Brandvertragende werkkleding, hoe werkt dat?

Geplaatst in: Brandvertragende Kleding, PBM, Werkkleding

23 februari 2017

Brandvertragende kleding kan het verschil maken in gevaarlijke situaties. Het is daarom erg belangrijk om een bewuste keuze te maken als er dergelijke bedrijfskleding moet worden aangeschaft. Schipper zet daarom een aantal feiten op een rij.

Zuurstof

Lucht bevat 78% stikstof en 21% zuurstof. Onbehandeld katoen heeft 19-20% zuurstof nodig om te ontbranden. Wol heeft bijvoorbeeld 24% zuurstof nodig; het is van zichzelf brandvertragend. In theorie zou je kunstmatig 3% zuurstof aan de lucht toe moeten voegen om het te laten branden. Wol heeft dus inherent brandvertragende eigenschappen.

Wol heeft van zichzelf inherent brandvertragende eigenschappen.

Zo zijn er meer stoffen die van zichzelf brandvertragend zijn. Inherent brandvertragende kleding is opgebouwd uit combinaties van dit soort stoffen. Dit soort kleding heeft 27% tot zelfs 34% zuurstof nodig om te ontbranden, afhankelijk van het product.

De inherent brandvertragende kleding beschermt de medewerkers van CIREX BV tegen dagelijkse risico's
De inherent brandvertragende kleding beschermt de medewerkers van CIREX BV tegen dagelijkse risico's

Welke soorten brandvertragende werkkleding zijn er?

Er zijn twee soorten: inherent- en chemisch behandelde brandvertragende kleding. Hoe dit werkt en wat de verschillen zijn, lees je hieronder.

Inherent brandvertragende werkkleding

Inherent vlamvertragende werkkleding is gemaakt van vezels die van zichzelf brandvertragende eigenschappen hebben. Deze kleding biedt gedurende de gehele levensduur optimale bescherming, omdat de brandvertragende eigenschappen in de moleculaire opbouw van de vezels zitten.

Brandvertragend door chemische behandeling

Brandvertragende kleding gemaakt van bijvoorbeeld Proban Pyrovatex heeft vlamvertragende eigenschappen door een aangebrachte chemische finish. Deze finish zit in de katoenen vezel en als het in contact komt met hitte, komt er een vlamvertragend gas vrij. Door dit gas wordt de vezel beschermd.

Brandvertragende werkkleding is niet met het doel gemaakt om mensen zo lang mogelijk in een gevaarlijke situatie te kunnen laten werken. Het moet er juist voor zorgen dat gevaarlijke situaties kunnen worden voorkomen.

Maar wat gebruikt de brandweer dan?

Dat is een compleet ander verhaal. De brandweer moet zo lang mogelijk in een brandgevaarlijke omgeving kunnen werken. Deze kleding isoleert en beschermt hen tegen de omgeving en absorbeert hitte en energie.

Brandvertragende werkkleding is niet met het doel gemaakt om mensen zo lang mogelijk in een gevaarlijke situatie te kunnen laten werken. Het moet er juist voor zorgen dat gevaarlijke situaties kunnen worden voorkomen. Deze kleding isoleert niet, maar zorgt er juist voor dat er gereageerd kan worden op warmteprikkels uit de omgeving. Deze prikkels zorgen ervoor dat gevaarlijke situaties op tijd kunnen worden waargenomen, herkend en ontvlucht. Brandwonden kunnen zo worden voorkomen.

Bij een gieterij werken de medewerkers onder zware omstandigheden. Brandvertragende kleding is een must.
Bij een gieterij werken de medewerkers onder zware omstandigheden. Brandvertragende kleding is een must.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Inherent vlamvertragende werkkleding is gegarandeerd vlamvertragend gedurende zijn levensduur. Bovendien krimpt het minder en kan het op 60 graden gewassen worden, waardoor het beter schoon wordt en er meer bacteriën gedood worden. Een ander voordeel van inherent vlamvertragende kleding is dat het reukvrij is en niet in een goed geventileerde ruimte opgeslagen hoeft te worden.

50 wasbeurten

Chemisch behandelde werkkleding is gegarandeerd vlamvertragend voor 50 wasbeurten. De beschermingsgraad neemt geleidelijk af, dus ook na 25 wasbeurten is de beschermingsgraad minder dan bij aanschaf.

Chemisch behandelde werkkleding is gegarandeerd vlamvertragend voor 50 wasbeurten.

Jeuk

Een bijkomend nadeel van de chemische behandeling, is dat dit huidirritaties kan veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Het komt meer dan eens voor dat dragers van deze kleding klagen over jeuk als het in combinatie met zweet in contact komt met de huid. Een voordeel van chemisch behandelde werkkleding is dat het goedkoper is.

Bewuste keuze

Chemisch behandelde werkkleding is niet per definitie slechter dan werkkleding dat inherent brandvertragend is. Het is echter wel van belang dat er op basis van bovenstaande feiten een bewuste keuze wordt gemaakt.

Advies

Voor wat betreft brandvertragende werkkleding, werken wij samen met Tranemo. Dit is een Zweeds bedrijf (met vestiging in Nederland) dat inherent brandvertragende kleding produceert met doek volgens eigen standaard. De maatvoering en draagcomfort van deze kleding is ook van het hoogste niveau: Tranemo werkt met confectiematen, lengtematen, maar heeft ook kleding in maten voor mensen met een korte of zware bouw.

Samen met dit bedrijf kan Schipper een advies op maat leveren. Dit wordt gedaan aan de hand van een risicoinventarisatie. Testtrajecten zijn ook mogelijk en er kunnen ook series naar klantwens worden geproduceerd.

Case: CIREX BV overgestapt op inherent brandvertragende kleding

Interview Paul Holtkamp, CIREX BV

Bij metaalgieterij CIREX BV in Almelo zijn ze onlangs overgestapt op de inherent brandvertragende kleding van Tranemo. Paul Holtkamp, verantwoordelijk voor inkoop, magazijn en logistiek, vertelt: “Wij maken hier metalen delen voor met name de Europese autoindustrie. Denk daarbij aan Mercedes Benz, Volvo, BMW, Scania en ga zo maar door. Het gaat daarbij voornamelijk om legeringen. We maken de onderdelen hier helemaal zelf. Eerst produceren we een model van was, deze wordt vervolgens omhult met keramiek”. Paul werkt al 32 jaar bij CIREX BV en heeft het hele proces doorlopen, ook het keramische deel van de productie. “Vergelijk het maar met papier-maché. Er worden verschillende lagen keramiek gevormd om de wasmodellen. De was wordt hier vervolgens uitgesmolten en het metaal wordt daarna in deze vormen gegoten. Als het materiaal is afgekoeld, wordt het keramiek van de producten verwijderd. Zo ontstaan de grove producten.”

“Vroeger werkten we naast de ovens, nu werken we er bovenop. Dat vraagt om meer bescherming.”

Paul maakte voor CIREX BV de omschakeling naar brandvertragende kleding
Paul maakte voor CIREX BV de omschakeling naar brandvertragende kleding

Meegroeien met de productie

“Alles gaat tegenwoordig veel sneller dan toen ik hier begon”, aldus Paul. “De capaciteit is enorm verhoogd door onder andere de automatisering. De producten worden groter en de manier van werken verandert ook.” De risicogebieden binnen het bedrijf veranderen en er komen nieuwe risicogebieden bij. Paul licht dit toe: “Vroeger werkten we naast de ovens, nu werken we er bovenop. Dat vraagt om meer bescherming.”

Het management van CIREX BV wilde aansturen op optimale bescherming van haar medewerkers.

Brandvertragende kleding

Bij CIREX BV werkten ze eerst in chemisch behandelde kleding. “Doordat de temperaturen hier hoog zijn, zweten de medewerkers flink tijdens hun werkzaamheden. Collega’s uit de productie kwamen daardoor wel eens bij me met klachten over jeuk en irritaties. Dit bleek door de chemische behandeling van de kleding te komen.”

Er moest dus gekeken worden naar andere werkkleding. Bovendien wilde het management van het bedrijf aansturen op optimale bescherming van haar medewerkers. “We zijn gaan kijken naar inherent brandvertragende kleding. We hebben proeven gedaan met kleding van verschillende aanbieders, maar de kleding van Tranemo werd unaniem als beste gekozen. Vooral de pasvorm en het draagcomfort gaven hierbij de doorslag.”

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!