Alles wat je moet weten over YMvK, XMvK en rubber/neopreen kabels

Geplaatst in: Elektro

20 april 2022

Wat is een YMvK kabel?

De YMvK kabel is een kabel die geschikt is voor toepassingen tot 1000 Volt. Denk hierbij aan laagspanningsinstallaties, zoals bijvoorbeeld in woningen en bedrijfspanden. De YMvK kabel is geschikt voor ruimtes waar het vochtig kan zijn of waar er hoge brandveiligheidseisen worden gesteld. Een YMvK-as kabel kan buiten en onder de grond worden gebruikt.

Welke YMvK kabel gebruik ik voor mijn toepassing?

Er zijn verschillende soorten YMvK kabel. Welk type je moet gebruiken, is afhankelijk van de toepassing. Alle YMvK kabels zijn moeilijk brandbaar. Hiervoor wordt de afkorting ‘mb’ gebruikt. YMvK kabels zijn geschikt voor toepassingen die worden blootgesteld aan hoge omgevingstemperaturen. De maximale constante installatietemperatuur waarin een YMvK kabel gebruikt mag worden is 90°C, waarbij een tijdelijke overbelasting (piekbelasting) van 130°C mag plaatsvinden. De minimale installatietemperatuur waarin een YMvK kabel mag worden gebruikt is 0°C.

Er zijn verschillende soorten YMvK kabel:

  • YMvK mb kabel en YMvK rss mb kabel
  • YmvK ss mb
  • VO-YMvKas mb
  • VG-YMvKas mb

 

Wat de eigenschappen en toepassingsgebieden zijn van deze soorten, lichten we hieronder verder toe.

YMvK kabel
YMvK kabel

YMvK mb en YMvK rss mb kabel

Beide typen YMvK kabel zijn vrijwel hetzelfde. Het verschil zit in de geleiderdoorsnede. Vanaf 35 mm² geleiderdoorsnede noemen we een YMvK mb kabel namelijk een YMvK mb rss kabel.

YMvK mb ss

Voor situaties waarin de installatieruimte lastig te bereiken is wordt vaak een soepeler kabel gebruikt. De YMvK mb ss is hiervoor een geschikte kabel. De kabel kan goed worden toegepast in installaties met veel niveauverschillen en bochten.

YMvK as kabel
YMvK as kabel

VO-YMvKas mb

De VO-YMvKAS mb kabel is een installatiekabel met een een stalen, gevlochten mantel. Hierdoor is de kabel geschikt voor toepassingen die om mechanische en elektrische afscherming van de kabel vragen. De mantel van de kabel bestaat uit gevlochten staaldraden (gegalvaniseerd) en een platte beschermingsleiding van vertinde koperdraden. Deze kabel kan in de grond worden gebruikt.

XMvK kabel
XMvK kabel

VG-YMvKas mb

De VG YMvKas mb kabel is gewapend met blanke koperdraden en gegalvaniseerde staaldraden. Eromheen zit een open tegenspiraal, gemaakt van gegalvaniseerde staalband. Dit type kabel wordt gebruikt in toepassingen waar mechanische en elektrische afscherming belangrijk zijn. Deze kabel kan ook direct in de grond worden gebruikt.

YMVK en XMVK: wat is het verschil?

YMVK en XMVK kabels verschillen op het gebied van toepassing, kwaliteit en isolatiedikte. De isolatie van een XMVK kabel is namelijk 0,6 mm. Die van een YMVK kabel is altijd minimaal 0,7 mm, dus dat betekent dat een YMVK kabel altijd beter is geïsoleerd. Een YMVK kabel is daarnaast ook altijd moeilijk brandbaar (mb). YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsisolaties tot 1000V.

XMVK kabels worden daarentegen gebruikt voor lichte voedingen (450V – 750V). Doordat ze dunner zijn geïsoleerd, zijn ze makkelijker te verwerken. Ze zijn echter niet geschikt voor bundelen.

Zowel YMVK als XMVK kabels kunnen als grondkabel en als installatiekabel worden onderscheiden.

XMvK as kabel
XMvK as kabel

Rubber kabel/Neopreen kabel/Siliconen kabel

Iedere elektrotechnicus is bekend met de rubberen, neopreen of siliconen kabel. Dit zijn namelijk soepele kabels die in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn.

Een neopreen of rubberen kabel is erg flexibel. Om die reden wordt het dan ook veel toegepast in de bouw en industrie. Vaak wordt een rubber kabel gebruikt als stroomkabel voor elektrisch gereedschap en verplaatsbare apparatuur. Een rubber kabel is goed beschermd tegen slijtage, water en olie.

Neopreen kabel
Neopreen kabel

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!