Communicatiestandaard in de industrie: CANBUS en PROFIBUS

Geplaatst in: Elektro

27 juni 2022

In de industrie worden verschillende communicatieprotocollen gebruikt. CANBUS en PROFIBUS kom je vaak tegen. Wat is het verschil tussen CANBUS en PROFIBUS en wat zijn de voordelen van ieder systeem? In dit artikel zetten we het één en ander op een rijtje.

Wat is CANBUS?

CANBUS is een afkorting voor Controler Area Network Bus. CANBUS is een communicatiestandaard voor datatransmissie tussen componenten in o.a. industriële toepassingen.

CANBUS en het versturen van data

Canbus maakt gebruik van een twee-aderige kabel (Can-Hi en Can-Low) die componenten met elkaar verbindt. De volgorde waarin de componenten verbonden worden is niet per se belangrijk. Er is bij Canbus namelijk geen centrale sturing, dus kunnen componenten zelf data versturen en ontvangen. Omdat niet alle componenten informatie nodig hebben, wordt bij verstuurde data ook vermeld voor welke componenten dit bedoeld is.

Prioritering van CANBUS

Canbus vermijdt dat componenten tegelijkertijd data versturen en elkaar overschrijven. Dit doet het door bepaalde componenten te prioriteren. Sensoren en actoren krijgen hierbij voorrang. Ook krijgen processoren die informatie verwerken een hoge prioriteit in een Canbus systeem.

CANBUS netwerken

In een moderne productielijn vind je enorm veel componenten die met elkaar communiceren. Dit gaat om een enorme hoeveelheid data. Niet alle data is even belangrijk en daarom komt het vaak voor dat er meerdere Canbus systemen naast elkaar worden gebruikt voor verschillende delen van het productieproces.

Redundantie CANBUS

Een ander voordeel van Canbus is dat er een bepaalde redundantie in het systeem is ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat een fout in een enkele kabel niet het hele systeem platlegt.

Wat is PROFIBUS?

PROFIBUS is de afkorting voor Process Field Bus. PROFIBUS is een datacommunicatiestandaard (veldbus) waarmee componenten informatie uit kunnen wisselen. Denk hierbij aan sensoren, actoren en controllers (meestal PLC’s). We onderscheiden verschillende soorten Profibus. Deze zetten we hieronder uiteen.

PROFIBUS PA

Hierbij ligt het zwaartepunt op analoge signalen. Profibus-PA is bedoeld voor de procesindustrie (Proces Automation). Het is een tweedraadsbus en hierbij lopen voeding en data over dezelfde aders. Het voordeel is dat dit het geschikt maakt voor ATEX omgevingen. Het nadeel is dat de overdrachtssnelheid van data lager ligt (31,25 kilobite per seconde).

PROFIBUS DP

Deze communicatiestandaard is gebaseerd op RS-485. Dit wordt vooral gebruikt voor digitale besturingen.

PROFIBUS FMS

Dit is nooit echt een doorslaand succes geworden. Profibus FMS was ontworpen voor communicatie met hogere lagen. De techniek werd al snel achterhaald door nieuwe technieken als ethernet.

PROFIBUS: 2 stations

Profibus werkt met passieve en actieve stations. De actieve stations noemen we ‘masters’ en de passieve stations ‘slaves’. Onder actief vallen PLC’s, PC’s en dergelijke computers. Passieve stations zijn in- en uitgangen.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!