Brandgevaar door defecte TL-buizen

Geplaatst in: Lichttechniek

4 april 2017

Een veelvoorkomend gevaar bij TL buizen en interne voorschakelapparaten is dat deze zeer warm kunnen worden en zelfs verbranden. Ik kom dit in de praktijk nog te vaak tegen.

Extreme temperaturen

Wanneer een TL buis defect is en gaat knipperen probeert het VSA steeds maar weer om de TL buis op te starten. Hierdoor wordt het VSA extreem warm en onderdelen zoals kabels en andere plastic onderdelen die in de buurt van het VSA zitten zo heet, dat deze kunnen smelten of zelfs in brand kunnen vliegen. Ook kan hierdoor kortsluiting ontstaan, waardoor armaturen niet meer werken of zelfs onder spanning komen te staan met alle gevolgen van dien.

Gloeiende TL-buis

Nog gevaarlijker is het als de buizen oranje-achtig blijven gloeien aan de uiteinden. De hoge spanning die normaal voor korte duur nodig is om de TL te laten opstarten blijft dan continu door de TL buis heen vloeien. Hierdoor worden de uiteinden van de TL buis extreem warm, waardoor de TL houders (die van plastic zijn) kunnen smelten. Ook hierdoor kan er weer brand of kortsluiting ontstaan, wat resulteert in gevaarlijke situaties.

Hierboven een aantal voorbeelden die wij in de praktijk tegenkwamen

Preventieve maatregelen defecte TL-buis

Om gevaarlijke situaties te vermijden dienen defecten TL buizen altijd vervangen te worden, alsmede de starter (mits die aanwezig is). Het is overigens altijd beter om voor het einde van de levensduur de TL buizen preventief te vervangen, zodat niet steeds voor een enkele TL-buis een monteur of een hoogwerker ingezet hoeft te worden. Zo blijft het licht altijd optimaal en blijft de verlichting op de werkvloer op het juiste niveau.

Knipperende en gloeiende TL buizen gebruiken daarbij ook nog eens meer energie dan TL buizen die normaal branden, omdat het VSA steeds probeert om de TL buis te starten.

Tegenwoordig zijn er ook zeer goede oplossingen om uw huidige (TL) verlichting om te zetten naar LED. Schipper kan daarbij uitstekend van dienst zijn.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!