij machines pas interessant vanaf 10 ton. Wij hebben dan ook de grootste vacuümlift ter wereld ontwikkeld. Deze was in staat om 85 ton te liften. Dat is enorm.”

Samenwerking

Voor de toelevering van bevestigingsmateriaal, gereedschap en MRO parts rekenen ze op de service van Schipper. “Dat doen we inmiddels op basis van vertrouwen. We hebben korte lijntjes, ze zitten dichtbij en alles wordt snel geleverd. Ook is het handig dat ze een grote lokale voorraad hebben. Het contact met de medewerkers op de vestiging in Haaksbergen is erg prettig. Ze beheren hier ook het technische magazijn en daar zijn we erg tevreden over.”

Afbeelding Schipper Technische Groothandel De grootste vacuümlift ter wereld komt uit Hengevelde

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!