Aircrete: innovatie door ervaring

Geplaatst in: Klanten

2 augustus 2023

In alle sectoren wordt enorm geïnnoveerd om verduurzaming te realiseren. Dit is in de sector van bouwmaterialen niet anders. Aircrete is hiervan een prachtig voorbeeld. In Oldenzaal ontwikkelen ze complete fabrieken voor de productie van cellenbeton, wat een enorm duurzaam bouwmateriaal is. Deze op maat gemaakte productielijnen zijn over de hele wereld te vinden.

Gasbeton

Cellenbeton wordt ook gasbeton genoemd, hoewel dit een verouderde term is. Het is een licht bouwmateriaal dat voornamelijk bestaat uit zand, cement en kalk. In het productieproces wordt er echter ook aluminiumpoeder aan het mengsel toegevoegd. Hierdoor komt waterstofgas vrij. Dit zorgt ervoor dat het mengsel gaat rijzen en er ontstaan kleine, met lucht gevulde cellen. Hier ontleent het product zijn naam aan.

Op die manier zet je met vier bouwvakkers in twee dagen een casco huis neer.

Corniels Tavenier, Aircrete

Duurzaam en minder arbeidsintensief

We spreken met commercieel directeur Corniels Tavenier en inkoper Thomas Lammerink. “Cellenbeton heeft als voordeel dat het licht is, goed isoleert en het brandwerend is. Omdat het zo licht is, kan er met grote elementen worden gewerkt. Op die manier zet je met vier bouwvakkers in twee dagen een casco huis neer. Dat is een enorm voordeel in de huidige arbeidsmarkt. Het bouwen wordt zo veel minder arbeidsintensief”, vertelt Corniels.

“Het materiaal is prefab leverbaar, hierdoor heb je nauwelijks afval op de bouwplaats. Daarbij is het materiaal in feite ook zero-waste te produceren. Een aantal plants die wij hebben ontwikkeld vermalen het afval om het opnieuw te kunnen gebruiken als grondstof. Het is dus een enorm duurzaam product.”

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Aircrete: innovatie door ervaring

Technologisch partner

“Aircrete is van origine een machinebouwer, maar inmiddels zijn wij een complete technologische partner voor onze klanten. Wij helpen klanten over de hele wereld met een complete bouwoplossing. Dat betekent dat wij bijvoorbeeld samen met de klant op zoek gaan naar een geschikte bouwkavel, een geschikte hal, of naar hoe een bestaande hal aangepast of verbouwd zou moeten worden voor onze productielijnen. Denk hierbij aan details als het plaatsen van kolommen of speciale funderingen. Wij engineren dan de complete plant, van onze eigen machines, tot de voorzienende systemen. Bij de uiteindelijke realisatie van zo’n fabriek zijn er altijd supervisors van Aircrete aanwezig om dit project te begeleiden.”

Produceren met lokale grondstoffen is kostentechnisch een must en daarnaast ook een stuk duurzamer, maar dan moet je wel van kwaliteit verzekerd zijn.

Corniels Tavenier, Aircrete

Samples

En daar stopt het meedenken niet. Het technologisch partnership van Aircrete kent geen grenzen. “Een ander voorbeeld is dat we de lokaal beschikbare grondstoffen analyseren en hiermee een sample maken. Produceren met lokale grondstoffen is kostentechnisch een must en daarnaast ook een stuk duurzamer, maar dan moet je wel van kwaliteit verzekerd zijn. Daarom onderzoeken wij dit graag. Daarbij is het ook eenvoudiger om investeerders te overtuigen als je al een tastbaar eindproduct kan laten zien”, aldus de commercieel directeur.

Afbeelding Schipper Technische Groothandel Aircrete: innovatie door ervaring

Leveranciers

Ook in Oldenzaal valt Aircrete graag terug op lokale partners, vertelt Thomas Lammerink. Als inkoper heeft hij contact met veel bedrijven in de regio. “Wij engineren in Oldenzaal de productielijnen en we kopen daar de onderdelen voor in. Maakdelen besteden wij uit aan bijvoorbeeld machinebouwers en metaalbedrijven uit de regio. Schipper is één van onze vaste leveranciers. Ze leveren hier alles: lagers, gereedschap, bevestigingsmateriaal en ga zo maar door. Het hele pakket; van bezemsteel tot machine onderdeel.”

We zijn een projectorganisatie en dan moet je soms heel snel schakelen. Gelukkig kunnen we dan op Schipper rekenen.

Thomas Lammerink, Aircrete

Samenwerking

Thomas is tevreden over deze samenwerking. “Schipper Oldenzaal is een jong team. Het contact is erg persoonlijk en dat maakt het verschil. Die jongens kunnen echt met ons meedenken en stellen zich altijd flexibel op. We zijn een projectorganisatie en dan moet je soms heel snel schakelen. Gelukkig kunnen we dan op Schipper rekenen”, aldus de inkoper.

Uitdaging

Bij Aircrete zijn er constant nieuwe uitdagingen volgens Thomas. “Wij zijn technologisch onderscheidend in onze markt. Het bedrijf heeft een sterk internationaal karakter, want we hebben 18 verschillende nationaliteiten aan boord. Er is veel dynamiek en afwisseling, daardoor hoeft niemand zich hier ook maar een moment te vervelen. We zijn constant bezig met innovatie. We hebben een jong team, de sfeer is altijd goed. Uiteraard wordt er ook buiten werktijd veel georganiseerd voor het personeel. We houden hier wel van een feestje!”

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!