Automatisch smeren

Geplaatst in: smeren & reinigen

8 april 2019

Goede smering is belangrijk. Het vergroot de standtijd van toepassingen. In sommige gevallen kan dit echter veel tijd kosten, bijvoorbeeld bij moeilijk te bereiken onderdelen. Het kan soms ook betekenen dat een machine moet worden stilgezet en dat is natuurlijk niet wenselijk. Gelukkig hebben we hiervoor een oplossing: automatische smeersystemen.

Zware omstandigheden

Voor Holterman Wapeningsstaal leverden we onlangs de nodige smeersystemen. Hoofd technische dienst Theo Winter installeerde systemen zelf op de betreffende machines. “Dat een lager uitvalt, is niet te voorkomen. Helemaal niet onder deze zware omstandigheden. Met de smeersystemen willen wij de levensduur van componenten verlengen”, aldus Theo.

Deze richtmachine voorzag Theo al van een smeersysteem. In samenwerking met STS wordt een geïntegreerde variant ontwikkeld.

Op deze manier hebben we er minder werk mee, maar houden lagers wel langer stand

Experimenteren

De levensduur van lagers in de richtmachines werd al verlengd door de toepassing van de juiste smeermiddelen. De situatie werd verbeterd, maar Theo wilde het er niet bij lagen. Hij draagt niet voor niets de bijnaam ‘Willy Wortel’. Bij Holterman krijgt hij de ruimte om te experimenteren en hij voorzag een aantal richtmachines al van automatische smering.

“Dit hield in dat er een leiding op een roterend onderdeel werd gemonteerd. Dit had als gevolg dat er extra draaiende massa werd toegevoegd, waardoor de richtmachine wat uit balans raakte. Dit effect is te verwaarlozen, maar ik wil dit beter voor elkaar hebben. Samen met STS zijn we daarom een blok gaan ontwikkelen met geïntegreerde toevoer voor smeermiddelen. Hier gaan we binnenkort mee testen.”

Resultaat

Op een kleinere richtmachine is inmiddels een smeersysteem geïnstalleerd. Aan een aantal andere machines wordt op het moment van schrijven gewerkt. Het lijkt een gewenst resultaat op te leveren. “Op deze manier hebben we er minder werk mee, maar houden lagers wel langer stand”, aldus de sleutelaar.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!