Belangrijk advies voor het aankopen van een ketting

Geplaatst in: Aandrijftechniek, Kettingtechniek

24 januari 2023

Een ketting aanschaffen lijkt zo makkelijk. Er gaat echter vaak genoeg iets mis als de verkeerde ketting wordt aangevraagd, of als alléén de ketting wordt vervangen. In dit blog zetten we een aantal zaken op een rij.

Toepassing

Bepalend is natuurlijk de toepassing waarvoor de ketting wordt gebruikt. Wat voor soort ketting draait er in de huidige situatie? Als je tevreden bent over de prestaties hiervan, dan is het natuurlijk makkelijk om dezelfde te bestellen. Ben je hier niet tevreden over? Dan denken wij graag met je mee over een oplossing.

Kettingwielen

Het is belangrijk dat kettingwielen tegelijk worden gewisseld met de ketting. Dit gebeurt vaak niet, omdat demontage en montage soms moeilijk is. Een kettingwiel kan gemonteerd zijn op een lastig te bereiken plek en het kost dan al snel veel tijd. Voor de standtijd van de nieuwe ketting is het echter wel van groot belang dat de kettingwielen tegelijkertijd worden vervangen. Een deelbaar kettingwiel is bijvoorbeeld handig als montage van een normaal kettingwiel lastig is.

Een ketting slijt sneller als het op ingesleten kettingwielen moet draaien. Een nieuwe ketting wil zich zo snel mogelijk zetten naar de profilering in het oude kettingwiel. Dit heeft versnelde slijtage als gevolg.

Let op: deze slijtage is extremer bij langesteek kettingen. De rollen schuiven een plaats op in het kettingwiel, waardoor er meer kracht op de ketting komt. Hierdoor vindt er meer slijtage plaats.

Geleideprofiel

Ook het geleideprofiel heeft effect op de levensduur van de ketting. Als deze is ingesleten, dan ondersteunt het de ketting onvoldoende. De ketting kan ook hierdoor sneller slijten. Het is daarom ook belangrijk om geleideprofielen tegelijk te vervangen met de ketting.

Kettingspanners

Ook de kettingspanners hebben effect op de levensduur van de ketting. Als deze zijn ingesleten, dan ondersteunen ze de ketting onvoldoende. De ketting kan ook hierdoor sneller slijten. Het is daarom ook belangrijk om kettingspanners tegelijk te vervangen met de ketting.

Smering

Een goede smering is belangrijk. Dit beperkt slijtage en verlengt de levensduur van de ketting. Eurol PL Lube is hiervoor een goed smeermiddel. In sommige situaties kan er een specifieker smeermiddel nodig zijn. Hiermee kan Schipper helpen.

Gereedschap

Voor een goede montage is goed gereedschap nodig. Heb je hiervoor alles in huis? Zo niet, dan helpen we graag. Gereedschap t.b.v. kettingmontage hebben wij op voorraad!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!