Avonturenpark Hellendoorn: speeltuin voor techneuten

Geplaatst in: Klanten

2 april 2024

Velen hebben als kind wel eens de dag van hun leven beleefd in het Avonturenpark. Het attractiepark in Hellendoorn bestaat al sinds jaar en dag. Het opende in 1936 als theehuis met een paar eenvoudige speeltoestellen. Wie vandaag de dag een bezoek brengt aan het pretpark, zal zien dat de tijd allesbehalve stil heeft gestaan in Hellendoorn.

Toplocatie

Het Avonturenpark bevindt zich op een toplocatie. De bosrijke plek, bovenop de Hellendoornse berg, vormt een prachtig decor voor een groot, modern en gevarieerd aanbod van attracties. Achter dit alles schuilt een wereld van techniek. Daarbij gaat het absoluut niet om seizoenswerk; het hele jaar door wordt hier alles op alles gezet om gasten de dag van hun leven te kunnen bezorgen.

Veiligheid als prioriteit

Diederik Kalter neemt de tijd om hierover te vertellen: “Voor ons is veiligheid de hoogste prioriteit. Alle attracties en toestellen moeten voldoen aan de strengste voorschriften. Hiervoor zijn we constant aan het controleren en optimaliseren.”

De teamleider van de technische dienst mag daarom rekenen op een flink team. “Onze technische dienst bestaat uit veertien collega’s. Het is een multidisciplinair team dat bestaat uit elektriciens, mechanische en mechatronische monteurs, een timmerman, een tuinman en iemand die zich bezighoudt met vorm en kleur. Onze thema’s en de beleving daarvan zijn namelijk erg belangrijk.”

Als techneut kom je hier van alles tegen: elektrotechniek, pneumatiek, hydrauliek, noem maar op. . Bovendien heb je te maken met toepassingen die aan alle weersomstandigheden worden blootgesteld, of toepassingen onder water. Dat vraagt veel van de techniek, dus ook van ons.

Diederik Kalter, Avonturenpark Hellendoorn

Diederik Kalter (Avonturenpark) en Rob Arends (Schipper)
Diederik Kalter (Avonturenpark) en Rob Arends (Schipper)

Contrast

Tijdens ons bezoek (drie weken voor het openingsweekend tijdens Pasen) was het weer druilerig. Dat creëerde een bijzonder contrast met alle vrolijke kleuren van de attracties en speeltoestellen. In dit spookachtige sfeertje is het wellicht moeilijk voor te stellen dat het park over een maand weer open is. “We zijn nu bezig met de laatste voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. In de winter doen we al ons onderhoud. Dan worden bijvoorbeeld de achtbaantreinen compleet gereviseerd en wordt het water uit alle waterattracties gepompt, zodat we daar ook al het onderhoud kunnen doen. Dat laatste vraagt om de nodige planning, want het duurt bijna een week voordat die attracties weer helemaal met water gevuld zijn.”

Speeltuin

Het Avonturenpark is niet alleen een speeltuin voor kinderen, maar ook voor techneuten. “Als techneut kom je hier van alles tegen: elektrotechniek, pneumatiek, hydrauliek, noem maar op. Het aanbod van attracties is ook enorm gevarieerd, wat zorgt voor afwisseling. Bovendien heb je te maken met toepassingen die aan alle weersomstandigheden worden blootgesteld, of bijvoorbeeld toepassingen onder water. Dat vraagt veel van de techniek, dus ook van ons. De grootste uitdaging is om tijdens het seizoen alle attracties aan te kunnen blijven bieden aan onze gasten. Downtime moet worden voorkomen; het is natuurlijk erg frustrerend als je favoriete attractie gesloten is op de dag dat je ons park bezoekt. Gelukkig doen we het uitstekend op dat gebied.”

Gelukkig mogen we rekenen op de service van Schipper. Het is prettig dat we een vast contactpersoon hebben. Het is ook fijn dat Schipper grote voorraden heeft, waardoor alles snel geleverd wordt. De snelle service en scherpe prijzen van Schipper maken het verschil.

Diederik Kalter, Avonturenpark Hellendoorn

Nieuwe achtbaan

Dit seizoen wordt er ook een nieuwe achtbaan in gebruik genomen. “De RidderStrijd is een zogenaamde ‘spinning coaster’, een achtbaan waarvan de zittingen ook roteren voor een extra spannende beleving. De achtbaan hebben we compleet aangekocht. De plaatsing van de achtbaan wordt gedaan door een externe, gespecialiseerde partij. Onze technische dienst zorgt voor de voorzieningen en natuurlijk het mooie ridderthema. Deze nieuwe attractie ging gepaard met de nodige technische uitdagingen, maar we zijn er trots op dat we onze gasten dit seizoen deze nieuwe attractie kunnen aanbieden.”

Samenwerking

Voor de technische toelevering werkt het Avonturenpark samen met Schipper. “Gelukkig mogen we rekenen op de service van Schipper. Ik heb een hele korte lijn met Rob Arends (technisch commercieel medewerker binnendienst bij Schipper). Het is prettig dat we een vast contactpersoon hebben. Het is ook fijn dat Schipper grote voorraden heeft, waardoor alles snel geleverd wordt. We geven de voorkeur aan lokale inkoop. De snelle service en scherpe prijzen van Schipper maken hierin het verschil”, aldus een tevreden techneut.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!