SKF Insocoat lagers

Geplaatst in: Aandrijftechniek, Lagertechniek, SKF

7 juni 2017

Met zijn nieuwste generatie elektrisch geïsoleerde lagers, die zelfs bij hoge vochtigheid constante elektrische prestaties leveren, legt SKF de lat opnieuw hoger.

Het INSOCOAT-lagerassortiment van SKF bestaat uit lagers met een elektrisch isolerende coating op de buitenoppervlakken van de binnen- of buitenring. Deze aluminiumoxidecoating wordt met behulp van plasmaspuiten aangebracht. De coating, die van nature hygroscopisch is, wordt afgedicht met een hars ter bescherming tegen de geleidende effecten van hoge vochtigheid en binnendringend vocht.

Roterende elektrische toepassingen

Deze lagers zijn speciaal ontworpen en geproduceerd voor gebruik in roterende elektrische machines, zoals industriële elektromotoren, aandrijfmotoren en generatoren. Ze voorkomen dat schadelijke elektrische stroom via de lagers wordt overgebracht van de rotor op het machineframe, wat progressieve elektrische erosie van de rolcontactoppervlakken van de lagers veroorzaakt en uiteindelijk tot vroegtijdige defecten leidt.

Isolatiecoating

Na de introductie van een verbeterd plasmaspuit-coatingproces en een geoptimaliseerde keramische laag kan SKF deze superieure isolatiecoating standaard en kant en klaar aanbieden voor zijn volledige INSOCOAT-assortiment.

INSOCOAT-lagers zijn nu bestand tegen spanningen van 3000 V gelijkstroom, wat volstaat om de meeste lekstroomproblemen door lagers in elektrische machines te voorkomen.

Daarnaast biedt de verbeterde vochtbestendige coating een betere bescherming tegen opslagomgevingen met hoge vochtigheid, die de isolerende eigenschappen van een lager kunnen aantasten nog voor het in bedrijf wordt genomen. Dit maakt INSOCOAT-lagers zeer robuust tijdens transport en verwerking.

Door lager en isolatie te combineren in één enkele oplossing biedt INSOCOAT bescherming tegen elektrische erosie voor veel lagere totale eigendomskosten dan andere technieken zoals as- of huisisolatie.

Bron: SKF

Afbeelding Schipper Technische Groothandel SKF Insocoat lagers

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit onze sector en ons aanbod? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!