Aan tafel met een eeuw aan Wavin-historie

Geplaatst in: Klanten

31 januari 2020

Henk van der Veen vierde onlangs zijn 10-jarige jubileum bij Schipper in Hardenberg. En in dit afgelopen decennium lag zijn focus op het Wavin-terrein in Hardenberg. Eigenlijk was dat niet heel anders bij zijn andere wergevers. Wavin is de leidraad in het werkzame leven van de immer goedlachse Henk.

Gouden horloge

“Kijk”, zegt hij, terwijl hij trots zijn arm uitsteekt. Om zijn pols pronkt een gouden horloge. “Deze heb ik gekregen voor mijn 25-jarige jubileum bij Wavin in 2001!” In totaal werkte hij 32 jaar in dienst van het bedrijf. Maar ook toen hij werkte voor een machinebouwer uit de regio, sleutelde hij veel aan Wavin-machines.

Kind aan huis

Hij is dan ook kind aan huis bij alle onderdelen van het bedrijf. Henk kent iedereen en iedereen kent Henk. Niet alleen als medewerker van Schipper, maar ook als vrijwilliger en jeugdtrainer van voetbalclub HHC in Hardenberg. “Veel van die jongens op de werkvloer spreek ik in het weekend op de club”, vertelt Henk lachend. Veel mensen kent hij daarom al tientallen jaren.

105 jaar ervaring

Dit geldt zeker voor Gerwin Ringenier en Hans Brouwer. Beide heren hebben een indrukwekkende staat van dienst bij Wavin. Gerwin is bijna 40 jaar in dienst en Hans is er al 33 jaar werkzaam. Samen met Henk zijn ze goed voor een dikke eeuw ervaring bij de buizenfabriek. Er zit 105 jaar ervaring aan tafel. En daarvan profiteren ze dagelijks. “We hebben aan een half woord genoeg”, zegt magazijnmeester Gerwin Ringenier. “Schipper zit hier op de hoek en Henk komt hier dagelijks. In het geval van een storing of andere calamiteit, is de oplossing altijd binnen handbereik. Henk denkt altijd met ons mee en begrijpt ons jargon.”

Henk, wederom lachend: “Laatst was er een probleem met de Allgaier. Dan weet niemand wat je bedoelt, maar dat weet ik dan wél! Hetzelfde hadden we laatst met de ‘schudzeef’ en een ‘unser’. Dat zijn van die typische woorden die je alleen hier op het terrein hoort.”

Onze taak is om de continuïteit van de productie van Wavin te waarborgen. Hierbij spelen we een ontzorgende rol. We proberen mensen als Hans en Gerwin zoveel mogelijk uit handen te nemen. Zij moeten zich kunnen focussen op hun primaire werkzaamheden.

Henk van der Veen

Henk, Gerwin en Hans zijn samen goed voor 105 jaar Wavin-ervaring
Henk, Gerwin en Hans zijn samen goed voor 105 jaar Wavin-ervaring

Magazijn

Gerwin is verantwoordelijk voor het technische magazijn van de buizenfabriek. Sinds enkele maanden werkt hij met de Schipper Scanner app, waarmee hij eenvoudig zijn bestellingen kan plaatsen om voorraden aan te vullen. “Maar we werken ook met een kaartensysteem. Zo houden we het voorraadbeheer waterdicht. Ik ben namelijk alleen ’s ochtends in het magazijn aanwezig. Tijdens mijn afwezigheid kunnen monteurs op deze manier eenvoudig aangeven wat er besteld moet worden. Zo wordt de kans op misgrijpen beperkt.”

Henk haakt hierop in: “Onze taak is om de continuïteit van de productie van Wavin te waarborgen. Hierbij spelen we een ontzorgende rol. We proberen mensen als Hans en Gerwin zoveel mogelijk uit handen te nemen. Zij moeten zich kunnen focussen op hun primaire werkzaamheden.”

De relatie die we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd met Henk en Schipper is heel belangrijk.

Hans Brouwer

Relatie

Hans Brouwer is teamleider technische dienst van de extrusie-afdeling. Hij houdt zich onder meer bezig met de wat specifiekere componenten en projectmatige inkoop. “De relatie die we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd met Henk en Schipper is heel belangrijk. We weten wat we aan elkaar hebben. Bovendien vind ik de technische informatieavonden die zij organiseren altijd erg interessant. Daarnaast is het sociale aspect ook van belang. Op de jaarlijkse barbecue bij de Schipper vestiging in Hardenberg spreken we heel veel Wavin-collega’s die je gedurende het jaar niet zo veel spreekt op de werkvloer. Bovendien is het erg mooi dat Schipper op die manier de monteurs ook waardering geeft.”

Hans vertrouwt niet alleen op de technische groothandel van Schipper. Ook met Schipper Technische Services werkt hij regelmatig samen. “We doen op STS een beroep voor RVS leidingwerk, machineverplaatsingen, nieuwbouw en ander projectmatig werk. Dat bevalt ons goed.”

Henk in het technisch magazijn van Gerwin Ringenier
Henk in het technisch magazijn van Gerwin Ringenier

Portier

Na het gebruikelijke praatje zet Henk de bestelde goederen naast het bureau van Gerwin. De kans is aanwezig dat hij ’s middags nog weer een rondje doet op het Wavin-terrein. Bij het uitrijden van de poort steekt Henk nog even zijn hand op naar de portier. “Ik spreek hem zaterdag weer bij de voetbal!”

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!