Antistatische werkkleding voor een ATEX-omgeving, hoe werkt dat?

Geplaatst in: PBM, Werkkleding

13 juni 2017

ATEX is een Franse afkorting voor ‘atmosphéres explosibles’. In een explosie gevaarlijke omgeving moeten vonken door statische elektriciteit worden vermeden. Denk hierbij aan bedrijfstakken als de petrochemie, energiesector, chemische industrie of bijvoorbeeld de munitie industrie. Ook tijdens het werken in de buurt van brandstofopslagen (met name waterstof) is het van belang dat er door elektrostatische lading geen gevaren ontstaan.

Hoe werkt werkkleding voor een ATEX-omgeving?

Antistatische werkkleding draait om het geleiden van elektrostatische energie. Wanneer de conductor (de antistatische garen) in de stof van de kleding dicht bij een negatieve lading komt, dan zorgt de kleding ervoor dat de elektronen wegvloeien. Hierdoor ontstaat een gelijkwaardige positieve lading. Dit proces, waarin spanningsverschillen worden geneutraliseerd, noemen we ‘capacitieve koppeling’ en het voorkomt dat er vonken ontstaan door een elektrostatische lading.

Het Zweedse merk Tranemo heeft een breed assortiment antistatische werkkleding van topkwaliteit
Het Zweedse merk Tranemo heeft een breed assortiment antistatische werkkleding van topkwaliteit

Normeringen voor antistatische werkkleding

Antistatische werkkleding moet aan een aantal normeringen voldoen. Zo is er de normering EN 1149-5 voor veiligheidskleding met elektrostatische eigenschappen. Deze normering beschrijft PPE-kleding (Personal Protective Equipment) die wordt gebruikt in explosie gevaarlijke werkomgevingen. Om het CE-keurmerk met het ATEX-pictogram te verkrijgen moet de stof zijn getest volgens EN 1149-1 (oppervlakte weerstand) en EN 1149-3 (lading verval). Ook het ontwerp van de kleding is van belang voor de CE-normering van werkkleding voor een ATEX-omgeving.

Antistatisch doek moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Een maximale weerstand die kleiner is dan 109  Ω
  • Een vierkant patroon waarbij de antistatische garens niet verder dan 10mm uit elkaar liggen.

 

Om volledig aan de EN 1149-5 norm te voldoen, moet de kleding gedragen worden in combinatie met andere antistatisch genormeerde producten, zoals schoenen, onderkleding en ondergoed.

Antistatische werkkleding heeft geen metalen ritsen; deze zijn van kunststof.
Antistatische werkkleding heeft geen metalen ritsen; deze zijn van kunststof.

Antistatische werkkleding: vrij van metaal

Antistatische werkkleding is volledig vrij van metalen componenten. Knopen en ritsen zijn daarom van kunststof. Het kan voorkomen dat in dergelijke kleding metalen componenten verwerkt zijn, maar deze zullen altijd met genormeerde stof bedekt moeten worden om aan de norm te kunnen voldoen. De labels waarop de keurmerken staan moeten permanent op de kleding zijn bevestigd.

Industrieel wassen

Wij raden aan om antistatische werkkleding industrieel te laten wassen. Een professionele wasserij controleert de kleding iedere wasbeurt en zorgt ervoor dat beschadigde kleding op een professionele wijze gerepareerd wordt. Kapotte kleding voldoet niet aan de norm en garandeert geen bescherming.

Meer weten?

Wil je meer weten over werkkleding voor een ATEX-omgeving, of over de veiligheidsnormeringen omtrent deze werkkleding, neem dan gerust contact op met onze PBM-specialist Dennis Regts: d.regts@schippertechniek.nl

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!